-Οι εξαγωγές επιτραπέζιου σταφυλιού, φέτος το καλοκαίρι, στον Νομό Καβάλας, είναι μειωμένες κατά 38% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος (2021). Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό, αφού οι διαδοχικές θεομηνίες και συγκεκριμένα οι έντονες χαλαζοπτώσεις τα τελευταία δύο έτη, αλλά και η πανδημία του κορονοϊού covid-19, συντελέσαν ώστε να μειωθεί σημαντικά η παραγωγή. Στην απειλή του χαλαζιού προστέθηκε και η αύξηση στις τιμές στα αγροεφόδια, τα καύσιμα και την ηλεκτρική ενέργεια. Μεγάλος αριθμός γεωργών και ειδικότερα καλλιεργητών σταφυλιών, είναι στα πρόθυρα της αποχώρησης από το επάγγελμα. Πόσο, άραγε, θα πουληθεί η μειωμένη παραγωγή, για να έχουν οι καλλιεργητές αξιοπρεπές εισόδημα;
-Από την άλλη πλευρά, τα επιτραπέζια σταφύλια που παράγονται στον Νομό Καβάλας είναι, διαχρονικά, υψηλής ποιότητας και έχουν καθιερωθεί στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι παραγωγοί καλλιεργούν ορισμένες δυναμικές ποικιλίες, οι οποίες έχουν καλή ζήτηση και συναγωνίζονται τις ποικιλίες σε άλλες περιοχές της χώρας και του εξωτερικού. Με την ποιότητα το προϊόν κερδίζει την εμπιστοσύνη των εμπόρων και των καταναλωτών. Με την ποσότητα μπορεί να κατακτήσει μία αγορά! Δυστυχώς, τα ιδιαίτερα ποιοτικά γεωργικά προϊόντα του Νομού Καβάλας και ευρύτερα της Ελλάδας, παρά την ποιοτική υπεροχή τους, υστερούν των ανταγωνιστικών τους στην ποσότητα, άρα και στις τιμές. Αφού όταν ένα προϊόν βρίσκεται σε αφθονία, έχει χαμηλότερη τιμή πώλησης και οι καταναλωτές το επιλέγουν εύκολα. Τα (αναγκαστικά) ακριβότερα ελληνικά προϊόντα, όπως είναι τα επιτραπέζια σταφύλια του Νομού Καβάλας, έχουν περιορισμένη ζήτηση από τους εμπόρους και, επομένως, από το καταναλωτικό κοινό.
-Βλέπουμε ότι γίνεται μία στοχευμένη εκστρατεία στον τουρισμό, για την ανάδειξη της Ελλάδας σε προορισμό υψηλού επιπέδου. Η εκστρατεία αυτή αποδίδει, με αποτέλεσμα την συνεχόμενη άνοδο του αριθμού των επισκεπτών, των διανυκτερεύσεων, των εσόδων και γενικότερα των στατιστικών στοιχείων που μετριούνται από τους εμπλεκόμενους. Δεν βλέπουμε, ωστόσο, μία ανάλογη προσπάθεια, από την κεντρική διοίκηση, ώστε η Ελλάδα να ενισχύσει την θέση της στις παγκόσμιες αγορές αγροτικών προϊόντων. Τα προϊόντα της ευλογημένης ελληνικής γης, είναι η βάση της λεγόμενης μεσογειακής διατροφής και της ελληνικής γαστρονομίας που λατρεύουν οι επισκέπτες. Ο τουρίστας έρχεται στην Ελλάδα για να απολαύσει την παραδοσιακή φιλοξενία, τον ήλιο, την θάλασσα, το εξαιρετικό φυσικό τοπίο, την μακραίωνη ιστορία και, φυσικά, την κουζίνα. Έχει και στον τόπο του καταστήματα των αλυσίδων πρόχειρου φαγητού.
-Η κεντρική διοίκηση οφείλει να προστατέψει τον πλούτο της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, της μελισσοκομίας και γενικότερα του πρωτογενή τομέα στην Ελλάδα. Γιατί, αν ο τουρισμός είναι η «βαριά βιομηχανία», ο πρωτογενής τομέας είναι η βασικότερη πρώτη ύλη για να λειτουργήσει η «βαριά βιομηχανία». Οφείλει η κεντρική διοίκηση να στηρίξει και να ενισχύσει την απαιτητική προσπάθεια των παραγωγών επιτραπέζιων σταφυλιών στον Νομό Καβάλας, για να αυξήσουν την ποιότητα των προϊόντων τους και κυρίως, να αυξήσουν την παραγωγή τους και με τις εξαγωγές να κατακτήσουν τις παγκόσμιες αγορές.