• Τα φρέσκα ψάρια, είναι, πράγματι, «ατραξιόν» για τους επισκέπτες της Καβάλας, που τα απολαμβάνουν, κυρίως, μαγειρεμένα στις εξαιρετικές ψαροταβέρνες του παραλιακού μετώπου. Υπάρχουν, όπως μάθαμε και κάποιοι ξένοι, που τα αγοράζουν σε ποσότητα, για να τα μεταφέρουν στην πατρίδα τους.
  • Στη συνάντηση των εμπλεκομένων για την παρουσίαση ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Καβάλας, προτάθηκε, μεταξύ άλλων, να επαναλειτουργήσει η παλιά ψαραγορά της πόλης. Προφανώς, αυτός που κατέθεσε την πρόταση έχει στο μυαλό του, το ισόγειο του κτιρίου όπου στεγαζόταν το παλιό Λιμενικό Ταμείο.
  • Η μεταφορά της ψαραγοράς στο κτίριο της Δημοτικής Αγοράς και συγκεκριμένα στο υπόγειο, είχε προβλήματα και τελικά δεν πέτυχε. Πολύ φοβούμαστε ότι η νέα μεταφορά στην παραλία, ή οπουδήποτε αλλού, πάλι δεν θα πετύχει τον στόχο. Ήδη, στο κέντρο και στις συνοικίες λειτουργούν αρκετά ιχθυοπωλεία, τα οποία είναι πολύ αναβαθμισμένα αισθητικά και προσφέρουν ολόφρεσκα ψάρια στους καταναλωτές. Πλέον, ο Καβαλιώτης, αλλά και ο επισκέπτης που διαμένει στα διαμερίσματα βραχύβιας μίσθωσης, δεν χρειάζεται να κατέβει στο κέντρο της πόλης, για να αγοράσει ψάρια.
  • Η λειτουργία της ψαραγοράς στην παραλία της Καβάλας παλιότερα εξυπηρετούσε ένα σκοπό. Τα αλιευτικά σκάφη που επέστρεφαν από το ανοιχτό πέλαγος «φορτωμένα» με ψάρια, παρέδιδαν την ψαριά το πρωί στους ιχθυεμπόρους στα λεγόμενα «παλιά ψαράδικα». Και οι νοικοκυραίοι κατέβαιναν, από διάφορα σημεία, για να προμηθευτούν τα φρεσκότατα ψάρια.
  • Εδώ και χρόνια, ωστόσο, οι επαγγελματίες αλιείς παραδίδουν τα ξημερώματα τις ψαριές τους στην ιχθυόσκαλα, όπου γίνεται η δημοπρασία από τους εμπόρους. Εκτός από τους εμπόρους συμμετέχουν και οι ιχθυοπώλες, που μεταφέρουν τα ψάρια στα καταστήματά τους, για να πουλήσουν στους πελάτες τους.
  • Εάν, επομένως, θέλουμε να δημιουργήσουμε στο κτίριο του παλιού Λιμενικού Ταμείου μία ψαραγορά, που θα έχει τον ίδιο χαρακτήρα με τα καταστήματα πώλησης τουριστικών ειδών, εμείς διαφωνούμε. Τα ψάρια δεν είναι σουβενίρ, για να τα εκθέτουμε στους επισκέπτες. Κι ούτε τα ιχθυοπωλεία, είναι καταστήματα πώλησης τουριστικών ειδών. Υπάρχουν άλλοι τρόποι, για να αναδείξουμε τα προϊόντα και την τοπική παράδοση.
  • Όσον αφορά την παραχώρηση χώρου στο λιμάνι στους παράκτιους αλιείς, για να πουλάνε τα αλιεύματά τους, θεωρούμε ότι πρέπει να ερωτηθούν η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, καταρχάς, που έχει άλλα σχέδια για το παραλιακό μέτωπο και οι ιχθυοπώλες. Ο ρομαντισμός και η νοσταλγία του παρελθόντος είναι ωραία συναισθήματα, αλλά χρειάζεται ρεαλισμός και σχεδιασμός για το μέλλον. Οι εποχές αλλάζουν και η προσαρμογή στις αλλαγές είναι αναγκαία προϋπόθεση, για την επίτευξη υψηλότερων στόχων.
  • Η Καβάλα δεν είναι, πια, ένα «γραφικό ψαροχώρι», αλλά εξελίσσεται σε σύγχρονο τουριστικό προορισμό, διατηρώντας και τα παραδοσιακά πολιτισμικά στοιχεία της.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ