-Ο «Μύλος των ξωτικών» στα Τρίκαλα «στήθηκε» γύρω από ένα παλιό βιομηχανικό κτήριο, τον μύλο Ματσόπουλου. Η «Ονειρούπολη» στην Δράμα, βρίσκεται στο πάρκο Αγίας Βαρβάρας στην «καρδιά» της πόλης. Στην Καβάλα, μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, υπάρχει ένας παραδοσιακός οικισμός με την ονομασία «Ακόντισμα», που μπορεί να γίνει το «παραμυθένιο χωριό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς». Το «χωριό του Καππαδόκη αγίου Βασιλείου». Το Ροβανιέμι της Ελλάδας! Ένας τόπος, στον οποίο θα συρρέουν επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ορθόδοξοι χριστιανοί και μη, για να μάθουν τον βίο και το έργο του Μεγάλου Βασιλείου, ενός εκ των τριών Ιεραρχών της Ορθοδοξίας.

-Ήδη, το «Ακόντισμα» έχει γίνει «προορισμός» κάθε καλοκαίρι, για το εξαιρετικό πρόγραμμα μουσικών εκδηλώσεων (συναυλιών), που προσελκύουν εκατοντάδες θεατές. Μπορεί να γίνει «προορισμός» και τον χειμώνα, την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αν υπάρξει συνεργασία των ιδιοκτητών με τον Δήμο Καβάλας. Σ’ αυτή την συνεργασία θα είναι «αφορμή», η αναβίωση των επισκέψεων στην «σπηλιά» του αγίου Βασιλείου από την Καππαδοκία. Με αφορμή, λοιπόν, την επίσκεψη στην «σπηλιά», οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγούνται στο κατάλληλα στολισμένο και φωτισμένο «παραμυθένιο χωριό», όπου θα πραγματοποιούνται δράσεις για μικρούς και μεγάλους στο κλίμα των εορτών. Δράσεις που θα αναδεικνύουν τον ελληνικό παραδοσιακό εορτασμό του «Δωδεκαήμερου» και τα έθιμα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, του Πόντου, της Κωνσταντινούπολης, της Θράκης και της Μακεδονίας. Μέσα από τις δράσεις αυτές, οι νεοέλληνες θα μαθαίνουν την γαστρονομία των εορτών των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων. Την μουσική και τα τραγούδια (κάλαντα) της περιόδου και ότι άλλο αφορά την μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας μετά το άγιο Πάσχα.

-Και το «κερασάκι» θα είναι, μία συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης την Πρωτοχρονιά στο μικρό, αλλά πολύ φιλόξενο, ανοιχτό θέατρο του οικισμού, το οποίο κατακλύζεται από κόσμο στις καλοκαιρινές συναυλίες. Υπάρχουν ειδικοί στον σχεδιασμό τέτοιων δράσεων, που θα προτείνουν συγκεκριμένα πράγματα στην δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας, όταν πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον δήμαρχο. Προτείνουμε στην συνάντηση να παραστούν και οι ιδιοκτήτες του «Ακοντίσματος», για να καταθέσουν και τις δικές τους προτάσεις και ιδέες για το εγχείρημα. Είμαστε βέβαιοι ότι θα γίνει εποικοδομητική συζήτηση και το αποτέλεσμα θα φανεί στον εορτασμό του 2024.

-Παρεμπιπτόντως, θα είναι ευκαιρία να αναδειχτεί και το πιο παραδοσιακό έδεσμα των εορτών, εκτός από το μελομακάρονο, που είναι «εμβληματικό» για την Καβάλα και ειδικότερα την Νέα Καρβάλη, ο κουραμπιές! Πριν από αρκετά έτη, ο σύλλογος εμπόρων της Νέας Καρβάλης πραγματοποιούσε δράση αφιερωμένη στον κουραμπιέ την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Να, λοιπόν, ένας ακόμα καλός λόγος, ώστε η Καβάλα να γίνει προορισμός τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Οι επισκέπτες της «Ονειρούπολης», θα συνδυάζουν την επίσκεψη στο πάρκο Αγίας Βαρβάρας της Δράμας, με ένα «πέρασμα» και από το «Ακόντισμα». Έτσι, θα δημιουργηθεί ένα δυνατό εορταστικό «δίπολο» στην περιοχή, που θα ελκύει κάθε έτος ακόμα περισσότερους Έλληνες και ξένους τουρίστες.

-Το εγχείρημα στο «Ακόντισμα», δεν θα είναι αντιγραφή παρόμοιων θεσμών στην Ελλάδα. Θα έχει την δική του «ταυτότητα» και θα στηρίζεται, κυρίως, στις τοπικές δυνάμεις. Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος, θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα των δράσεων. Αν πρέπει να δαπανηθούν αρκετά χρήματα, τουλάχιστον να αποδώσουν ένα αποτέλεσμα που θα ικανοποιεί τον κόσμο και τους διοργανωτές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ