-Αυτό που οι πολιτικοί ονομάζουν «στροφή προς την «πράσινη» ενέργεια», κατά την άποψη μας, αφορά στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα και ειδικότερα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.). Κι αυτό προκύπτει από το σχέδιο για την «δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση» που προτείνει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο περιλαμβάνει: ενισχυμένα φορολογικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, συγκεκριμένες χρήσεις γης, για τις δεκάδες χιλιάδες στρεμμάτων των λιγνιτωρυχείων που θα κλείσουν (έως το 2028), δράσεις για την ανάπτυξη της «εναλλακτικής γεωργίας», της βιομηχανίας και των υπηρεσιών και αναλυτικά χρονοδιαγράμματα, για την υλοποίηση των επενδύσεων.

-Η περιοχή της ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης φημιζόταν για τον καπνό και αποτελούσε παγκόσμιο κέντρο στην παραγωγή, επεξεργασία και εξαγωγή του συγκεκριμένου γεωργικού προϊόντος. Η Καβάλα γνώρισε μεγάλη ακμή χάρη στον καπνό και το λιμάνι της έγινε «πύλη» για την εξαγωγή των περίφημων «ανατολικών καπνών».

-Μετά την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (πρώην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα), σημειώθηκε μείωση στις εκτάσεις που καλλιεργούνταν με καπνό, οι οποίες έφταναν στο 50%, περίπου, των γεωργικών εκτάσεων της χώρας. Σε ορισμένους Νομούς, μάλιστα, η καπνοκαλλιέργεια άρχισε να εξαφανίζεται πλήρως. Η καπνοκαλλιέργεια επλήγη περισσότερο, από οποιαδήποτε άλλη καλλιέργεια στην Ελλάδα, με την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Πολλοί καλλιεργητές, δεδομένων των χαμηλών τιμών του προϊόντος, επέλεξαν να εισπράξουν τα χρήματα των επιδοτήσεων (της Κ.Α.Π.) και να σταματήσουν να καλλιεργούν. Κάτι ανάλογο τείνει να γίνει με τις δυναμικές καλλιέργειες σταφυλιών του Δήμου Παγγαίου.

-Επομένως, για ποια «εναλλακτική» γεωργία κάνει λόγο ο τομέας ενέργειας του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, που έχει επικεφαλής της πολιτεύτρια και πιθανή υποψήφια βουλευτή Καβάλας, Μαίρη Χατζηκωνσταντίνου, στις περιοχές που θα κλείσουν τα ορυχεία εξόρυξης του λιγνίτη; Δηλαδή, οι εργάτες που εργάζονται μια ζωή στα ορυχεία, θα γίνουν μεθαύριο γεωργοί και επιχειρηματίες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;

-Η κυβέρνηση επιχείρησε να κλείσει τα ορυχεία και τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προκαλώντας μεγάλο χτύπημα στην οικονομία και τις θέσεις εργασίας στην δυτική Μακεδονία. Αναγκάστηκε να επαναλειτουργήσει τα ορυχεία και τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας όχι γιατί δέχτηκε την κατακραυγή των ανέργων και της τοπικής κοινωνίας, αλλά γιατί η προμήθεια φυσικού αερίου ήταν ακριβή και δεν επαρκούσε, για να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως στον πρωτογενή, έτσι και στον ενεργειακό τομέα, η Ελλάδα είναι εξαρτώμενη από τον εξωτερικό παράγοντα. Διαλύθηκε ο παραγωγικός ιστός στην γεωργία και την κτηνοτροφία και ερήμωσαν γεωγραφικά διαμερίσματα! Το ίδιο θα συμβεί με την παύση της εκμετάλλευσης του λιγνίτη. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν με τις επενδύσεις που θα προσελκύσουν τα ενισχυμένα φορολογικά κίνητρα, από την «έξυπνη» γεωργία και τον «βιώσιμο» τουρισμό, θα είναι πολύ λιγότερες από τους ανέργους των ορυχείων και των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (από λιγνίτη).

-Αυτή η πολιτική οδηγεί στον μαρασμό της ελληνικής περιφέρειας, στην συνεχή συρρίκνωση του πληθυσμού, την δυστυχία και την ενίσχυση της μεταναστευτικής τάσης. Μπορούμε να συγκρίνουμε την Καβάλα την περίοδο της ακμής του εμπορίου του καπνού, με την πόλη των τελευταίων δεκαετιών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ