-«Πρέπει, επιτέλους, η Ελλάδα να δείξει ότι θέλει να προχωρήσει άμεσα, αποτελεσματικά και πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον, τους κανόνες ασφαλείας και σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, στην έρευνα και αξιοποίηση των φυσικών της πόρων. Ο χρόνος της αναμονής και της υπομονής δεν είναι ανεξάντλητος», έγραψε ο Μαθιός Ρήγας, διευθύνων σύμβουλος της Energean, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Η παραπάνω φράση, είναι χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα, όσον αφορά την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Ενώ η ελληνική Πολιτεία είναι αδιάφορη, έως και εχθρική, προς τις επενδύσεις στον τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, από την άλλη πλευρά «δίνει τα ρέστα της» για την ανάπτυξη των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.). Στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα «φυτρώνουν σαν μανιτάρια» τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα. Σε εκτάσεις που κάηκαν από τις πυρκαγιές των περασμένων καλοκαιριών γίνεται «αναδάσωση» με ανεμογεννήτριες. Και σε αγροτικές περιοχές, τα χωράφια «σπέρνονται» με φωτοβολταϊκά πάνελ! Οι επενδύσεις Α.Π.Ε. απειλούν τον πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα.
-Ο Μ. Ρήγας στο άρθρο του, βάζει και την πολύ σημαντική γεωπολιτική διάσταση της αξιοποίησης των εθνικών φυσικών πόρων. Αναφέρει ως παράδειγμα το Ισραήλ, ένα κράτος με μικρότερο πληθυσμό και έκταση από την Ελλάδα, το οποίο αποφάσισε να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς πόρους του, για να θωρακίσει την οικονομία και την ασφάλεια του! «Ένα παράδειγμα-κλειδί, είναι η προμήθεια αερίου από το Ισραήλ στην Αίγυπτο. Η Energean έπαιξε καθοριστικό ρόλο με την ανάπτυξη του υπεράκτιου κοιτάσματος Καρίς στο Ισραήλ. Οι προσπάθειές μας έχουν βοηθήσει την μετάβαση του Ισραήλ από τον άνθρακα στο αέριο και ενίσχυσαν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Εξίσου σημαντικό είναι, ότι η παραγωγή μας επέτρεψε να αυξηθούν οι εξαγωγές από τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ταμάρ προς την Αίγυπτο. Η επακόλουθη κυρίαρχη αλληλεξάρτηση όχι μόνο ενισχύει τις οικονομίες του Ισραήλ και της Αιγύπτου, αλλά συμβάλλει σε ένα πιο σταθερό γεωπολιτικό περιβάλλον στην περιοχή, κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει μοντέλο για το μέλλον. Και οι δύο χώρες ενθαρρύνουν τις επενδύσεις στην αλυσίδα του τομέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, κάτι που θα μπορούσε να ενισχύσει μία περιφερειακή σύμπραξη»,μ έγραψε.
-Σε μία περίοδο, που το «καζάνι βράζει» στην ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, το Ισραήλ «χτίζει» συμμαχίες και στον ενεργειακό τομέα. Εξάγει φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, με την οποία πολέμησε στο παρελθόν και ενθαρρύνει την συνεργασία με χώρες που είναι «πυλώνες σταθερότητας» στην περιοχή. Αναφερόμαστε στην Κύπρο και την Ελλάδα, για τις οποίες ο Μ. Ρήγας έγραψε: «Η Κύπρος και η Ελλάδα, στρατηγικά τοποθετημένες και πολιτικά ευθυγραμμισμένες, είναι βασικοί παίκτες σε αυτό το αναδυόμενο δίκτυο. Η Κύπρος, με το κοίτασμα αερίου «Αφροδίτη» και η Ελλάδα, ως πιθανός κόμβος διαμετακόμισης αγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και ως η τελευταία, ίσως, ανεξερεύνητη χώρα στην περιοχή, είναι αναπόσπαστο μέρος του οράματος για μία διασυνδεδεμένη ενεργειακή αγορά της ανατολικής Μεσογείου». Δηλαδή, εκτός από την διπλωματική σύσφιξη και την συνεργασία στον αμυντικό τομέα, πρέπει να γίνει και το βήμα της ενεργειακής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Αιγύπτου βεβαίως. Έτσι, η ανατολική Μεσόγειος θα προστατευθεί από τις τυχοδιωκτικές κινήσεις του καθεστώτος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, με την υπογραφή των «μαϊμού» μνημονίων κατανόησης για τον «καθορισμό θαλάσσιων δικαιοδοσιών».
-Για το τέλος, θα παραθέσουμε το «απόσταγμα» του άρθρου του Μ. Ρήγα, το οποίο, κατά την άποψη μας, είναι το εξής: «Χρειαζόμαστε εταιρείες που δεσμεύονται και μπορούν να μετατρέψουν τα οράματα σε πραγματικότητα και χρειαζόμαστε πολιτικούς, που θα είναι γενναίοι και θα απευθυνθούν στους γείτονές τους, ανεξαρτήτως του παρελθόντος». Οι «γενναίοι» πολιτικοί στην Ελλάδα, δείχνουν την «γενναιότητα» τους όταν διαγράφουν μέλη των κομμάτων, βουλευτές και άλλα στελέχη, γιατί εκφράζουν διαφορετικές απόψεις από τις δικές τους!