– Στη γειτονιά που μένουμε, κάποιες μέρες, ένας από τους κάδους γεμίζει ασφυκτικά από σακούλες απορριμμάτων. Ωστόσο, κάποιοι περίοικοι, αν και βλέπουν ότι δεν υπάρχει χώρος, είτε βάζουν τις σακούλες τους πάνω στις άλλες, με αποτέλεσμα να μη κλείνει το καπάκι του κάδου, είτε τις αφήνουν έξω από τον κάδο!
– Όλη τη νύχτα, λοιπόν, οι σακούλες είναι εκτεθειμένες και εκτός από τη δυσοσμία, δέχονται «επιθέσεις» από τις γάτες και τα συμπαθή τρωκτικά που βγαίνουν από τα εγκαταλελειμμένα και ετοιμόρροπα σπίτια.
– Το πρωί που θα περάσει το απορριμματοφόρο, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα βρίσκουν σκισμένες σακούλες και το περιεχόμενο τους σκορπισμένο στο δρόμο και στο πεζοδρόμιο!
– Αν αυτό, αγαπητοί συμπολίτες, θεωρείται επίπεδο πολιτισμού, τότε κακώς χρησιμοποιούμε τους κάδους απορριμμάτων. Και δεν είναι ευθύνη του Δήμου μία τέτοια συμπεριφορά.
– Θα ρωτήσετε, τι πρέπει να κάνουν οι απαράδεκτοι αυτοί συνδημότες, όταν ο κάδος απορριμμάτων απέναντι από το σπίτι τους, είναι γεμάτος με σακούλες, μπάζα και άλλα απορρίμματα;
– Στην περίπτωση που προανέφερα, σε απόσταση σαράντα μέτρων υπάρχει άλλος κάδος, που συνήθως δεν γεμίζει μέχρι το καπάκι. Κι όμως, οι απαράδεκτοι συνδημότες δεν περπατούν μερικά μέτρα, για να εναποθέσουν στον κάδο εκείνο τις σακούλες με τα απορρίμματά τους.
– Αν είναι ηλικιωμένοι, ή έχουν κινητικό πρόβλημα, μπορούν να κρατήσουν τη σακούλα το βράδυ στο μπαλκόνι, ή σε άλλο ανοιχτό χώρο, του σπιτιού τους και νωρίς το πρωί, να την κατεβάσουν για να την παραλάβει το απορριμματοφόρο. Ή να τη ρίξουν στον άδειο κάδο (αφού περάσει το απορριμματοφόρο).
– Αν δυσκολεύονται να κάνουν κι αυτό, γιατί ίσως δεν αισθάνονται καλά να κρατάνε σακούλες με απορρίμματα στο σπίτι τους, ας απευθυνθούν στην Υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Καβάλας, για να τοποθετηθεί δεύτερος κάδος δίπλα στον πρώτο. Αν και σπάνια γεμίζει ο πρώτος μέχρι το καπάκι.
– Όπως αντιλαμβάνεστε, λύσεις υπάρχουν, αρκεί να διαθέτουμε την παιδεία και να αγαπάμε τη γειτονιά και την πόλη που ζούμε. Όμως, επικρατεί αδιαφορία και σοβαρή έλλειψη παιδείας από αρκετούς συμπολίτες.
– Από την άλλη, οι Δήμοι δεν έχουν το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό και τα μέσα, για να διατηρούν και την πιο απομακρυσμένη γειτονιά καθαρή σε καθημερινή βάση.
– Χωρίς τη βοήθεια μας, επομένως, η Καβάλα, που είναι μία πολύ όμορφη πόλη, δεν θα διατηρείται καθαρή, για να αισθανόμαστε όλοι και όλες υπερήφανοι γι’ αυτή.
– Ευχόμαστε, κάποτε, να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία να ζούμε σε ένα καθαρό αστικό και φυσικό περιβάλλον.