• Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, δεν είναι μία μόνιμη δομή πρόνοιας, όπως λανθασμένα αντιλαμβάνονται κάποιοι συμπολίτες, αλλά και αιρετοί που ασχολούνται με την τοπική αυτοδιοίκηση. Οι Δήμοι αποφάσισαν να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν τη συγκεκριμένη δομή, όπως και το Κοινωνικό Φαρμακείο-Ιατρείο, στα πολύ δύσκολα έτη των μνημονίων, όταν μεγάλος αριθμός πολιτών βρέθηκε, ξαφνικά, να αντιμετωπίζει ζήτημα επιβίωσης. Προκειμένου οι Δήμοι να ανακουφίσουν τους δημότες τους με το πρόβλημα αυτό, αφού η κεντρική διοίκηση έδειχνε ανήμπορη (έως και αδιάφορη), στηρίχθηκαν στον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη άλλων πολιτών. Έτσι, ιδιώτες προσέφεραν στις παραπάνω δομές είδη βασικής ανάγκης, ενώ οι Δήμοι διέθεταν χρήματα για την ενίσχυση των αποθηκών τους με τρόφιμα και άλλα είδη, τα οποία διέθεταν προς τους οικονομικά αδύναμους δημότες.
  • Σύμφωνα με τα λεγόμενα των κυβερνώντων, τέως και νυν, η Ελλάδα εξήλθε από την περίοδο της σκληρής επιτήρησης και επανέρχεται στην κανονικότητα. Οφείλει, επομένως, η κεντρική διοίκηση, να αποκαταστήσει το «βαρύτατα πληγωμένο» βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων πολιτών και, συγχρόνως, να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ευημερίας της κοινωνίας. Ήδη, ο Δήμος Καβάλας σταμάτησε τη λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου-Ιατρείου. Και πιστεύουμε ότι, τα επόμενα έτη πρέπει να διακόψει τη λειτουργία και του Κοινωνικού Παντοπωλείου, το οποίο έχει εκπληρώσει (με το παραπάνω) την σημαντική κοινωνική αποστολή του. Διότι, ο Δήμος δεν είναι «πτωχοκομείο» και φορέας υλοποίησης της προνοιακής πολιτικής του κράτους.
  • Είναι θετικό ότι μειώθηκε ο αριθμός των δικαιούχων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Δήμου Καβάλας. Φαίνεται πως αρκετοί συμπολίτες μπόρεσαν να σταθούν ξανά στα πόδια τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους. Η πολιτεία υποχρεούται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, ώστε να βελτιωθούν τα εισοδήματα των εργαζομένων και να αποκατασταθούν επαγγελματικά οι άνεργοι και ανασφάλιστοι.
  • Δεν θεωρούμε αναγκαία την αλλαγή των εισοδηματικών κριτηρίων, την οποία προτείνει η δημοτική Αρχή, ώστε να αυξηθούν οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Αφού πέρασε η «μεγάλη μπόρα» των μνημονίων και μειώνονται οι συνάνθρωποι που προστρέχουν στις προνοιακές δομές των Δήμων, η διοίκηση μπορεί να αρχίσει την εξοικονόμηση χρημάτων και την αξιοποίηση τους σε άλλους τομείς του έργου ενός Δήμου. Όπως, στην καλυτέρευση των κτιριακών υποδομών των σχολείων, στην αναβάθμιση του εξοπλισμού των σχολικών μονάδων, στην ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού, στη δημιουργία ενός δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με την απορρόφηση των Το.Μ.Υ. (Τοπικών Μονάδων Υγείας) και σωρό άλλων αναγκών της τοπικής κοινωνίας.
  • Βεβαίως, μέσω της Υπηρεσίας πρόνοιας, θα συνεχίσει να συνδράμει τους απόρους και τους δημότες που εξαιτίας μιας έκτακτης ανάγκης χρειάζονται στήριξη. Αλλά και γι’ αυτούς, μπορεί να βοηθήσει ώστε να αποκτήσουν ένα εισόδημα, το οποίο θα τους εξασφαλίσει μία αξιοπρεπή ζωή, που δεν θα βασίζεται στο επίδομα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ