Τα ποσοστά είναι εντυπωσιακά και δημιουργούν, αν μη τι άλλο, την ανάγκη για εγρήγορση και τη λήψη προληπτικών μέτρων. Αναφερόμαστε στην αύξηση του όγκου των απορριμμάτων κατά την τουριστική περίοδο στους Δήμους Καβάλας, Παγγαίου και Θάσου, που θεωρούνται οι κυριότεροι προορισμοί στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, τον Αύγουστο του 2017 καταγράφηκε αύξηση του όγκου των απορριμμάτων κατά 80% στον Δήμο Καβάλας, κατά 220% στον Δήμο Παγγαίου και κατά 450% στον Δήμο Θάσου, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του ίδιου έτους!
Η τουριστική «έκρηξη», επομένως, έχει θετικές, αλλά και αρνητικές επιπτώσεις. Για την ακρίβεια, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις, εφόσον οι Δήμοι αδιαφορήσουν, ή δεν καταφέρουν να διαχειριστούν τα απορρίμματα, λόγω της έλλειψης προσωπικού και μέσων των Υπηρεσιών Καθαριότητας. Όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Δημαρχείο την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017, ενώ την τουριστική περίοδο πολλαπλασιάζεται ο όγκος των απορριμμάτων, το προσωπικό και τα μέσα (κάδοι, οχήματα, κ.ά.) που διαθέτει ο Δήμος Καβάλας παραμένουν σταθερά.
Η συνέντευξη Τύπου αφορούσε στην προβολή της ημερίδας ενημέρωσης που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας 30 Οκτωβρίου 2017 στη δημοτική καπναποθήκη, με σκοπό την παρουσίαση της πιλοτικής συμμετοχής του Δήμου Καβάλας στο πρόγραμμα Urban Waste, που έχει αντικείμενο τη διαχείριση των απορριμμάτων σε πόλεις με μεγάλο τουριστικό ρεύμα. Το πρόγραμμα βοηθάει τις πόλεις αυτές, να αναπτύξουν στρατηγική, με στόχο την μείωση του όγκου των απορριμμάτων και, παράλληλα, την επανάχρηση και ανακύκλωση αυτών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στον διαδικτυακό τόπο του προγράμματος, εάν μία πόλη (Δήμος) θεωρηθεί ζωντανός οργανισμός, πρέπει να ρυθμιστεί ο «μεταβολισμός» του, ώστε τα παραγόμενα απορρίμματα να είναι λιγότερα, ή να μπορούν να αξιοποιηθούν, στο πλαίσιο της αειφορικής ανάπτυξης του τόπου.
Η Δ. Τσανάκα δήλωσε ότι: «Έχουμε την εμπειρία της τουριστικής περιόδου που πέρασε, η οποία ήταν πρωτοφανής για την πόλη και έτσι θα ειπωθούν ενδιαφέροντα πράγματα στην ημερίδα. Ως δημοτική αρχή, οφείλουμε να διασφαλίσουμε τον θετικό ρυθμό στην ανάπτυξη του τουρισμού και συγχρόνως, να ανταποκριθούμε βελτιώνοντας τις υποδομές και τις υπηρεσίες που παρέχουμε τόσο προς τους δημότες, όσο και προς τους επισκέπτες. Σχεδιάζουμε, λοιπόν, να κάνουμε μία μελέτη για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και θα ασχοληθούμε ιδιαίτερα με το ζήτημα της ικανότητας του Δήμου στη διαχείριση των απορριμμάτων κατά την αιχμή της τουριστικής περιόδου. Όσον αφορά τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα (σ.σ. Urban Waste), θεωρώ ότι έχουμε πολλά να μάθουμε. Είναι πολύ σημαντικό, επίσης, να παρακολουθήσουν την ενημέρωση που θα γίνει στη δημοτική καπναποθήκη, όλοι οι επαγγελματίες του τουρισμού».
Ο αντιδήμαρχος ποιότητας ζωής, Ανέστης Τσουρουκίδης, δήλωσε ότι η επιλογή του Δήμου Καβάλας να συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έγινε τυχαία. Ο Δήμος Καβάλας, σημείωσε, είναι ανερχόμενος τουριστικός προορισμός και μπορεί να διαχειριστεί τέτοια προγράμματα με τον καλύτερο τρόπο. Η Αναστασία Ιωσηφίδου, πρόεδρος της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης «Δημωφέλεια», συμπλήρωσε ότι η επιχείρηση στηρίζει οποιαδήποτε προσπάθεια στοχεύει στη λεγόμενη αειφορική τουριστική ανάπτυξη του Δήμου και κάλεσε τους επαγγελματίες του κλάδου να παρακολουθήσουν την ημερίδα.
Για το πρόγραμμα και τα οφέλη που έχουν οι πόλεις που συμμετέχουν σ’ αυτό, επίσης, μίλησαν ο Φώτης Τσάγκας, μηχανικός περιβάλλοντος της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Ε., του φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης δηλαδή και ο μηχανικός περιβάλλοντος του Δήμου Καβάλας, Αλέξης Μιχαήλ, οι οποίοι ανέφεραν πως ο κύριος σκοπός, είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Να σημειώσουμε, τέλος, ότι στο πρόγραμμα Urban Waste συμμετέχει, ακόμα, η Περιφέρεια Ηπείρου και οι πόλεις της Λισαβώνας, της Λευκωσίας, της Κοπεγχάγης, της Τενερίφης, της Φλωρεντίας, των Συρακουσών και του Σανταντέρ.