-Υπάρχει «ειδικό ωράριο» που γίνεται η περισυλλογή των αδέσποτων ζώων; Αν συμβεί ένα περιστατικό εκτός του ωραρίου εργασίας των υπαλλήλων του Δήμου, η αρμόδια Υπηρεσία δεν θα παρέμβει; Δεν καταλαβαίνουμε γιατί ενοχλήθηκαν τα μέλη του φιλοζωικού σωματείου «Αίσωπος», που ο αντιδήμαρχος, Χρήστος Τσιτσιλικάκης, αρμόδιος για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων, μαζί με υπαλλήλους του Δήμου, πήγαν σε περιοχή της Καβάλας μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 5 Ιουλίου 2024, για να περισυλλέξουν αδέσποτα ζώα. Αν ζητήθηκε από κατοίκους της περιοχής, μάλιστα, έπρεπε να παρέμβουν. Μακάρι να υπάρχει άμεση ανταπόκριση των Υπηρεσιών του Δήμου στα αιτήματα και τα προβλήματα των δημοτών.

-Το φιλοζωικό σωματείο «Αίσωπος» θεωρεί πως η παρέμβαση έγινε επιλεκτικά, για να «εξυπηρετηθούν» φίλοι της δημοτικής Αρχής. Δηλαδή, αν κάποιος φίλος της δημοτικής Αρχής κάνει ένα αίτημα, δεν πρέπει να ικανοποιηθεί αυτό; Έχουν να καταθέσουν τα μέλη του σωματείου ένα περιστατικό, που δημότης ζήτησε να γίνει περισυλλογή αδέσποτου ζώου και ο Δήμος δεν ανταποκρίθηκε; Στο παλιό Σανατόριο, αναφέρουν, υπάρχουν δύο θηλυκά ζώα που δεν έχουν στειρωθεί και γεννούν νέα αδέσποτα ζώα. Ενημέρωσε κάποιος τον αντιδήμαρχο για τα ζώα αυτά; Είναι δύσκολο να δεχτούμε ότι γνωρίζει ο αντιδήμαρχος την ύπαρξη των δύο ζώων τα οποία γεννούν συνέχεια και δεν παρεμβαίνει, για να σταματήσει την αύξηση του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων. Κι αν ο Δήμος δεν δείχνει ενδιαφέρον, γιατί το φιλοζωικό σωματείο δεν περισυλλέγει τα δύο θηλυκά ζώα και στην συνέχεια να τα παραδώσει στον Δήμο, για να γίνει η στείρωσή τους; Νομίζουμε ότι αυτό σημαίνει συνεργασία μεταξύ του Δήμου και των εθελοντών των φιλοζωικών σωματείων. Να «αλληλοσυμπληρώνονται». Ο νόμος λέει, θα απαντήσει κάποιος, ότι μόνο ο Δήμος επιτρέπεται να περισυλλέγει τα ζώα. Δεν μιλάμε για «κανονική περισυλλογή», αλλά να πλησιάσουν οι εθελοντές τα ζώα και να τα μεταφέρουν σε χώρο που θα τα παραλάβει η Υπηρεσία του Δήμου.

-Όσον αφορά την συμπεριφορά του αντιδημάρχου, Χρ. Τσιτσιλικάκη, που λέγεται, από το σωματείο «Αίσωπος», ότι ήταν εχθρική, δεν μπορούμε να πάρουμε θέση, γιατί δεν ήμασταν παρόντες. Ο αντιδήμαρχος πρέπει να αντιμετωπίζει με κατανόηση τους εθελοντές των φιλοζωικών σωματείων και τους άλλους πολίτες. Αλλά και οι εθελοντές των φιλοζωικών σωματείων οφείλουν να δείχνουν σεβασμό στον ρόλο του αντιδημάρχου. Αν υπάρχει διαφωνία στην διαχείριση των αδέσποτων ζώων, πρέπει να γίνει συζήτηση από τις δύο πλευρές. Δεν χωρούν προσωπικές και πολιτικές διαφορές, για να επιλυθεί το πολύ σοβαρό ζήτημα των αδέσποτων ζώων.

-Δεν κάνουν «άνισο αγώνα» με το πρόβλημα μόνο οι εθελοντές των σωματείων. Και οι Δήμοι «ζορίζονται», γιατί δεν διαθέτουν τους οικονομικούς πόρους, το προσωπικό και τα μέσα. Και δεν πρόκειται να «κατακλυστεί» ο Δήμος Καβάλας από αδέσποτα ζώα, αν λείψουν τα μέλη των φιλοζωικών σωματείων. Οι ελλείψεις που προαναφέραμε, μπορούν να ξεπεραστούν με την εφαρμογή ενός σωστού σχεδιασμού. Με ενέργειες που θα είναι στοχευμένες στην «ρίζα» του προβλήματος.

-Πρέπει να δοθεί τέλος στην αντιπαράθεση του σωματείου «Αίσωπος» με την δημοτική Αρχή και τον αντιδήμαρχο για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Φθείρονται και οι δύο πλευρές. Και δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στον συγκεκριμένο τομέα. Θα βοηθήσει, επίσης, να σταματήσουν οι καταγγελίες και οι δηλώσεις που οξύνουν το κλίμα. Προκαλούν απορία και δυσαρέσκεια στους πολίτες. Οι δημότες δεν θέλουν την σύγκρουση του Δήμου και των φιλόζωων. Δεν γνωρίζουμε αν συμβαίνει το ίδιο και σε άλλους Δήμους κι ούτε μας ενδιαφέρει. Θέλουμε ο Δήμος Καβάλας να είναι παράδειγμα προς μίμηση για τους άλλους Δήμους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ