Το πρώτο ιδρυτικό συνέδριο ελληνικών και κινεζικών Δήμων, από «την Αμφικτιονία αρχαίων ελληνικών πόλεων» και «την Ένωση Φιλίας της Κίνας με ξένες χώρες», πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2016 στο Ζάππειο Μέγαρο, με την αρωγή του Κινέζου πρέσβη στην Ελλάδα και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης από περίπου εκατό Δήμους της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των Δήμων Πειραιά και Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν στην εκδήλωση. Την δήμαρχο Καβάλας εκπροσώπησε η αντιδήμαρχος πολιτιστικών δράσεων και κοινωνικών θεμάτων, Κυριακή Χιώτη-Πρασσά.
Θέμα του συνεδρίου, ήταν οι «δημιουργικές βιομηχανίες» και η εξερεύνηση των δυνατοτήτων, για τη στενότερη οικονομική και πολιτισμική συνεργασία μεταξύ των Δήμων και των επιχειρηματιών των δύο χωρών. Στόχος είναι, η εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μέσω της συμμετοχής φορέων και παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης από τις δύο χώρες. Από ελληνικής πλευράς, την ευθύνη έχει «η Αμφικτιονία αρχαίων ελληνικών πόλεων», ένας νεοσύστατος οργανισμός με έδρα τον Μαραθώνα Αττικής, που αποτελεί μία οργανωμένη πρωτοβουλία συνεργασίας σε θέματα πολιτισμού σε επίπεδο αυτοδιοίκησης, μέσω της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και της προώθησης της συνεργασίας με τη διοργάνωση κοινών εκδηλώσεων.
Ιδρυτής του οργανισμού, μέλος του οποίου είναι και ο Δήμος Καβάλας, είναι ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλίας Ψινάκης, εμπνευσμένος από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, που συνιστά το υπόβαθρο του δυτικού κόσμου, ανοίγοντας το δρόμο για τη Δημοκρατία και τη θεμελίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος και θέτοντας τις βάσεις μιας σειράς από επιστήμες, όπως η ιατρική, η φυσική, η φιλοσοφία, η ρητορική, η ιστοριογραφία και το δίκαιο.
Με βάση αυτές τις σκέψεις, έχει υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ 160 Δήμων της Ελλάδος, ενώ υπολογίζεται ότι σύντομα ο αριθμός θα φτάσει τους 220 Δήμους. Ένα δυναμικό δίκτυο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μεταξύ φορέων που θα ανταλλάσσει τεχνογνωσία και θα προωθεί τη συνεργασία με κοινές εκδηλώσεις, συνέδρια, επισκέψεις, έρευνες και μελέτες, την καθιέρωση κοινών προτύπων, αλλά και συνεργασιών με διεθνείς Οργανισμούς. Κύριος στόχος, είναι η αξιοποίηση της αρχαίας πολιτισμικής φιλοσοφίας και παράδοσης.
«Όλοι οι σύνεδροι επισημάναμε τη σπουδαιότητα και τα οφέλη αυτής της συντονισμένης προσπάθειας προσέγγισης με την Κίνα. Η δημιουργία και σύσφιξη διμερών σχέσεων μπορεί να συμβάλει στην προβολή του Δήμου μας και για το λόγο αυτό, η Καβάλα δεν θα μπορούσε να λείψει από μία τέτοια διοργάνωση, όπου προβλήθηκε ο ελληνικός πολιτισμός σε μία χώρα όπως η Κίνα, μία χώρα που αποδεικνύει στην πράξη την αγάπη της για διαφορετικούς πολιτισμούς, αν σκεφτούμε τα εκατομμύρια των πολιτών της που επισκέπτονται διάφορες χώρες ανά τον κόσμο κάθε χρόνο. Η συμμετοχή του Δήμου μας σε δίκτυα, όπως αυτό «της Αμφικτιονίας αρχαίων ελληνικών πόλεων», θεωρώ ότι είναι απαραίτητη και στην πράξη μπορεί να αποδειχθεί ένας από τους καλύτερους αγγελιοφόρους της ένταξης του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, προς όφελος του τόπου μας», δήλωσε η αντιδήμαρχος Δήμου Καβάλας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ