-Βρισκόμαστε λίγα 24ωρα πριν από την κρίσιμη «μάχη», για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και τον Δήμο Καβάλας. Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023, θα εκλεγούν ο επόμενος περιφερειάρχης και ο επόμενος δήμαρχος Καβάλας. Στην προεκλογική περίοδο, πριν από τις 8 Οκτωβρίου 2023, αλλά και την εβδομάδα που διανύουμε, πριν από την διεξαγωγή του β΄ γύρου, δεν ακούσαμε από κανέναν υποψήφιο, κυρίως στον Δήμο Καβάλας, μία τοποθέτηση για το σοβαρό ζήτημα της δομής φιλοξενίας μεταναστών στο παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου». Όπως λένε εκείνοι που γνωρίζουν τα πράγματα, δεν υπάρχει δομή φιλοξενίας μεταναστών μέσα στον αστικό ιστό σε άλλη πόλη της Ελλάδας.
-Η λειτουργία της δομής στο παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», είναι τροχοπέδη στην εφαρμογή του σχεδίου πόλεως στο Περιγιάλι και γενικότερα στην επέκταση της Καβάλας προς την ανατολική ακτή της. Ήδη, οι κάτοικοι δίπλα στο στρατόπεδο όπου βρίσκεται η δομή αναφέρουν πως η ζωή τους δεν είναι ίδια, όπως πριν μεταφερθούν στο άδειο στρατόπεδο οι μετανάστες. Αντιλαμβάνεστε τι θα γίνει, όταν το Περιγιάλι αρχίσει να αναπτύσσεται οικιστικά. Κατά την άποψη μας, αλλά και άλλων συμπολιτών, η επέκταση της Καβάλας προς τα ανατολικά, είναι το μεγάλο «στοίχημα» των επόμενων δεκαετιών. Είναι το μεγαλύτερο έργο στον Δήμο Καβάλας, μεγαλύτερο και από εκείνο της ολοκλήρωσης της περιμετρικής οδού της πόλης, με την οποία συνδέεται και το Περιγιάλι!
-Η δομή φιλοξενίας επρόκειτο να λειτουργήσει για μερικούς μήνες, ωστόσο πέρασαν αρκετά έτη και δεν υπάρχει βούληση από την κεντρική διοίκηση, είτε να κλείσει, είτε να μεταφερθεί σε άλλο χώρο. Η σημερινή δημοτική Αρχή δεν ασχολήθηκε καν. Ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, αρκέστηκε να πάρει μία χρηματοδότηση 400.000 ευρώ, αν δεν κάνουμε λάθος, για να ανακατασκευάσει το πεζοδρόμιο μπροστά από το στρατόπεδο. Μάλιστα, παρουσιάζει την παρέμβαση αυτή ως σημαντική και αδιαφορεί για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Περιγιαλίου δίπλα στην δομή. Η δημοτική Αρχή δεν αξιοποίησε ούτε την ευκαιρία που έδωσε ο τέως υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Νότης Μηταράκης, για να προτείνει έναν νέο χώρο, εκτός του αστικού ιστού, προκειμένου να γίνει η μετεγκατάσταση της δομής. Ο Νότης Μηταράκης έφυγε από το Υπουργείο (και την κυβέρνηση) και η ευκαιρία χάθηκε.
-Κι ενώ θα έπρεπε ο δήμαρχος να επισκεφτεί τον νέο υπουργό, Δημήτρη Καιρίδη, για να τον ενημερώσει ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας, άφησε να περάσει κι άλλος χρόνος. Έβαλε το ζήτημα κάτω από το χαλί, για να το βρει μπροστά της, μαζί με αρκετά ακόμα, η νέα δημοτική Αρχή. Στην δημοτική θητεία που λήγει τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, δεν έκλεισε κανένα από τα μεγάλα ζητήματα του Δήμου Καβάλας.
-Το κυριότερο είναι, ότι η εφαρμογή του σχεδίου πόλεως στο Περιγιάλι άρχισε με ανοιχτό το σοβαρό ζήτημα της δομής (φιλοξενίας) μεταναστών. Πέρασε μία τετραετία και ο δήμαρχος δεν κάλεσε ποτέ στο γραφείο του, στο Δημαρχείο, τους επικεφαλής των παρατάξεων, για να ακούσει τις απόψεις και τις προτάσεις τους, να συζητήσουν για την εξεύρεση χώρου εκτός του αστικού ιστού και να συναποφασίσουν μία εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο. Είναι η αναβλητικότητα του δημάρχου, ή μήπως σκοπιμότητα;