• Με το παλιό καθεστώς λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, την περίοδο του «Καλλικράτη», ο δήμαρχος Καβάλας θα είχε «περάσει» με συνοπτική διαδικασία το (έκτακτο) θέμα της συμμετοχής του Δήμου στο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, στο οποίο η πρόταση που επρόκειτο να υποβληθεί αφορούσε ορισμένες παρεμβάσεις στην παλιά πόλη.
  • Ακόμα κι αν οι παρατάξεις της μειοψηφίας εξέφραζαν τις αντιρρήσεις τους, για τη διαδικασία, ή την ουσία, το θέμα θα εγκρινόταν κατά πλειοψηφία. Η πλευρά της διοίκησης θα κατηγορούσε, ίσως, την «αντιπολίτευση» για μικροπολιτική σκοπιμότητα, αλλά σε καμία περίπτωση η καταψήφιση του θέματος δεν θα έπαιρνε τη διάσταση που πήρε. «Το πρόγραμμα απορρίφθηκε από το δημοτικό συμβούλιο», έγραψε η συμπολίτισσα αρχιτέκτων, Σαπφώ Αγγελούδη-Ζαρκάδα. Λάθος! Δεν εγκρίθηκε η συμμετοχή του Δήμου Καβάλας στο συγχρηματοδοτούμενο έργο, είναι το ορθό. Και αυτό καταγράφηκε στο πρακτικό της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου. Ο Δήμος Καβάλας και κανένας Δήμος, ή Περιφέρεια, της χώρας, δεν απορρίπτουν ευρωπαϊκά προγράμματα.
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει προσκλήσεις για συμμετοχή. Και οι Οργανισμοί αυτοδιοίκησης επιλέγουν σε ποιο, ή ποια έργα θα υποβάλλουν πρόταση. Μία άρτια και σοβαρή πρόταση, η οποία θα έχει υψηλές πιθανότητες να χρηματοδοτηθεί. Και όχι μία πρόταση, για να λέμε πως στείλαμε κάτι για αξιολόγηση. Στην περίπτωση της πρότασης για την παλιά πόλη, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καβάλας, δεν είχε το χρόνο, ούτε τη δυνατότητα, να εξετάσει την αρτιότητα, αφού το θέμα εισήχθη ως έκτακτο κι ενώ η προθεσμία για την υποβολή έληγε στις 12 Δεκεμβρίου 2019 (σ.σ. η συνεδρίαση έγινε τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019).
  • Ακόμα κι αν η ελλιπής εισήγηση της δημοτικής Αρχής εγκρινόταν ομόφωνα, ακόμα κι αν όλες οι παρατάξεις της «αντιπολίτευσης» έδειχναν «πολιτική μεγαλοψυχία», ο Δήμος Καβάλας δεν θα έπαιρνε την επόμενη ημέρα τα χρήματα για τις παρεμβάσεις. Η Σαπφώ Αγγελούδη-Ζαρκάδα έγραψε ότι έγινε συνεργασία φορέων, για να ετοιμαστεί η πρόταση. Δεν πρέπει κάποιος να αξιολογήσει τη δουλειά που έγινε; Ο Δήμος Καβάλας, δηλαδή οι Καβαλιώτες, θα έβαζε μισό εκατομμύριο ευρώ, για να υλοποιηθεί η δουλειά αυτή. Για να γίνουν οι μελέτες που δεν υπάρχουν, το περιτείχιο μονοπάτι από το λιμάνι μέχρι το καρνάγιο, η επισκευή του παλιού 1ου δημοτικού σχολείου, τα δύο θεματικά μουσεία, τα αναβατόρια από το λιμάνια, οι χώροι πρασίνου και οι λοιπές δράσεις. Οι φορείς που δούλεψαν για την πρόταση, θα συμμετέχουν οικονομικά στο έργο; Δεν έχει δικαίωμα ο φορέας που θα πληρώσει την πρόταση, να την «περάσει από κόσκινο»;
  • Αφού οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων που καταψήφισαν την εισήγηση της δημοτικής Αρχής, δεν είχαν αναλυτική ενημέρωση, περιορίστηκαν σε ότι άκουσαν στην ενημέρωση που έκαναν οι ειδικοί σύμβουλοι του δημάρχου, τα οποία, προφανώς, δεν ήταν πειστικά. Η συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ένα καλό μάθημα προς τη δημοτική Αρχή, για να δείξει μεγαλύτερο σεβασμό στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου στη συνέχεια της θητείας της. Το δημοτικό συμβούλιο, δεν είναι ένα όργανο που διεκπεραιώνει τις επιθυμίες των διοικούντων τον Δήμο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ