-Η συμφωνία που έκανε ο Θίοντορ, με το golden boy του ΤΑΙΠΕΔ, για την παραχώρηση της ακτής Καλαμίτσα στον Δήμο Καβάλας (από την ΕΤ.Α.Δ.), κατά την άποψη μου, δεν έχει προοπτική.
-Καταρχάς, ο χρονικός ορίζοντας είναι μικρός, μόνο πέντε χρόνια, ενώ η προηγούμενη συμφωνία, που έκανε ο αείμνηστος δήμαρχος Λευτέρης Αθανασιάδης και είχε την ομόφωνη έγκριση του δημοτικού συμβουλίου (απόφαση 260/1985), είχε διάρκεια 30 έτη (έληξε τον Οκτώβριο του 2015)! Επομένως, η νέα συμφωνία πρέπει να έχει την ίδια, ή μεγαλύτερη, χρονική διάρκεια.
-Κατά δεύτερον, μετά από τα πέντε έτη και εφόσον ανανεωθεί η παραχώρηση, ο Δήμος Καβάλας θα κληθεί να καταβάλλει στην ΕΤ.Α.Δ. ένα ετήσιο μίσθωμα. Το μίσθωμα αυτό θα «επιβαρύνει» την επόμενη δημοτική Αρχή, ενώ στην θητεία της σημερινής διοίκησης του Δήμου, δεν θα καταβληθεί κανένα μίσθωμα. Γιατί θέλει ο Θίοντορ να μετακυλήσει το μίσθωμα στην επόμενη δημοτική Αρχή;
-Τρίτον, αντί να πληρώνει ετήσιο μίσθωμα, την δαπάνη συντήρησης των εγκαταστάσεων και να μοιράζεται τα έσοδα από τα ενοίκια των καταστημάτων με την ΕΤ.Α.Δ., μπορεί ο Δήμος Καβάλας να αγοράσει την ακτή και να γίνει, οριστικά, ο ιδιοκτήτης. Αφού απέτυχε δικαστικά και αποποιήθηκε την εγγραφή της ακτής στο Κτηματολόγιο, ας πληρώσει ένα χρηματικό ποσό στο ελληνικό Δημόσιο, για να αποκτήσει την ακτή. Και να τελειώσει το «σίριαλ» με τις συμφωνίες για την παραχώρηση κατά χρήση. Στο ποσό της αγοράς, βεβαίως, θα συμψηφιστεί και το πρόστιμο για αυθαίρετες κατασκευές στην ακτή, που επιβλήθηκε από την Υπηρεσία Πολεοδομίας του Δήμου Καβάλας, αλλά δεν πλήρωσε η ΕΤ.Α.Δ.
-Μια και ανέφερα το Κτηματολόγιο, ο Λουντοβίκ είπε, πριν από αρκετό καιρό, ότι, η δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας το 2005 δήλωσε την ακτή Καλαμίτσα ως δημοτικό ακίνητο, χωρίς ποτέ να ενημερώσει για την πρωτοβουλία αυτή. «Πρόκειται για εσφαλμένη εγγραφή, σκόπιμη, ή κατά λάθος», σχολίασε. Άραγε, ποιον όφειλε να ενημερώσει η δημοτική Αρχή για την εγγραφή και δεν το έκανε;
-Η παραχώρηση της ακτής έληξε το 2015 και το 2016, με νόμο που ψηφίστηκε τότε, η ΕΤ.Α.Δ. «ξύπνησε» και άσκησε αγωγή κατά του Δήμου Καβάλας, για να διαφυλάξει (ντεμέκ) τα συμφέροντα του Δημοσίου! Από το 2015 έως σήμερα, δεν υπάρχει καμία συμφωνία για την ακτή! «Δηλαδή, ο Δήμος Καβάλας, από το 2015 έως σήμερα, θεωρείται καταπατητής της ακτής;», ρωτώ.
-Με την διάταξη του σχεδίου νόμου που θα φέρει προσεχώς στην Βουλή η κυβέρνηση, θα δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς καταπατημένων εκτάσεων που ανήκουν στο Δημόσιο. Να η ευκαιρία, Θίοντορ καρντάσι, να αγοράσει ο Δήμος Καβάλας την ακτή Καλαμίτσα! Αγόρασε δύο παλιές καπναποθήκες, δεν αξίζει να αγοράσει και την λαϊκή πλαζ στα δυτικά της πόλης;
-Όσον αφορά την 5ετή συμφωνία με την ΕΤ.Α.Δ., καρντάσια, μην είστε σίγουροι ότι θα κλείσει. Γιατί, σύμφωνα με τον νόμο που θα εισάγει το Υπουργείο εθνικής οικονομίας και οικονομικών, δεν θα υπάρχει δυνατότητα για απευθείας ανάθεση των ακτών που ανήκουν στο Δημόσιο. Θα γίνονται ηλεκτρονικοί πλειοδοτικοί διαγωνισμοί και το ελάχιστο τίμημα θα προκύπτει με αλγόριθμο! Τέλος, επομένως, οι προφορικές συμφωνίες και τα «παζάρια» με την ΕΤ.Α.Δ.!
Κατ΄αρχην η ΕΤΑΔ κανει μονο πενταετεις συμφωνιες για απλη εκμεταλλευση αιγιαλου/παραλιας. Τα παλιοτερα (Λευθερη Αθανασιαδη για Καλαμιτσα, η 30ετια για Μπατη που ληγει κατα Φεβ. 2034) πανε. Δευτερον, σωστα, το μισθωμα αναπροσαρμοζεται καθε 5 χρονια.
Τριτον, ο Δημος δεν μπορει να αγορασει την ακτη (αιγιαλο/παραλια). Ανηκει στα 10 εκατ. των Ελληνων Πολιτων που εχουν δικαιωμα ελευθερης προσβασης (οι φρακτες /συρματοπλεγματα σε Καλαμιτσα ειναι παρανομοι/α). Η παραλια/αιγιαλος δεν εγγραφεται σε κτηματολογια γιατι ανηκει δικαιωματικα στο Κρατος/Δημοσιο/10εκατ Ελληνες. Επιπλεον αντε να ορισεις τα ορια του αιγιαλου (εκει που σκαει το κυμα ? ποτε ?) Για αυτο γινεται λογος για γραμμη αιγιαλου. Επιπλεον 5 μετρα απο την θαλασσα (και μεσα στον αιγιαλο) δεν μπορε να αποδοθει τιποτε ουτε να δοθει για εκμεταλλευση (οι ομπρελες εκει που χτυπα το κυμα σε Αρμυρα, ocean view κλπ ειναι καραμπινατες παρανομιες)
Τεταρτον, Η καλαμιτσα δεν ειναι δημοτικο ακινητο. Δεν πληροι την εννοια του ακινητου γιατι δεν μπορεις να περιγραψεις τα ορια με συντεταγμενες πληρως (πχ απο μερια θαλασας)
Πεμπτον, Ο δημος καβαλας δεν ειναι καταπατητης. Η ακτη (αιγιαλος / παραλια) ανηκει σε ολους. Οποτε ο δημος καβαλας κανει τα δικα του οπως και οι πολιτες που περιφερονται. Και για να χαριτολογησουμε ολα τα ακινητη και οι φρακτες (με ισως εξαιρεση στα ανατολικα προς Λουσυ) ειναι παρανομα και με καταγγελια γκρεμιζονται (αν δεν κανω λαθος δεν εχουν ουτε οικοδομικη αδεια μια και ο ΕΟΤ επι δικτατοριας εκανε ο,τι ηθελε).
Χωρις να μαι απολυτα σιγουρος για απλη εκμεταλλευση η ΕΤΑΔ μπορει να κανει συμφωνια με το Δημο (η ΟΤΑ γενικα). Με ιδιωτες ειναι διαφορετικα.
Αλλο καταπατημενες εκτασεις και αλλο αιγιαλος. Ο αιγιαλος δεν ειναι εκταση (ακινητο)
Δεν αναφερόμαστε στον αιγιαλό και την παραλία, που από το Σύνταγμα ανήκουν στο ελληνικό Δημόσιο, αλλά σε ότι εκμεταλλεύεται η ΕΤ.Α.Δ. Εάν η ΕΤ.Α.Δ. κάνει συμφωνίες με πενταετή διάρκεια, μόνο για παραχώρηση για απλή χρήση, γιατί στην προηγούμενη συζήτηση που έκανε με τον Δήμο Καβάλας, η συμφωνία προέβλεπε ότι η ακτή Καλαμίτσα θα παραχωρηθεί για 30 έτη, με άλλο μίσθωμα στα τρία πρώτα έτη, αν δεν κάνουμε λάθος και με νέο μίσθωμα μετά από την πρώτη τριετία; Ο Δήμος Καβάλας δεν θα αγοράσει τον αιγιαλό και την παραλία, αλλά τις παράνομες εγκαταστάσεις στην ακτή Καλαμίτσα. Για να τις κατεδαφίσει και να κατασκευάσει ήπιες (όχι τσιμεντένιες) κατασκευές για την εξυπηρέτηση των λουόμενων, όπως στις παραλίες του Περιγιαλίου, της Ραψάνης και του Παληού.
Η ακτή Καλαμίτσα εγγράφηκε στο Κτηματολόγιο το 2005 από τον Δήμο Καβάλας. Εάν δεν είναι “δημοτικό ακίνητο”, γιατί το 2016 η ΕΤ.Α.Δ. άσκησε αγωγή εναντίον του Δήμου Καβάλας, για να προστατέψει τα συμφέροντα του Δημοσίου;
Επίσης, τι εννοείς ότι ο Δήμος Καβάλας “κάνει τα δικά του” στην ακτή Καλαμίτσα; Ο Δήμος κάθε έτος έκανε επίστρωση της άμμου στην παραλία, γιατί αυτή μεταφερόταν τον χειμώνα προς τον λιμενίσκο απέναντι από το ξενοδοχείο Lucy. Έκανε, ωστόσο, μικρές παρεμβάσεις συντήρησης και καθαρισμού στις παράνομες εγκαταστάσεις που παρέλαβε η ΕΤ.Α.Δ. από τον Ε.Ο.Τ. (Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού). Μετά το 2015, που έληξε η παραχώρηση από τον Ε.Ο.Τ. στον Δήμο Καβάλας, δεν έγινε καμία συμφωνία. Γιατί, επομένως, συνέχιοσε να παρεμβαίνει ο Δήμος σε ένα ακίνητο που δεν του ανήκει (σύμφωνα με την ΕΤ.Α.Δ.) και δεν του παραχωρήθηκε εκ νέου (για απλή χρήση);