Οι γνωρίζοντες το πώς λειτουργούσε η NAPC τα χρόνια που εκμεταλλευόταν τα πετρέλαια του Πρίνου, όπως και τα επόμενα χρόνια, του Λούτσιγκα, του Frank Timis, του αυτοδιοίκητου, και τα πρώτα χρόνια της ENERGEAN, όταν άκουγαν για royalties, δηλαδή δικαιώματα του δημοσίου από την παραγωγή πετρελαίου, γελούσαν. Ήξεραν, ότι ποτέ οι εταιρείες αυτές, δεν επρόκειτο να πληρώσουν στο κράτος τέτοια χρηματικά ποσά. Το ίδιο συνέβη και το 2013, όταν ανανεώθηκαν οι άδειες εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, με την ENERGEAN και την θυγατρική της πιά Kavala Oil, τότε που η παραγωγή ήταν «ετοιμοθάνατη», είχε οριστεί πως τα royalties θα τα δικαιούταν το κράτος, αν η παραγωγή ξεπερνούσε τις 2.500 βαρέλια.

Τότε, ήταν άπιαστο όνειρο. Να όμως, που ήρθε η ώρα, με την επιχειρηματική δεινότητα που έδειξε η ENERGEΑΝ και οι άνθρωποί της, έφτασε να παράγει 5.000 βαρέλια και μέσο όρο στο 2016 3.500 βαρέλια. Έτσι, για πρώτη φορά φέτος, η εταιρεία θα αποδώσει περίπου 400.000 ευρώ στο κράτος, για δικαιώματα. Εντυπωσιακότερο είναι το γεγονός, ότι η ENERGEAN προβλέπει για το 2018 να αυξήσει την παραγωγή στις 10.000 βαρέλια. Για το κοίτασμα του Πρίνου η εταιρεία αναβάθμισε την εκτίμησή της για τα βεβαιωμένα αποθέματα από 30 εκατ. Βαρέλια στα 40 εκατομμύρια βαρέλια. Ανάλογη αύξηση περιμένει με τα στοιχεία που επεξεργάζεται και που προέκυψαν από τα σεισμικά του 2015 και διαδικασία που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, για το κοίτασμα Έψιλον.

Εντυπωσιακές είναι και οι επενδύσεις που κάνει με αλματώδεις ρυθμούς σε πολλές περιοχές, μέσα και έξω από την Ελλάδα, γεγονός που ενισχύει το κύρος της αλλά και τον κύκλο εργασιών, στο ιλιγγιώδες ύψος του 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επόμενη πενταετία. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα, δεδομένου ότι έτσι εξασφαλίζεται το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στην εταιρεία, κυρίαρχο γεγονός του ενδιαφέροντός μας, αλλά και η σταδιακή αύξηση της απασχόλησης στον τόπο μας. Κι όλα αυτά, επειδή εξαντληθήκαμε να ασχολούμαστε δημοσιογραφικά, με επιχειρήσεις που κλείνουν, η που απειλούνται με κλείσιμο…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ