Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος στο Νομό Καβάλας, εκτός από τα θετικά, έχει και τα αρνητικά σημεία, όπως αύξηση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και, κυρίως, στον όγκο των απορριμμάτων.
Δυστυχώς, καρντάσια, μία μερίδα των επισκεπτών στα μέρη μας, δεν έχει καλή σχέση με την καθαριότητα του περιβάλλοντος. Ιδιαίτερα των ακτών που δεν είναι οργανωμένες. Και μη βιαστείτε να ισχυριστείτε πως και οι Έλληνες δεν φημίζονται για την περιβαλλοντική κουλτούρα τους. Ο όγκος των απορριμμάτων, είπε πρόσφατα η δήμαρχος Καβάλας σε μία συνάντηση με τους ξενοδόχους, τριπλασιάστηκε. Η αύξηση αυτή, δεν οφείλεται μόνο στους ντόπιους, ή στους Έλληνες τουρίστες.
Το πρόβλημα με την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων στις πόλεις, των ακτών και γενικότερα του περιβάλλοντος, θα λυθεί μόνο όταν αποκτήσουν όλοι σωστή συμπεριφορά. Κι επειδή κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο, τουλάχιστον ας προσπαθήσουμε να μειώσουμε το πρόβλημα. Μην περιμένετε μόνο από τους Δήμους να καθαρίσουν τον τόπο, συμβάλλετε κι εσείς όσο μπορείτε, για να ελαττωθούν τα απορρίμματα. Γιατί, το «κλειδί» είναι να μην «παράγουμε» πολλά απορρίμματα. Η άλλη λύση είναι, να αρχίσουν να επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα στους ρυπαίνοντες, αλλά κάποιοι θα ξεφεύγουν πάντοτε.
Ο τουρισμός, πάντως, δεν μπορεί να συνδυαστεί με τα απορρίμματα. Όσο όμορφος κι αν είναι ένας τόπος, όση ιστορία κι αν έχει, αν δεν είναι καθαρός και «συμμαζεμένος», δεν θα γίνει ποτέ τουριστικός προορισμός. Πρέπει, επομένως, να δοθεί μεγάλη έμφαση στον τομέα της καθαριότητας τα επόμενα χρόνια, που αναμένεται μεγαλύτερος αριθμός επισκεπτών, άρα και πολλαπλασιασμός των απορριμμάτων.
Όποιος αγαπάει την Καβάλα, τη Θάσο, τη Νέα Πέραμο κ.λπ., οφείλει να περιφρουρήσει την καθαριότητα και να μην αδιαφορεί, περιμένοντας τους υπαλλήλους των Υπηρεσιών Καθαριότητας να μαζέψουν τα απορρίμματα και έως ότου λειτουργήσει η Μ.Ε.Α. (Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων).