Η δική μας αίσθηση, από την παρουσίαση του προγράμματος του φετινού φεστιβάλ Cosmpolis, που έγινε στην ανακαινισμένη Μεγάλη Λέσχη Καβάλας, η οποία έγινε «στολίδι» για την πόλη, είναι ότι ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, ο πρόεδρος της «Δημωφέλεια», Παναγιώτης (Τάκης) Αγγελίδης και ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος του φεστιβάλ, Άλκης Ζοπόγλου, μίλησαν για έναν νέο θεσμό! Ο θεσμός αυτός διατηρεί την ονομασία Cosmopolis, αλλά θα θυμίζει ελάχιστα, έως καθόλου, το έθνικ φεστιβάλ που άρχισε επί δημαρχίας Στάθη Εριφυλλίδη, διακόπηκε επί δημαρχίας Κωστή Σιμιτσή και αναβίωσε επί δημαρχίας Δήμητρας Τσανάκα.

Πρόκειται για πολιτική επιλογή (της σημερινής δημοτικής Αρχής) και καλλιτεχνική άποψη (του Α. Ζοπόγλου). Το πρώτο στοιχείο που δείχνει, κατά την άποψη μας, ότι παρουσιάστηκε ένας νέος θεσμός, είναι η πρόσληψη καλλιτεχνικού υπεύθυνου. Το φεστιβάλ Cosmopolis δεν είχε καλλιτεχνικό υπεύθυνο, όπως το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) και το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας (Δ.Ω.Κ.), αλλά «δουλευόταν» από το προσωπικό της «Δημωφέλεια».

Το δεύτερο στοιχείο, είναι η χρονική επιμήκυνση της διοργάνωσης. Το φεστιβάλ Cosmpolis διαρκούσε τέσσερις ημέρες μέσα στην «καρδιά» του καλοκαιριού, τον Ιούλιο, ενώ ο νέος θεσμός θα αρχίσει τον Ιούλιο και θα τελειώσει στις αρχές Δεκεμβρίου! Στη διάρκεια αυτή, θα γίνουν μία σειρά δράσεων πολιτισμού, οι οποίες χωρίστηκαν σε τρεις μεγάλες ενότητες με τις ονομασίες: CosmoHome, CosmoWorld, CosmoClassical.

Το τρίτο στοιχείο, που αλλοιώνει την ταυτότητα του φεστιβάλ Cosmopolis, είναι το «άπλωμα» των εκδηλώσεων εκτός των ορίων της παλιάς πόλης. Η ιστορία του Cosmopolis, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παλιά πόλη (συνοικία της Παναγίας). Το συγκεκριμένο φεστιβάλ έγινε, με σκοπό να αναδείξει την παλιότερη συνοικία της Καβάλας και το πολυπολιτισμικό παρελθόν της. Ήταν το ιδανικό «σκηνικό», επομένως, για να «στηθεί» μία μεγάλη γιορτή των πολιτισμών του κόσμου! Βεβαίως και η Καβάλα διαθέτει κι άλλα όμορφα σημεία, όμως κανένα δεν συναγωνίζεται την παλιά πόλη και το μαγικό αίσθημα που δίνει αυτή. Για παράδειγμα, δεν είναι ο ίδιος χώρος και τα συναισθήματα που δημιουργεί, για να παρακολουθήσει κάποιος μία συναυλία στο φρούριο, σε σύγκριση με την «παραλία» πίσω από τον προσήνεμο μόλο του λιμανιού «Απόστολος Παύλος», που χρησιμοποιείται ως εργοτάξιο.

Ο πρόεδρος του συλλόγου των κατοίκων της Παναγίας, Φώτης Λαζαρίδης, εξέφρασε, εύλογα, τον προβληματισμό του για το εγχείρημα, το οποίο είναι συνέχεια της προσπάθειας του Κ. Σιμιτσή. Και τότε, έγινε απόπειρα να «απλωθεί» το φεστιβάλ Cosmopolis και εκτός των τειχών (στην κυριολεξία) της παλιάς πόλης, ωστόσο το αποτέλεσμα ήταν να καταργηθεί το φεστιβάλ!

Είναι προφανές ότι, η νέα δημοτική Αρχή θέλει να δημιουργήσει ένα πολιτιστικό θεσμό, που θα έχει το δικό της «στίγμα» και τη δική της φιλοσοφία. Αλλάζουν τη «συνταγή» του φεστιβάλ Cosmopolis, όχι γιατί είναι αποτυχημένη, ή έγινε ρουτίνα, όπως ανέφερε ο Θ. Μουριάδης, αλλά γιατί είναι δημιούργημα, όπως εσφαλμένα πιστεύουν, προηγούμενων δημοτικών Αρχών. Το φεστιβάλ Cosmopolis είναι δημιούργημα των ανθρώπων που το δουλεύουν, των εθελοντών που συμμετέχουν κάθε καλοκαίρι και των Καβαλιωτών, που το αγκάλιασαν γιατί είναι μία λαϊκή γιορτή που προβάλλει τον τόπο. Οι δημοτικές Αρχές ενθάρρυναν και στήριξαν οικονομικά την προσπάθεια. «Το στοίχημα ήταν, να αλλάξουμε κάποια πράγματα και να στηρίξουμε τους ανθρώπους του πολιτισμού. Κάναμε, συγχρόνως, μία πολύ συνετή οικονομική διαχείριση. Θα υπερασπιστούμε τον θεσμό σεβόμενοι την ιστορία του», δήλωσε ο δήμαρχος, ενώ ο πρόεδρος της «Δημωφέλεια» πρόσθεσε: «Φέτος, μπορεί να μη γνωρίσουμε ξένους πολιτισμούς, αλλά θα χαιρετίσουμε τον κόσμο από το σπίτι μας, την Καβάλα. Στέλνουμε το μήνυμα του πολυπολιτισμού».

Στην παρουσίαση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος των ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνης Μιτζάλης, ο οποίος μίλησε για την αβεβαιότητα της «επόμενης ημέρας» και τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. «Κερδίσαμε την μάχη της υγείας, επόμενος στόχος είναι, να κερδίσουμε την μάχη της οικονομίας», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι τα επόμενα έτη, έως και το 2024, θα είναι μία δύσκολη και μεταβατική περίοδος, στην οποία θα καταβληθεί τιτάνια προσπάθεια, για την επανάκτηση των κεκτημένων και στον τομέα του τουρισμού. Στην προσπάθεια αυτή, σχολίασε, η Καβάλα έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι παράγει πολιτισμό. «Όλες οι πολιτιστικές πρωτεύουσες, είναι «πρωταθλήτριες» στον τουρισμό», τόνισε και ευχήθηκε στο «νέο» φεστιβάλ Cosmopolis καλή επιτυχία.

Την αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος των εκδηλώσεων έκανε ο Α. Ζοπόγλου, ο οποίος ανέφερε ότι στόχος του ίδιου και της δημοτικής Αρχής είναι, να γίνει το Cosmopolis ισχυρό brand name στο χώρο των διεθνών φεστιβάλ. Λόγω των δύσκολων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού Covid-19, πρόσθεσε, έγινε τροποποίηση στον αρχικό προγραμματισμό και η διοργάνωση θα στηριχθεί σε καλλιτέχνες ντόπιους και της ευρύτερης περιοχής. Η έναρξη θα γίνει με τις δράσεις του CosmoHome τον Ιούλιο, από τις 27 έως και τις 30 Αυγούστου 2020 θα διεξαχθεί το βασικό τμήμα, η κορύφωση της διοργάνωσης όπως είπε ο Α. Ζοπόγλου, με τις συναυλίες στο χώρο πίσω από τον προσήνεμο μόλο του λιμανιού, εφόσον εξασφαλιστεί η άδεια από τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας (Ο.Λ.Κ.). Και τους μήνες Νοέμβριο-Δεκέμβριο, θα γίνει το CosmoClassical, που θα είναι αφιερωμένο στον αείμνηστο Καβαλιώτη συνθέτη, Γιάννη Παπαϊωάννου.

Εν κατακλείδι, θεωρούμε πως θα ήταν πιο έντιμο, η δημοτική Αρχή να παρουσιάσει τη δική της πολιτιστική πρόταση, για ένα φεστιβάλ σε όλη την πόλη και σε όλη τη διάρκεια του έτους, χωρίς να εμπλέξει διοργανώσεις, που έχουν τη δική τους «ταυτότητα» και ιστορία, μεγαλύτερη, ή μικρότερη, όπως, τα φεστιβάλ Cosmopolis, Wood Water Wild, «Γ. Παπαϊωάννου».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ