-Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας, το απόγευμα της Δευτέρας 2 Νοεμβρίου 2020, έγινε αρκετή συζήτηση με αφορμή την πρόταση που κατέθεσε, εγγράφως, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση», Χρήστος Ποτόλιας, για την αντιμετώπιση του νέου κύματος πανδημίας covid-19 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και στον Δήμο Καβάλας. Πρότεινε, συγκεκριμένα, να ζητηθεί, από την κεντρική διοίκηση, η επίταξη-ενοικίαση ενός ξενοδοχείου της πόλης, στο οποίο θα νοσηλεύονται οι ασθενείς με covid-19, προκειμένου να μην μετατραπεί το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας σε ίδρυμα αποκλειστικής νοσηλείας πολιτών που νόσησαν από τον ιό.
-Λόγω της πανδημίας, κάποια ξενοδοχεία της Καβάλας είναι κλειστά, αφού δεν υπάρχει τουριστική κίνηση, ή είναι πολύ μειωμένη. Είναι εύκολο, επομένως, να βρεθεί ένα ξενοδοχείο, όπως έγινε και για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. Ωστόσο, το ξενοδοχείο δεν είναι νοσηλευτικό ίδρυμα. Και ο covid-19, δεν είναι μία απλή ασθένεια. Ακόμα και οι ασθενείς με ήπια συμπτώματα, δεν αρκεί να «κλειστούν» σε ένα χώρο έως ότου λήξει η «καραντίνα» τους. Χρειάζονται ειδική φροντίδα, δηλαδή προσωπικό που θα γνωρίζει τη διαχείριση των περιστατικών. Η τέως δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, έθεσε εύστοχα τον προβληματισμό αυτό, λέγοντας ότι, τα σχολεία θέλουν δασκάλους για να λειτουργήσουν και τα νοσοκομεία γιατρούς και νοσηλευτές.
-Πρόσφατα, το Επιμελητήριο και ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας πρότειναν, να διατεθούν κατάλληλοι χώροι στην πόλη, με σκοπό να διεξάγονται δια ζώσης τα μαθήματα των φοιτητών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙ.ΠΑ.Ε.). Η διοίκηση του εκπαιδευτικού ιδρύματος απάντησε πως δεν επιτρέπεται νομικά η διεξαγωγή μαθημάτων εκτός πανεπιστημιούπολης, ενώ είναι μεγάλο υγειονομικό ρίσκο, όσον αφορά τον κίνδυνο διασποράς του covid-19 στην τοπική κοινωνία από φορείς φοιτητές.
-Εάν προκύψει ανάγκη νοσηλείας ασθενών με covid-19, λόγω κάλυψης όλων των κλινών στο νοσοκομείο αναφοράς της Αλεξανδρούπολης, αυτό που μπορεί να γίνει είναι το εξής. Να ετοιμαστούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) σε όλα τα Γενικά Νοσοκομεία της Περιφέρειας, να στελεχωθούν με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να δεχτούν τα σοβαρά περιστατικά (όσους και όσες ασθενείς χρειάζονται διασωλήνωση). Οι φορείς του ιού με ήπια, ή καθόλου συμπτώματα, δεν χρειάζεται να νοσηλευτούν και να καταλάβουν κλίνες των νοσοκομείων, αλλά να περάσουν την «καραντίνα» στο σπίτι τους.
-Για να εξυπηρετηθούν και οι άλλες ανάγκες των νοσοκομείων, όπως τα έκτακτα χειρουργεία, μπορούν οι διοικήσεις να διαμορφώσουν, για τον σκοπό αυτό, άλλες αίθουσες των ιδρυμάτων. Και να ζητήσουν, από το Υπουργείο υγείας, την ενίσχυσή τους με έκτακτο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
-Τέλος, για να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο Καβάλας από τους πολίτες που συρρέουν για να κάνουν το test ανίχνευσης του covid-19, μπορεί ο Δήμος Καβάλας να διαθέσει ένα μέρος των χρημάτων που πήρε ως οικονομική βοήθεια από την κεντρική διοίκηση, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, για την προμήθεια του test και σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), να πραγματοποιεί τον έλεγχο, δωρεάν, είτε στο αστικό κέντρο υγείας, είτε στην Τοπική Μονάδα Υγείας (Το.Μ.Υ.). Δεν αναφερόμαστε στον Ιατρικό Σύλλογο, γιατί είναι θεμιτό τα μέλη του να ζητάνε χρήματα για την πραγματοποίηση του test. Κι επειδή είναι ιδιώτες, δεν μπορεί κάποιος να επιβάλλει στον ιδιώτη γιατρό να μη χρεώνει το test.