– Σε μία δυσάρεστη κατάσταση, όπως αυτή που διέρχεται η ομάδα ποδοσφαίρου του Αθλητικού Ομίλου «Καβάλα», μερίδιο ευθύνης έχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με την ομάδα. Πρωτίστως η διοικούσα επιτροπή και μετά ο προπονητής, οι συνεργάτες του, οι ποδοσφαιριστές και οι φίλαθλοι. Ναι και οι φίλαθλοι!
– Η διοικούσα επιτροπή ορίζει τον (αγωνιστικό) στόχο, καθορίζει τον προϋπολογισμό και προσλαμβάνει τον προπονητή.
– Αν δεχτούμε πως ο αγωνιστικός στόχος της ομάδας της Καβάλας, σε όποια κατηγορία κι αν αγωνίζεται, είναι πρωταγωνιστικός, τότε το πρόβλημα δεν είναι στον υψηλό στόχο που τέθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Για την ακρίβεια, από την ημέρα που η ομάδα υποβιβάστηκε στη Γ΄ εθνική κατηγορία.
– Επομένως, η «ρίζα» του προβλήματος πρέπει να αναζητηθεί στους υπόλοιπους παράγοντες. Δηλαδή, στον προϋπολογισμό, στον προπονητή και στους ποδοσφαιριστές.
– Τα παραδείγματα των ομάδων που κατέκτησαν το πρωτάθλημα και την άνοδο στη Β΄ εθνική κατηγορία τις δύο προηγούμενες αγωνιστικές περιόδους, μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα, αν αξιολογηθούν σωστά.
– Η ομάδα του Πανσερραϊκού, την περίοδο 2014-2015, δεν είχε υψηλό προϋπολογισμό, ούτε ποδοσφαιριστές «κράχτες». Είχε έναν έμπειρο προπονητή (Κώστα Βασιλακάκη) και «δεμένο» σύνολο που έπαιζε για το θετικό αποτέλεσμα, είτε εντός, είτε εκτός έδρας.
– Η ομάδα του Άρη Θεσσαλονίκης, την περίοδο 2015-2016, είχε υψηλό προϋπολογισμό και παίκτες που θα μπορούσαν να αγωνιστούν, με άνεση, στις υψηλότερες εθνικές κατηγορίες. Μέσα στο γήπεδο αποδείχτηκε ασυναγώνιστη, αφού κατάφερνε να νικήσει και στα παιχνίδια που είχε μέτρια απόδοση.
– Η διοικούσα επιτροπή του Α.Ο. «Καβάλα», λοιπόν, είχε δύο «δρόμους» να διαλέξει. Το «δρόμο» που έδειξε η ομάδα του Πανσερραϊκού και το «δρόμο» που έδειξε η ομάδα του Άρη Θεσσαλονίκης.
– Προφανώς, λόγω έλλειψης μεγάλης οικονομικής επιφάνειας και μικρής στήριξης των φιλάθλων, δεν μπορούσε να πάρει παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά. Κράτησε, έτσι, τον ίδιο προπονητή (Γιάννη Ταουσιάνη) και ένα σημαντικό αριθμό ποδοσφαιριστών από την προηγούμενη περίοδο. Στον «κορμό» αυτό έγιναν συγκεκριμένες προσθήκες παικτών, ορισμένων έμπειρών (Λαδάκης, Γιαλούσης, Ζλατκόφσκι, Παβίσεβιτς) και μερικών ταλαντούχων (Συριτούδης, Μελισσόπουλος, Κασαπάκης, Φραγκούλης).
– Κι ενώ στην περίοδο της προετοιμασίας, η ομάδα έδειχνε να αποκτά μία αγωνιστική ταυτότητα, κάποιοι παράγοντες (τραυματισμοί βασικών ποδοσφαιριστών, γηπεδικό) δεν βοήθησαν να έρθουν οι νίκες στην αρχή του πρωταθλήματος.
– Η πρώτη «διορθωτική κίνηση», ήταν η αλλαγή του προπονητή και του τεχνικού διευθυντή. Ωστόσο, η κατάσταση δεν βελτιώθηκε. Η επόμενη «διορθωτική κίνηση», όπως ακούγεται, είναι το «ξεσκαρτάρισμα» στο έμψυχο δυναμικό.
– Είμαστε βέβαιοι, ότι τα μέλη της διοικούσας επιτροπής γνωρίζουν τη ρήση: «Οι ομάδες δεν αγοράζονται, αλλά χτίζονται». Με μεγάλη υπομονή, πολλή δουλειά και με… χρήματα. – Το μεγαλύτερο μερίδιο στην επιτυχία και στην αποτυχία, το έχει αυτός που αποφασίζει και διοικεί.