Επερώτηση, προς τον περιφερειάρχη και τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου, κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Σιδέρης Μιχαηλίδης, Γιάννης Στεφανίδης, Θεόδωρος Συμεωνίδης, με θέμα την λειτουργία του αγροτικού ιατρείου στην Καλλιράχη Θάσου. Συγκεκριμένα αναφέρουν τα ακόλουθα: «Όπως καταγγέλλουν σωματεία και φορείς της Θάσου, από τις 18 Ιουλίου και εν μέσω τουριστικής περιόδου, το αγροτικό ιατρείο Καλλιράχης παραμένει κλειστό λόγω μη «έγκαιρης» προκήρυξης θέσης από το Υπουργείο υγείας κι ενώ υπάρχουν τρεις ενδιαφερόμενοι για την θέση γιατροί.

Έτσι, οι κάτοικοι ολόκληρης της περιοχής, μαζί με τους τουρίστες που κάνουν τις διακοπές τους, στερούνται στοιχειώδεις και αναγκαίες υπηρεσίες υγείας. Την ίδια ώρα, ακόμα και η μετακίνηση με το ΚΤΕΛ είναι απαγορευτική, το ένα δρομολόγιο στις 07:15 το πρωί από την Καλλιράχη και επιστροφή 15:15 από Πρίνο, επιδεινώνει περισσότερο το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται και να καταξοδεύονται σε ιδιώτες γιατρούς οι κάτοικοι της Καλλιράχης. Η υποστελέχωση, η έλλειψη σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, η υποχρηματοδότηση, την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας απολαμβάνουν επιδοτήσεις και άλλα προνόμια εκατομμυρίων ευρώ, αποτελούν τα στοιχεία μιας ενιαίας πολιτικής που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις. Η παραπέρα υποβάθμιση όλων των δομών υγείας, η ανυπαρξία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οδηγούν εκ των πραγμάτων στην διόγκωση της «πελατείας» και την αύξηση των κερδών της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας», που όλες οι παρατάξεις στο περιφερειακό συμβούλιο, εκτός της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στηρίζουν και ομνύουν σε αυτή. Η απαράδεκτη κατάσταση με το αγροτικό ιατρείο της Καλλιράχης αποδεικνύει αυτό που οι εκλεγμένοι με την «Λαϊκή Συσπείρωση» σε Δήμους και Περιφέρειες κατήγγειλαν την περίοδο της πανδημίας, ότι η τακτική της κυβέρνησης που ανοιγόκλεινε Περιφερειακά Ιατρεία, Αγροτικά Ιατρεία, μετακινούσε προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας στα νοσοκομεία, τα οποία είχε μετατρέψει σε δομές υγείας μιας νόσου, δεν ήταν αποτέλεσμα «προχειρότητας», ούτε «ανικανότητας», αλλά απόδειξη μιας πολιτικής που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό του κέρδους, που κοστολογεί τα πάντα με βάση τα κριτήρια της «βιωσιμότητας». Αποτελούσε πρακτική προετοιμασία για τα χειρότερα που ετοιμάζει και ήδη έχει προωθήσει με νόμους της προηγούμενης περιόδου. Το «νέο Ε.Σ.Υ.» που διαφημίζει η κυβέρνηση, είναι φτιαγμένο με τα ίδια σάπια υλικά της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των προηγούμενων κυβερνήσεων στον χώρο της υγείας.

Αυτή την πολιτική, η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας, αλλά και οι υπόλοιπες παρατάξεις της συμπολιτευόμενης «αντιπολίτευσης», ουδέποτε την πολέμησαν. Αντίθετα, την υποστήριξαν με κάθε τρόπο, συνήθως με ανούσιες διαμαρτυρίες και ψηφίσματα, όταν ο λαός της περιοχής αγανακτούσε, αφού έμπαινε σε κίνδυνο η ίδια η υγεία και η ζωή του. Στα ψηφίσματα αυτά κυριαρχούσαν τα «παρακάλια» προς την κυβέρνηση, η «κατανόηση» για τις δυσκολίες της περιόδου και οι «διεκδικήσεις» (στήριξη της εμπορευματοποίησης, ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια λειτουργίας των δημόσιων δομών, χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα αντί για επίταξή του), που τελικά κατέληγαν στις αιτίες που μας έφεραν ως εδώ. Με βάση τα παραπάνω, επερωτάται ο κύριος περιφερειάρχης:

  1. Αν προτίθεται να στηρίξει και με ποιο τρόπο, τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων της Θάσου, για άμεση κάλυψη των αναγκών του αγροτικού ιατρείου Καλλιράχης και άμεση επαναλειτουργία του;
  2. Με ποιο τρόπο θα συμβάλλει, ώστε να ενισχυθούν όλες οι δημόσιες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλη την περιοχή, διεκδικώντας αποκλειστικά από το κράτος προσλήψεις, πόρους και υποδομές αποκλείοντας κάθε λογική μεταφοράς αρμοδιοτήτων στην τοπική διοίκηση;
  3. Τι ενέργειες θα κάνει, ώστε να αυξηθούν τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ στην συγκεκριμένη γραμμή και συνολικά στο νησί;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ