Προς αποφυγή τυχόν λανθασμένης αντίληψης, σχετικά με αυτά που θα παραθέσουμε στη συνέχεια, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε εξαρχής, ότι είμαστε υπέρ της κατασκευής καινούργιου κλειστού γυμναστηρίου στην ανατολική πλευρά της Καβάλας και συγκεκριμένα στο Περιγιάλι. Και μόνο η προοπτική που έχει η περιοχή, μετά την ένταξη στο σχέδιο πόλεως, επιβάλλει την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών, όπως είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Στο Περιγιάλι λειτουργούν το δημοτικό στάδιο «Ανθή Καραγιάννη», το δημοτικό κολυμβητήριο και το πρώην βοηθητικό γήπεδο ποδοσφαίρου, το οποίο διαμόρφωσε σε πολύ όμορφο αθλητικό κέντρο ο Αθλητικός Όμιλος «Καβάλα». Με την κατασκευή του κλειστού γηπέδου, θα ολοκληρωθεί το μεγάλο αθλητικό συγκρότημα στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Έως ότου βρεθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση (σ.σ. το οικόπεδο έχει εντοπιστεί), θεωρούμε ότι η δημοτική αρχή πρέπει να δώσει έμφαση στη βελτίωση των υπαρχουσών υποδομών οι οποίες είναι αξιόλογες, αλλά χρειάζονται παρεμβάσεις για να εκσυγχρονιστούν. Ένα σημαντικό παράδειγμα αποτελεί το «Βερούλειο» γήπεδο στην περιοχή του Βύρωνα, το οποίο ανακατασκευάζεται ριζικά.

Αρκετά πράγματα, επίσης, έγιναν και στις υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις εντός του αστικού ιστού. Αναφερόμαστε στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο «Αλεξάνδρα Δήμογλου», στο κλειστό γυμναστήριο των Ποταμουδίων και, βεβαίως, στο στάδιο «Ανθή Καραγιάννη». Για το τελευταίο, πιστεύουμε, οι επόμενοι μεγάλοι στόχοι πρέπει να είναι η κατασκευή στεγάστρου, η ανακαίνιση των λεγόμενων δημοσιογραφικών θεωρείων και η αύξηση του αριθμού των διαδρομών στο στίβο.

Όσον αφορά το γυμναστήριο των Ποταμουδίων, στο οποίο τοποθετήθηκαν καινούργιοι ηλεκτρονικοί πίνακες, πλαστικά καθίσματα και ανακαινίστηκαν τα αποδυτήρια, έχουμε προτείνει να επεκταθεί το κυλικείο προς τον υπαίθριο χώρο και να κατασκευαστούν εκεί οι τουαλέτες. Έτσι, μπορεί να κατεδαφιστεί ο χώρος υγιεινής που γειτνιάζει με την μικρή κερκίδα.

Μεγαλύτερο περιθώριο αλλαγής, επίσης, έχει το Δ.Α.Κ. «Αλεξάνδρα Δήμογλου», όπου ανακατασκευάστηκαν τα γήπεδα αντισφαίρισης. Είναι καιρός να αξιοποιηθεί το χωμάτινο γήπεδο ποδοσφαίρου στη δυτική πλευρά, με την επίστρωση συνθετικού χλοοτάπητα, ώστε να δημιουργηθεί μία ακόμα υποδομή για την προπόνηση των τοπικών ποδοσφαιρικών σωματείων, αλλά και για τη διεξαγωγή των σχολικών πρωταθλημάτων.

Το κυριότερο, ωστόσο, είναι η αύξηση της χωρητικότητας του κλειστού γυμναστηρίου. Η προσθήκη των μεταλλικών κερκίδων, που έγινε το καλοκαίρι του 2008, προκειμένου να αγωνιστεί η Ένωση Καλαθοσφαίρισης Καβάλας στο πρωτάθλημα της Α1 εθνικής κατηγορίας, πρέπει, κατά την άποψη μας, να επανεξεταστεί. Προηγουμένως, είναι επιτακτική ανάγκη να αντικατασταθεί η παλιά ξύλινη κερκίδα, από τη δεκαετία του 1980, με καινούργια και να μεταφερθούν στην πλευρά εκείνη οι πάγκοι των ομάδων και της γραμματείας των αγώνων. Έτσι, στην απέναντι πλευρά, θα δημιουργηθεί χώρος για την τοποθέτηση μιας ακόμα κερκίδας και το γήπεδο θα περιβάλλεται από κερκίδες στις τέσσερις πλευρές.

Επίσης, ζητούμε να απομακρυνθούν τα αντιαισθητικά και αντιλειτουργικά κουβούκλια που φιλοξενούν τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης και να κατασκευαστεί ένας ενιαίος χώρος, στον οποίο θα βρίσκονται και οι κάμερες των τηλεοπτικών σταθμών (σ.σ. εννοείται ότι η σημερινή μεταλλική εξέδρα στην ξύλινη κερκίδα θα απομακρυνθεί).

Εάν ο Δήμος Καβάλας εξασφάλισε την πολεοδομική άδεια, μπορεί να προσθέσει ένα κυλικείο και τουαλέτες στην ανατολική πλευρά, να στεγανοποιήσει την οροφή και να κάνει ένα καλό ελαιοχρωματισμό εσωτερικά και εξωτερικά του γυμναστηρίου.

Το «στοίχημα» για τη δημοτική αρχή, θεωρούμε ότι είναι η αξιοποίηση του κλειστού γυμναστηρίου στο σχολικό συγκρότημα του 6ου Γενικού Λυκείου και του Μουσικού Σχολείου Καβάλας. Είναι κρίμα να υπάρχει μία τέτοια υποδομή στην πόλη και να μη χρησιμοποιείται, εκτός από τις προπονήσεις των συλλόγων. Είναι ένα σχετικά μεγάλο και όμορφο γυμναστήριο, το οποίο θα γίνει εξαιρετική έδρα με ορισμένες βελτιώσεις. Κυρίως με την τοποθέτηση δαπέδου, είτε ξύλινου, είτε άλλου τύπου (taraflex). Να σημειώσουμε ότι, η ομάδα πετοσφαίρισης ανδρών της Α.Ε. Κομοτηνής, η οποία ανήλθε και αγωνίζεται την τρέχουσα περίοδο (2018-2019) στην Α1 εθνική κατηγορία (volleyleague) χρησιμοποιεί ως έδρα το κλειστό γυμναστήριο ενός σχολείου της πόλης!

Η πρόταση μας, για το γυμναστήριο στη Ραψάνη, είναι να αποδοθεί αποκλειστικά στα τμήματα πετοσφαίρισης του Α.Ο. «Καβάλα» και τα άλλα δύο γυμναστήρια, στην Καλαμίτσα και στα Ποταμούδια, να φιλοξενήσουν τους συλλόγους καλαθοσφαίρισης. Η δαπάνη τοποθέτησης δαπέδου και ανακαίνισης των αποδυτηρίων δεν είναι υπέρογκη. Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι η δημοτική αρχή θα ικανοποιήσει το αίτημα και από την ερχόμενη περίοδο, οι ομάδες πετοσφαίρισης θα «μετακομίσουν» στο καινούργιο «σπίτι» τους.

Όταν θα κατασκευαστεί το καινούργιο κλειστό γήπεδο στο Περιγιάλι, με χωρητικότητα όχι μεγαλύτερη των 2.000 θέσεων, η Καβάλα θα διαθέτει τέσσερα πολύ καλά γυμναστήρια για αθλοπαιδιές και όχι μόνο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ