Η παραγωγή και μεταποίηση επιτραπέζιων ποικιλιών σταφυλιών στο Νομό Καβάλας βρίσκεται σε κομβικό σημείο, όπως ειπώθηκε από ιδιοκτήτη συσκευαστηρίου, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016 στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» του Διοικητηρίου Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, έπειτα από πρόσκληση του αντιπεριφερειάρχη, Θόδωρου Μαρκόπουλου, με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για την καλλιεργητική περίοδο που πέρασε. «Το επιτραπέζιο σταφύλι, είναι η πιο εντατική καλλιέργεια στην περιοχή, για την οποία επενδύονται πολλά χρήματα κάθε έτος. Σε πολλές περιπτώσεις, μας έχει κάνει υπερήφανους για τις διακρίσεις που πέτυχε, αλλά έχει και τα προβλήματά της. Έγιναν σημαντικά βήματα προόδου τόσο στην παραγωγή, όσο και στη διάθεση του προϊόντος. Η χώρα έχει ένα καλό εξαγωγικό εργαλείο», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, που εξέφρασε την ικανοποίηση του για τον απολογισμό της περιόδου που ολοκληρώθηκε. Ωστόσο, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης της ποιότητας του προϊόντος και περαιτέρω ενίσχυσης των εξαγωγών, σε μία αγορά που γίνεται ολοένα και πιο ανταγωνιστική. «Η επιθυμία μας είναι να υποστηρίξουμε την προσπάθεια σας, γιατί εσείς αναλαμβάνεται το ρίσκο. Πιστεύουμε στη συνεργασία και κάνουμε ότι είναι δυνατό, για να βοηθήσουμε στην ανάδειξη των τοπικών προϊόντων», δήλωσε ο Θ. Μαρκόπουλος και ανακοίνωσε τη δρομολόγηση μιας μελέτης, με αντικείμενο τη διαχείριση των προβλημάτων και των εμποδίων στην εξαγωγή των προϊόντων της περιοχής, όπως είναι το επιτραπέζιο σταφύλι.
Την αμέριστη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης εξέφρασε και ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνάντηση, αφού ο μεγαλύτερος αριθμός καλλιεργειών σταφυλιών και των συσκευαστηρίων βρίσκονται στα όρια του Δήμου που διοικεί. «Οι παραγωγοί κάνουν καλά τη δουλειά τους κι αυτό φαίνεται στο αποτέλεσμα. Εμείς, προσπαθούμε να συμβάλλουμε στη βελτίωση των συνθηκών της δουλειάς τους, με τις διάφορες παρεμβάσεις για τον πρωτογενή τομέα, όπως είναι η αγροτική οδοποιία, το αρδευτικό δίκτυο, κ.ά., σε συνεργασία με τη διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας. Είμαστε κοντά στον ντόπιο παραγωγό στην πράξη. Η πόρτα του Δημαρχείου και του γραφείου μου, είναι πάντα ανοικτή για να συζητήσουμε τα θέματα που τον απασχολούν», είπε.
Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων με τους εκπροσώπους των παραγωγών, των συσκευαστηρίων, των γεωπόνων και υπηρεσιακούς παράγοντες. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Γάκης, αρμόδιος για θέματα υγείας, του οποίου η οικογένεια ασχολείται με την καλλιέργεια σταφυλιών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ