Η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, για πρώτη φορά, προκειμένου να μελετήσει την πορεία και την αναπαραγωγική μετανάστευση του ευρωπαϊκού χελιού, πραγματοποίησε την τοποθέτηση ειδικών δορυφορικών συσκευών GPS στις ράχες δώδεκα (12) χελιών και εν συνεχεία τα απελευθέρωσε, για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς την Θάλασσα των Σαργασσών στην Καραϊβική.

Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο Τύπου, στόχος είναι η καταγραφή της πορείας που ακολουθεί το είδος στο Αιγαίο πέλαγος, κάτι που θα αποδώσει σημαντικά δεδομένα, μεταξύ άλλων, σχετικά με την διαδρομή που ακολουθούν, την ταχύτητα με την οποία κολυμπούν, καθώς και το βάθος στο οποίο κινούνται κατά την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Οι πληροφορίες αυτές, θα συγκεντρωθούν από τις δορυφορικές συσκευές τύπου Pop-up Satellite Tags (PSAT), οι οποίες τοποθετήθηκαν στην ράχη των χελιών.

Σημαντική ήταν η συμβολή του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας, που διέθεσε τα χέλια για το μαρκάρισμα. Η δράση διήρκεσε τρεις μέρες και ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024, όταν τα χέλια απελευθερώθηκαν στον Βιστωνικό κόλπο. Η δράση εντάσσεται στο ερευνητικό πρόγραμμα «Επείγοντα μέτρα στην δυτική Μεσόγειο, για την μακροπρόθεσμη διατήρηση του απειλούμενου ευρωπαϊκού χελιού (Anguilla anguilla)-LIFEEL». Η ερευνητική ομάδα αποτελούνταν από τους: Δρ. Αργύρη Σαπουνίδη, Δρ. Μάνο Κουτράκη, Φώτη Αράπογλου, Βούλα Παπαδοπούλου, από το Ινστιτούτου Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.) και τον Dr Kim Aarestrup, από το Εθνικό Ινστιτούτο Θαλάσσιων Ερευνών της Δανίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ