Η έγκριση της πράξης εφαρμογής, όπως προκύπτει από τη συνέχεια, δεν ήταν το τέλος των «βασάνων» για το σχέδιο πόλεως Περιγιαλίου. Δυστυχώς, θα περάσουν αρκετά χρόνια ακόμα, έως ότου το Περιγιάλι γίνει η συνοικία πρότυπο που ονειρεύονται οι Καβαλιώτες στην ανατολική πλευρά της πόλης. Το μείζον πρόβλημα, πλέον, μετατέθηκε στις «τσέπες» των ιδιοκτητών των ακινήτων της περιοχής, που καλούνται, από τον Δήμο Καβάλας, να εισφέρουν σε χρήμα, για την κατασκευή των βασικών υποδομών της νέας συνοικίας (δρόμων και δικτύων ηλεκτροφωτισμού, ύδρευσης, αποχέτευσης).
Λόγω της οικονομικής ύφεσης, ωστόσο, η πλειοψηφία των ιδιοκτητών αδυνατεί να ανταποκριθεί στην καταβολή της εισφοράς αυτής, η οποία προστέθηκε στις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους, με αποτέλεσμα να επικρατεί μία έντονη ανησυχία, για το τι μέλλει γενέσθαι εφόσον δεν καταβάλλουν τα χρήματα που τους αναλογούν. Το απόγευμα της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου 2017 παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου ο πρόεδρος του συλλόγου των κατοίκων Περιγιαλίου και ο νομικός σύμβουλος τους, υπέβαλαν υπόμνημα και ζήτησαν από τους δημοτικούς συμβούλους να το υιοθετήσουν.
Τα βασικά σημεία του υπομνήματος αφορούν: α) την επικαιροποίηση της τιμής, για τον υπολογισμό της εισφοράς σε χρήμα, σύμφωνα με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ψηφίστηκαν το έτος 2015, β) τη διερεύνηση της δυνατότητας μετατροπής της εισφοράς, από εισφορά σε χρήμα σε εισφορά σε γη και γ) την καθυστέρηση βεβαίωσης της οφειλής, από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας, στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία.
Το δημοτικό συμβούλιο έδειξε διάθεση να βοηθήσει τους δημότες, ενώ ο πρόεδρος, Γιώργος Γραμμένος, δήλωσε ότι το υπόμνημα θα εισαχθεί ως τακτικό θέμα σε επόμενη συνεδρίαση, στην οποία θα απαντηθούν, με σαφή και υπεύθυνο τρόπο, όλα τα ζητήματα που έβαλαν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.
Η δήμαρχος, επίσης, ενημέρωσε για το πρόσφατο ταξίδι στην Αγία Πετρούπολη, στο πλαίσιο επίσκεψης μεγάλης ελληνικής αντιπροσωπείας φορέων του πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης, με σκοπό την υπογραφή συμφώνου φιλίας και συνεργασίας με τις αρχές της ρωσικής μεγαλούπολης. «Υπάρχει λαμπρό πεδίο δράσης. Ευελπιστώ να έχουμε και ουσιαστικό αποτέλεσμα, πέρα από τις τυπικές υπογραφές», ανέφερε και συμπλήρωσε, πως οι Ρώσοι διψούν να μάθουν περισσότερα για τον ελληνικό πολιτισμό και την Ελλάδα. Οι τομείς που μπορεί να αναπτυχθεί στενότερη συνεργασία, είναι η παιδεία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.