-Στις 7 Νοεμβρίου 2023, έναν μήνα μετά από την διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών, πραγματοποιήθηκε στην Μεγάλη Λέσχη Καβάλας ημερίδα για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, στο πλαίσιο των δράσεων για την ευαισθητοποίηση των δημοτών. Στην ημερίδα εκείνη απεύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.), για την οποία είπε πως είναι βασικός στόχος για την επόμενη πενταετία, στην μονάδα κομποστοποίησης πράσινων αποβλήτων στις Κρηνίδες, για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού λιπάσματος, για την λειτουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανταλλαγής υλικών και αντικειμένων, για την δημιουργία «πράσινου σημείου», με σκοπό την διαχείριση των ογκωδών αντικειμένων και για την συλλογή των βιοαποβλήτων (υπολειμμάτων τροφών) εντός του 2024.
-Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλας, Γιάννη Προμούσα, η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων βρίσκεται στην φάση της ανάδειξης του ανάδοχου του έργου, αφού την προηγούμενη τετραετία δεν κατέστη γόνιμος ο διαγωνισμός! Η μονάδα κομποστοποίησης πρασίνων στις Κρηνίδες επρόκειτο να τελειώσει το 2023. Η συλλογή των βιοαποβλήτων άρχισε πιλοτικά στην συνοικία της Νεάπολης. «Πέρα από την προσπάθεια του Δήμου, πρέπει και οι δημότες να συνδράμουν στην ανακύκλωση. Με μία καλή ανακύκλωση, μπορούμε να γλιτώσουμε έως και εκατό χιλιάδες ευρώ τον χρόνο ως Δήμος Καβάλας», σημείωσε ο Γιάννης Προμούσας.
-Δυόμισι μήνες μετά από την ημερίδα στην Μεγάλη Λέσχη, στην οποία ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος ποιότητας ζωής, Κυριάκος Σταυρίδης, δεν είπαν τίποτα για τα προβλήματα στην Υπηρεσία καθαριότητας και για την ανάγκη να γίνει αναπροσαρμογή στα ανταποδοτικά τέλη, η νέα δημοτική Αρχή εισηγήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο αύξηση άνω του 50% στα τέλη καθαριότητας! Είναι η «επιβράβευση» των δημοτών για τους στόχους που επιτεύχθηκαν την προηγούμενη δημοτική περίοδο, όπως τους παρουσίασε ο Κ. Σταυρίδης στην ημερίδα.
-Την περίοδο 2019-2022, είπε ο «τσάρος» του τομέα ποιότητας ζωής, μειώθηκε ο όγκος των σύμμεικτων απορριμμάτων κατά 5,7%, δηλαδή κατά 1.500 τόνους. «Αυτή την στιγμή έχουμε, περίπου, τριάντα χιλιάδες τόνους σκουπιδιών και μόνο οι δυόμισι χιλιάδες τόνοι ανακυκλώνονται. Τα υπόλοιπα θάβονται κι έτσι πληρώνουμε ένα τέλος ταφής, που σιγά-σιγά θα αυξάνεται. Προς το παρόν είναι πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ», είπε ο «τσάρος» των οικονομικών του Δήμου Καβάλας. Με απλά μαθηματικά, εάν από τους 30.000 τόνους απορριμμάτων αφαιρέσουμε τους 2.500 τόνους που πηγαίνουν για ανακύκλωση, θα μείνουν 27.500 τόνοι που οδηγούνται για ταφή (στον Χ.Υ.Τ.Α.). Την περίοδο 2019-2022, κατά τα λεγόμενα του Κ. Σταυρίδη, τα σύμμεικτα απορρίμματα μειώθηκαν από 27.000 σε 25.500 τόνους. Πως γίνεται μέσα στο 2023, από τους 25.500 τόνους, να φτάσαμε, πάλι, στους 27.500 τόνους; Και πως γίνεται για αύξηση 2.000 τόνων, να πληρώσει ο Δήμος Καβάλας τέλος ταφής μισό εκατομμύριο ευρώ; Πάντως, είναι αξιέπαινη η υπο-στελεχωμένη Υπηρεσία καθαριότητας, με τα παλιά και προβληματικά απορριμματοφόρα, που ανταπεξήλθε μέσα στο 2023, με αύξηση 2.000 τόνων στα απορρίμματα.
-Επίσης, είπε στην ημερίδα του περασμένου Νοεμβρίου ο Κ. Σταυρίδης, ότι: «Πετύχαμε αύξηση σε ποσοστό της τάξης του 3,6%, σε σύγκριση με το 2019, στον τομέα της συλλογής ανακυκλώσιμων συσκευασιών, ενώ είχαμε μία μικρή αύξηση στην καθαρότητα των συλλεγόμενων υλικών, από 53,5% σε 55%, περίπου, μειώνοντας περαιτέρω την ποσότητα του υπολείμματος που οδηγείται προς ταφή στον Χ.Υ.Τ.Α.». Δηλαδή, μειώθηκε ο όγκος των απορριμμάτων που πηγαίνει για ταφή, αλλά το τέλος ταφής θα αυξάνεται σιγά-σιγά, όπως δήλωσε ο Γιάννης (με δύο ν) Προμούσας. Και πρόσθεσε ο Κ. Σταυρίδης: «Αποτέλεσμα της προσπάθειας μας και φυσικά της ανταπόκρισης των δημοτών, είναι το συνολικό ποσοστό ανακύκλωσης αυξήθηκε από 8,1% σε 12,3%, αύξηση της τάξης του πενήντα τοις εκατό περίπου». Ωστόσο, κατά 50% (και άνω) θα αυξηθούν τα ανταποδοτικά τέλη το έτος 2024, που θα πληρώσουν οι δημότες, γιατί συνέδραμαν στην άνοδο του ποσοστού της ανακύκλωσης στον Δήμο! Συνεχίζετε να απορείτε; Κι εμείς το ίδιο!