Η επιλογή της τραγωδίας του Αισχύλου, «Επτά επί Θήβας», από τον σκηνοθέτη της παράστασης του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας (Κ.Θ.Β.Ε.), Τσέζαρις Γκραουζίνις, δεν έγινε τυχαία. «Ήταν μία ευκαιρία, να σκεφτώ μαζί με άλλους ωραίους ανθρώπους για το μέλλον της ανθρωπότητας. Έχω ένα γιο και αναρωτιέμαι σε ποιο κόσμο θα ζήσει όταν μεγαλώσει. Θα μπορούσα να επιλέξω ένα οποιοδήποτε έργο ως επαγγελματίας σκηνοθέτης, αλλά ήθελα μέσα από το συγκεκριμένο, να εκφράσω την αγωνία μου για τα χρόνια που έρχονται», είπε ο Λιθουανός σκηνοθέτης, σε «σπαστά» ελληνικά, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε μετά το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Ιουλίου 2016 στο Δημαρχείο, με αφορμή την παρουσίαση του έργου «Επτά επί Θήβας» στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων, την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16 Ιουλίου 2016.
«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα, που το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας βρίσκεται πάλι στην Καβάλα και συμμετέχει στο φεστιβάλ Φιλίππων. Οι Καβαλιώτες αγαπάμε και στηρίζουμε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, γιατί είναι κομμάτι της τοπικής κοινωνίας», ανέφερε ο πρόεδρος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Καβάλας, Πέτρος Πετρόπουλος, ενώ ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Θοδωρής Γκόνης, πρόσθεσε ότι: «Είναι μεγάλη τιμή για το φεστιβάλ η συμμετοχή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας. Το φεστιβάλ Φιλίππων είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το Κ.Θ.Β.Ε. Θέλουμε να «ανοίγει την αυλαία» κάθε καλοκαίρι στο φεστιβάλ, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Εύχομαι καλή επιτυχία στην περιοδεία της παράστασης».
Επικεφαλής του θιάσου, που παραβρέθηκε σύσσωμος στη συνέντευξη Τύπου, ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κ.Θ.Β.Ε., Γιάννης Αναστασάκης, ο οποίος τόνισε ότι η συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας και το φεστιβάλ Φιλίππων είναι πολύ γόνιμη και θα συνεχιστεί με ακόμα καλύτερα πράγματα. Όσον αφορά την παράσταση «Επτά επί Θήβας», ανέφερε ότι είναι μία δουλειά που τιμάει την ιστορία και το κύρος του Κ.Θ.Β.Ε. και σχολίασε: «Μπορεί τα χρήματα να είναι περιορισμένα, αλλά υπάρχει πολύ μεράκι και κέφι».
Το θέμα της τραγωδίας του Αισχύλου, «Επτά επί Θήβας», είναι η εμφύλια σύγκρουση δύο αδελφών, του Ετεοκλή και του Πολυνείκη, υιών του φημισμένου βασιλιά της Θήβας, Οιδίποδα, οι οποίοι μοιράζονταν τον θρόνο μετά την αποκάλυψη των φρικτών πράξεων του πατέρα τους. Οι δύο αδελφοί συμφώνησαν να εναλλάσσονται στη βασιλεία. Όταν, όμως, ήρθε η σειρά του Πολυνείκη να αναλάβει την εξουσία, ο Ετεοκλής δεν τήρησε τη συμφωνία προκαλώντας την οργή του αδελφού του, Πολυνείκη, που συμμάχησε με τον βασιλιά του Άργους, Άδραστο και οργάνωσαν, μαζί, εκστρατεία εναντίον της Θήβας. Επτά αρχηγοί από καθένα από τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, παρατάχτηκαν απέναντι από τις επτά πύλες των Θηβών… Στους ρόλους του Ετεοκλή και του Πολυνείκη εναλλάσσονται οι ηθοποιοί, Γιάννης Στάνκογλου και Χρίστος Στυλιανού.
Ο «Κ.Τ.» ρώτησε τον σκηνοθέτη, Τσέζαρις Γκραουζίνις, για την απόφαση να «μοιράσει» τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε δύο ηθοποιούς. «Καταλαβαίνω ότι στην Ελλάδα, η διπλή διανομή ρόλου, ή ρόλων, είναι κάτι μη συνηθισμένο και περίεργο. Εγώ, όμως, χρησιμοποιώ την προσωπικότητα κάθε ηθοποιού ως «εργαλείο» στη δουλειά μου. Το θέατρο είναι ομαδική υπόθεση. Θέλει συνεργασία. Η απόφαση αυτή είναι μία πρόκληση να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό. Μία νέα πρόταση στις παραστάσεις αρχαίου ελληνικού δράματος. Οι θεατές είναι οι κριτές της δουλειάς μας», απάντησε.
Την πρόκληση αυτή αποδέχτηκαν με χαρά ο Γιάννης Στάνκογλου και ο Κύπριος Χρίστος Στυλιανού, οι οποίοι δήλωσαν τα εξής: «Για μένα, προσωπικά, οι δυόμισι μήνες προβών ήταν ένα ωραίο σχολείο. Ο κύριος Γκραουζίνις, μας έδωσε την ελευθερία να βάλουμε τις δικές μας «πινελιές», σε μία παράσταση που είναι ποιητική και συνάμα διδακτική», είπε ο Χρίστος Στυλιανού, ενώ ο Γιάννης Στάνκογλου πρόσθεσε ότι αισθάνεται πολύ χαρούμενος για τη συνεργασία με τον Λιθουανό σκηνοθέτη και με τους υπόλοιπους συντελεστές και, ακόμα, ιδιαίτερη τιμή γιατί θα παίξει ένα μεγάλο κείμενο στο υπέροχο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων.
Τους δύο βασικούς γυναικείους ρόλους, της Αντιγόνης και της Ισμήνης, υποδύονται οι ηθοποιοί: Νάντια Κοντογεώργη και Ιώβη Φραγκάτου. «Είμαι υπερήφανη που συνεργάζομαι με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και τον θίασο αυτό. Με αφορμή αυτό που έγραψε ο Γιώργος Σεφέρης, θέλω να πω ότι για να προχωρήσουμε μπροστά χρειάζεται, μόνο, αγάπη», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η Νάντια Κοντογεώργη, ενώ η Ιώβη Φραγκάτου συμπλήρωσε: «Η συμμετοχή στην παράσταση αυτή, είναι μία πρόκληση για όλους, γιατί καθημερινά μαθαίνουμε κάτι διαφορετικό».
Οι παραστάσεις αρχίζουν στις 9:30μ.μ. και οι τιμές των εισιτηρίων είναι: 15 ευρώ (κανονικό), 10 ευρώ (για φοιτητές, άτομα άνω των 65 ετών, ομαδικά), 8 ευρώ (άτομα με ειδικές ανάγκες και συνοδοί ατόμων με ειδικές ανάγκες).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ