Τον Χ.Υ.Τ.Α. (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) του Δήμου Καβάλας επισκέφτηκαν την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2018 μέλη του συνδυασμού «Συμπαράταξη Πολιτών», με τον επικεφαλής, Άρη Βέρρο και τους δημοτικούς συμβούλους, Σωτήρη Σωτηριάδη και Νίκο Μουρτασάγα. Στο δελτίο Τύπου που απεστάλη αναφέρονται τα εξής: «Ο Χ.Υ.Τ.Α. Καβάλας, που βρίσκεται στην περιοχή Εσκή Καπού και είναι ιδιοκτησία του Δήμου Καβάλας, άρχισε τη λειτουργία του το 1998, σε έκταση 15 στρεμμάτων, αφού προηγουμένως έγιναν οι απαραίτητες παρεμβάσεις, σύμφωνα με την τότε ισχύουσα νομοθεσία. Σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, λειτουργεί σε έκταση 45 στρεμμάτων, με κατασκευαστικές ατέλειες στις υποδομές του, έχοντας ξεπεράσει τις αντοχές του και εγκυμονώντας κινδύνους για την ασφαλή λειτουργία του.

Ειδικότερα, τα δύο τελευταία χρόνια, μετά την προγραμματική σύμβαση με τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ., ο όγκος των αστικών απορριμμάτων που δέχεται διπλασιάστηκε, από τις 25 στις 50 χιλιάδες τόνους ετησίως. Αυτό οφείλεται στην υποχρέωση αποδοχής απορριμμάτων από τους Δήμους Παγγαίου και Θάσου. Επίσης, η απόρριψη της λυματολάσπης από τους βιολογικούς σταθμούς του Δήμου Καβάλας στον Χ.Υ.Τ.Α., έχει ως αποτέλεσμα, από τη μία την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και από την άλλη, τη μη ορθή διαχείριση απορριμμάτων εντός του χώρου.

Σημαντικό ζήτημα παραμένει η έλλειψη προσωπικού (χειριστές, εργάτες, φύλακες), που δεν επιτρέπει τη σωστή λειτουργία του Χ.Υ.Τ.Α., αφού ο ίδιος αριθμός εργαζομένων προσπαθεί να καλύψει πολλαπλάσιες ανάγκες. Επιπρόσθετα, απαράδεκτη θεωρείται η έλλειψη των βασικών υποδομών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων (WC, αποδυτήρια κ.λπ.). Η «Συμπαράταξη Πολιτών», από το 2010, έχει γνωστοποιήσει στην κοινωνία της Καβάλας το πρόβλημα του Χ.Υ.Τ.Α. Δυστυχώς, επτά χρόνια μετά, το πρόβλημα αντί να λύνεται, γιγαντώνεται. Προτείνουμε:

  • Την άμεση επέκταση του Χ.Υ.Τ.Α. Καβάλας και (μέχρι την ολοκλήρωση του έργου) την αποκατάσταση των κατασκευαστικών ελλείψεων, ώστε να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος
  • τη διαχείριση της λυματολάσπης, για την αποφυγή των όποιων επιπτώσεων στο περιβάλλον και στο Χ.Υ.Τ.Α.
  • την αύξηση του ποσοστού του ανακυκλώσιμου υλικού, ώστε να επιτευχθεί μείωση της ποσότητας απορριμμάτων
  • την ορθή λειτουργία, συντήρηση και φύλαξη των εγκαταστάσεων του Χ.Υ.Τ.Α.
  • την παροχή μόνιμου προσωπικού (χειριστές, εργάτες, φύλακες), υλικών, μηχανημάτων και ό,τι άλλο απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών

Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις. Ο Χ.Υ.Τ.Α. Καβάλας είναι μία βόμβα έτοιμη να εκραγεί».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ