Από τον συνδυασμό «Ο Τόπος της Ζωής μας» απεστάλη το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Μαΐου 2018, με θέμα το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση (πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι»), παρουσιάσαμε τις βασικές επισημάνσεις μας για τη φιλοσοφία και το περιεχόμενό του.

Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη για μία δυναμική τοπική αυτοδιοίκηση, με αυτοτέλεια απέναντι στο κράτος, με αρμοδιότητες που θα συνοδεύονται από επαρκείς οικονομικούς πόρους και φυσικά, με ισχυρό αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο. Μία τοπική αυτοδιοίκηση «πρωταγωνιστή» και όχι «κομπάρσο» του κεντρικού κράτους.

Μία τέτοια τοπική αυτοδιοίκηση, δεν τη διασφαλίζει η μεταρρύθμιση του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ». Υπάρχει μεγάλη ανάγκη να γίνουν βαθιές μεταρρυθμίσεις, που θα κάνουν πιο δημοκρατικό το εκλογικό σύστημα για τις διοικήσεις των Δήμων, θα φέρουν ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση των αποφάσεων, θα ενισχύσουν τη διαφάνεια και θα εξασφαλίσουν το αναγκαίο προσωπικό που λείπει.

Κυρίως όμως, υπάρχει ανάγκη να διασφαλιστεί η αυτοτελής και επαρκής χρηματοδότηση των Δήμων και η διάκριση του ρόλου και των σχέσεων κεντρικού κράτους – τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορέσει ο κάθε θεσμός να κάνει σωστά τη δουλειά του. Ορισμένες βασικές επισημάνσεις που καταθέσαμε είναι οι εξής:

– Η εφαρμογή μιας «καθαρής» απλής αναλογικής για την εκλογή του δημοτικού συμβουλίου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, έτσι όπως είναι δομημένο σήμερα το σύστημα διοίκησης.

– Δεν χωρά αμφιβολία ότι το σημερινό εκλογικό σύστημα πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει. Κι εμείς είμαστε θετικοί στην κατεύθυνση να συμμετέχουν περισσότερες δημοτικές παρατάξεις στη διοίκηση του Δήμου, γιατί πιστεύουμε στο διάλογο και στη συνεργασία.

– Πρέπει, ωστόσο, να βρεθούν «δικλείδες ασφαλείας» για την ισορροπία του συστήματος διοίκησης: είτε μέσω της ενίσχυσης του πρώτου συνδυασμού με «μπόνους» επιπλέον εδρών, είτε με ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ δημάρχου και δημοτικού συμβουλίου, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα «ακυβερνησίας». Είναι αρνητικό ότι:

– διατηρείται ένα αυστηρό πλαίσιο εποπτείας των Δήμων από την κεντρική διοίκηση

– δεν ασχολείται το νομοσχέδιο με το πώς θα διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι και το αναγκαίο προσωπικό

Είναι θετικό ότι:

– οι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες ενισχύονται, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία αλαζονική στάση της δημοτικής αρχής απέναντι στα εκλεγμένα όργανα των χωριών του Δήμου, αλλά και στάση αδιαφορίας για τα μικρά, καθημερινά προβλήματά τους

– θεσπίζεται η δυνατότητα ίδρυσης Διαδημοτικού Συνδέσμου Τεχνικών Υπηρεσιών και η δυνατότητα για ενίσχυση της Πολεοδομίας. Βέβαια, το νομοσχέδιο δεν θίγει το βασικό πρόβλημα των Υπηρεσιών δόμησης, που είναι η έλλειψη προσωπικού

– ο Δήμος αποκτά επιπλέον δυνατότητες στον τομέα της τοπικής ανάπτυξης και ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας

– θεσπίζεται η δυνατότητα να δημιουργηθούν περισσότεροι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων μέσα στην ίδια Περιφέρεια, γεγονός που δίνει την ευκαιρία στον Δήμο μας, να ακολουθήσει τη δική του πολιτική στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, μετά και από τα «φτωχά» αποτελέσματα και τις χαμηλές επιδόσεις της διαδημοτικής εταιρείας ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. όλα αυτά τα χρόνια

Θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο του «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ» έχει σοβαρές αδυναμίες. Θέλουμε, ωστόσο, να συμβάλλουμε στη διαβούλευση και δεν συμφωνούμε με τη στάση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που απορρίπτει συνολικά το νομοσχέδιο. Όταν θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση και δοθεί στη δημοσιότητα το τελικό κείμενο, θα καταθέσουμε την τελική μας τοποθέτηση επί της μεταρρύθμισης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ