-Το ανοιχτό κολυμβητήριο, δίπλα στο πάρκο Φαλήρου, δεν ανήκε ποτέ στον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας (Ο.Λ.Κ.). Κατασκευάστηκε σε οικόπεδο που παραχώρησε ο Δήμος Καβάλας, για τον σκοπό αυτό, στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) στα μέσα της δεκαετίας του 1970. Οι εργασίες άρχισαν τον Φεβρουάριο του 1977 και το έργο κόστισε 20 εκατομμύρια δραχμές. Οι διαστάσεις της κεντρικής δεξαμενής (πισίνας) είναι ολυμπιακών προδιαγραφών (50 μέτρα μήκος Χ 21 μέτρα πλάτος), το μέσο βάθος 2,80 μέτρα, ενώ η αρχική χωρητικότητα ήταν για χίλιους καθήμενους και τετρακόσιους όρθιους θεατές. Το έργο κατασκευάστηκε από τον Καβαλιώτη πολιτικό μηχανικό δημοσίων έργων, Ελευθέριο Μαυρίδη. Τα εγκαίνια τέλεσε ο υφυπουργός προεδρίας της κυβέρνησης, Αχιλλέας Καραμανλής. Μάλιστα, ο νομάρχης Καβάλας, Δημήτριος Κιουρκτσής, είπε στην προσφώνηση του: «Σε ό,τι αφορά την θέση του (σ.σ. του κολυμβητηρίου), νομίζω πως και οι πλέον επιφυλακτικοί στο θέμα αυτό, θα πρέπει να έχουν πεισθεί, ότι μετά την τελική διαμόρφωση και του περιβάλλοντος χώρου του και την όλη καλαισθητική του εμφάνιση, κατά τίποτα δεν βλάπτεται το τοπίο, αφού και το έργο αυτό εντάσσεται οργανικά στον όλο χώρο του Κοινωνικού Κέντρου». Να αναφέρουμε πως, η αρχική ονομασία του πάρκου Φαλήρου είναι Κοινωνικό και Αθλητικό Κέντρο Δήμου Καβάλας. Το ανοιχτό γήπεδο καλαθοσφαίρισης φιλοξενούσε τους αγώνες και τις προπονήσεις των τμημάτων αθλοπαιδιών (καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση) που διεξάγονταν στο δημοτικό στάδιο (σ.σ. σημερινό «Βερούλειο» γήπεδο), ενώ υπήρχαν και δύο γήπεδα αντισφαίρισης, τα οποία, δυστυχώς, κατάργησε ο Στάθης Εριφυλλίδης και αντικαταστάθηκαν από το «πάρκο σκύλων»! Από το Κοινωνικό και Αθλητικό Κέντρο, απέμεινε μόνο το γήπεδο καλαθοσφαίρισης!

-Επομένως, το ανοιχτό κολυμβητήριο, είναι οργανικό τμήμα του Κοινωνικού και Αθλητικού Κέντρου του Δήμου Καβάλας στο Φάληρο. Η εγκατάλειψη του κολυμβητηρίου ήταν (και είναι) εγκληματική απόφαση. Λόγω της αδιαφορίας που έδειξαν οι διοικήσεις του Δήμου τα προηγούμενα 15 έτη, είναι αναμενόμενο να «ανοίξει την όρεξη» στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο βάζοντας μπροστά τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας (Ο.Λ.Κ.) διεκδικεί τον δημοτικό χώρο, με το πρόσχημα της αξιοποίησης του. «Το παλιό κολυμβητήριο πρέπει να αποτελέσει μέρος της χερσαίας ζώνης λιμένος και να ενσωματωθεί, πάλι, στην ζώνη αρμοδιότητας του Οργανισμού. Δεσμευόμαστε να το αναδείξουμε», δήλωσε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης.

-Ακόμα πιο εγκληματική θα είναι η παραχώρηση του κολυμβητηρίου στον Ο.Λ.Κ. και στο ΤΑΙΠΕΔ, που θέλουν να εκμεταλλευτούν το συγκεκριμένο τμήμα του θαλάσσιου μετώπου της πόλης, για να φέρουν έσοδα στην κεντρική διοίκηση. Θα κάνουν διαγωνισμό για την ανάδειξη επενδυτή, που θα κατασκευάσει την μαρίνα στην Καβάλα και θα εισπράξουν τα χρήματα από την παραχώρηση της. Θα το επαναλάβουμε ότι, η μαρίνα μπορεί να κατασκευαστεί εντός του λιμανιού «απόστολος Παύλος» και συγκεκριμένα, από τον υπήνεμο μόλο μέχρι την παλιά προβλήτα των φέρι μπόουτ. Η επαναλειτουργία του ανοιχτού κολυμβητηρίου, θα συμβάλλει στην ανάδειξη του θαλάσσιου μετώπου. Και, επιτέλους, ο Δήμος Καβάλας οφείλει να «ζωντανέψει» το Κοινωνικό και Αθλητικό Κέντρο του Φαλήρου.

-Θέλουμε να πιστεύουμε πως, ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, δεν θα κάνει πράξη την προφορική συμφωνία για την παραχώρηση του κολυμβητηρίου. Εννοείται ότι χρειάζεται την έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο, που είναι το ανώτερο συλλογικό όργανο. Ευελπιστούμε ότι, δεν θα υπάρξει δημοτικός σύμβουλος που θα ψηφίσει θετικά στην παραχώρηση. Αλλιώς, θα γίνει συνένοχος στο έγκλημα! Τέλος, λυπούμαστε πολύ για τον πρόεδρο του Ο.Λ.Κ., Γιώργο Φιλόσογλου, ο οποίος διετέλεσε αντιδήμαρχος αθλητισμού στην διοίκηση του Δήμου Καβάλας. Σιωπά για το ζήτημα του κολυμβητηρίου, ενώ έχει κι αυτός ευθύνη για την εγκατάλειψη του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ