Είναι ανήθικο, κατά τη γνώμη μας, το μέλος μιας συμμαχίας, να ασκεί (πολιτική) πίεση σε ένα άλλο μέλος, για να αποδεχτεί την παραχάραξη της ιστορίας του. Και πολύ πιθανό, μελλοντικά, την αλλαγή των εθνικών συνόρων του.
Αναφερόμαστε στην πίεση που ασκεί η διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής προς την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να αποδεχτεί μία ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων, η οποία θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία», με σκοπό να ενταχθεί το κρατίδιο αυτό στο ΝΑΤΟ.
Σε μία συμμαχία, είτε πολιτική, είτε στρατιωτική, επικρατεί αλληλοσεβασμός και ισοτιμία μεταξύ των εταίρων. Αλλιώς, η συμμαχία δεν μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των μελών της. Αυτό δίδαξε η ιστορία, ακόμα και η (αρχαία) ελληνική.
Το ΝΑΤΟ, επίσης, αποτελεί ένα στρατιωτικό σχηματισμό, στον οποίο κυριαρχούν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα και εργαλείο μαζί, για την εφαρμογή των επιθετικών σχεδίων του συγκεκριμένου κράτους. Δυστυχώς, τα υπόλοιπα συμμαχικά κράτη υποτάσσονται στη βούληση των Η.Π.Α.
Η συμμαχία αυτής της μορφής, δεν έχει λόγο να υφίσταται, διότι εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα του (δήθεν) ισχυρού εταίρου. Απλά, οι υπόλοιποι εταίροι απολαμβάνουν της (δήθεν) προστασίας του ισχυρού. Στην περίπτωση, ωστόσο, που τα συμφέροντα του ισχυρού συγκρούονται με τα συμφέροντα κάποιου άλλου εταίρου, δεν διστάζει να δείξει την επιθετικότητα του, η οποία δεν εκφράζεται ως άμεση στρατιωτική απειλή, αλλά με δόλιους τρόπους.
Νομίζουμε ότι, το «αντίδοτο» στην ιμπεριαλιστική βουλιμία των Η.Π.Α., είναι η συγκρότηση ενός ισχυρού ευρωπαϊκού μετώπου, πολιτικού, οικονομικού και στρατιωτικού. Θα ισχυριστεί κάποιος, ότι η Ευρώπη ταλανίζεται από μεγάλες διαφορές. Είναι γεγονός. Κάποιος άλλος θα αντιτείνει τον κίνδυνο να εμφανιστεί ένα άλλο κράτος ευρωπαϊκό στη θέση των Η.Π.Α., όπως η Γερμανία, που θα ηγεμονεύει τη συμμαχία. Είναι πολύ πιθανό. Άλλωστε, φαίνεται από τον ρόλο της συγκεκριμένης χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όμως, η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει στην πλήρη οικονομική, πολιτική και στρατιωτική ενοποίηση της. Δεν υπάρχει οικονομική ενοποίηση, όταν μερικά κράτη είναι εντός ευρωζώνης και τα υπόλοιπα εκτός. Δεν υπάρχει πολιτική ενοποίηση, όταν υλοποιούνται αντικρουόμενες εθνικές πολιτικές (βορράς-νότος). Και δεν υπάρχει ενοποίηση σε στρατιωτικό επίπεδο, χωρίς μία δύναμη που θα έχει αποτρεπτικό χαρακτήρα, δηλαδή αμυντικό δόγμα και όχι επιθετικό όπως το ΝΑΤΟ.
Καλούμε τα ευρωπαϊκά κράτη να αποσυρθούν από το ΝΑΤΟ και να συνάψουν τη δική τους αμυντική συμμαχία, η οποία θα διευρυνθεί με την ένταξη κι άλλων κρατών της Ευρώπης. Τότε, θα δούμε ποια συμφέροντα έχει το κάθε κράτος και αν ενδιαφέρεται, πραγματικά, για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.