Στο επετειακό μετάλλιο της Εκκλησίας της Ελλάδας απεικονίζεται και ο άγιος Ιωάννης εκ Θάσου

0

Από το γραφείο Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο των Συνοδικών και περιφερειακών εκδηλώσεων για τα 200 έτη από την έναρξη της ελληνικής επαναστάσεως του 1821, που διοργανώνονται εφέτος με την ευθύνη της ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Ακαδημίας Εκκλησιαστικών Τεχνών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα η παρουσίαση του επετειακού μεταλλίου της Εκκλησίας της Ελλάδος στην αίθουσα της Ιεραρχίας στο μέγαρο της Ιεράς Συνόδου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου: «Σε αυτή, ο μακαριώτατος αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, αναφέρθηκε στον συμβολισμό της κυκλοφορίας του επετειακού μεταλλίου, που είναι αφιερωμένο στη σημαντική αυτή επέτειο, την οποία εορτάζουμε πανηγυρικά εφέτος. Το συγκεκριμένο μετάλλιο, θα απονέμεται σε πρόσωπα και φορείς, ως συμβολικό αντίδωρο για την προσφορά τους στο έθνος, σε όσους, δηλαδή, εκπροσωπούν επάξια τη συνέχεια της ανιδιοτέλειας και της αξιοσύνης που εμφύσησε ο Άγιος Τριαδικός Θεός στους κτήτορες και πατέρες του νεοελληνικού κράτους.

Το επετειακό έτος που διατρέχουμε αφιερώθηκε από την Εκκλησία μας στους αγίους νεομάρτυρες, στις καθαγιασμένες, δηλαδή, μορφές που έπεσαν για τον Σταυρό και για τα χρώματά μας, για την γαλανόλευκη και για την Παναγιά μας, για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία. Αυτός ο συμβολικός δεσμός του χθες με το σήμερα, των προγόνων μας με τη συνείδηση μας, της ιστορικής αληθείας με το θεοφρούρητο μέλλον που έχουμε ακολουθώντας τα χνάρια τους, αποτυπώνεται στο μετάλλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πιο συγκεκριμένα, στις εικονιζόμενες μορφές και στο έμβλημα αποτυπώνονται μαζί με την Υπεραγία Θεοτόκο οι άγιοι νεομάρτυρες της Εκκλησίας μας, μεταξύ των οποίων και ο συντοπίτης μας άγιος Ιωάννης από τις Μαριές της Θάσου.

Το ηρωικό αυτό παιδί, γεννήθηκε στις Μαριές του νησιού της Θάσου. Σε ηλικία 14 ετών πήγε στην Κωνσταντινούπολη, για να μάθη την τέχνη του ράφτη στο Γαλατά. Κάποτε, βρέθηκε σ’ ένα κατάστημα Εβραίου εμπόρου για ν’ αγοράσει κλωστές και φιλονίκησε μ’ αυτόν. Ο Εβραίος βρήκε την ευκαιρία, την ώρα που ο Χότζας βρισκόταν επάνω στον μιναρέ και κατηγόρησε τον Ιωάννη ότι υβρίζει την πίστη και το προσκύνημα των Τούρκων. Όταν το παιδί οδηγήθηκε μπροστά στον βεζίρη και πιεζόταν ν’ αρνηθεί τον Χριστό, με γενναιότητα απάντησε: «Δεν θ’ αρνηθώ ποτέ τον γλυκύτατο μου Ιησού Χριστό και αν ακόμα μύρια βάσανα μου κάνετε και το βασίλειο σας όλο μου χαρίσετε».

Βλέποντας ο βεζίρης την αμετάθετη γνώμη του παιδιού, διέταξε τον αποκεφαλισμό του. Έτσι, στην τοποθεσία «Τσαρσί των γουναράδων» στην Πόλη, ο δήμιος έκοψε μαρτυρικά λίγο-λίγο το κεφάλι του ηρωικού παιδιού στις 20 Δεκεμβρίου 1652μ.Χ.

Η αναγγελθείσα χαρμόσυνη είδηση αυτής της απεικονίσεως του αγίου Ιωάννη εκ Θάσου στο επετειακό μετάλλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος, προξενεί αισθήματα βαθείας αγαλλιάσεως και υπερηφανείας και καυχήσεως εν Κυρίω για όλα τα αγαθά που επεφύλαξε ο Άγιος Τριαδικός Θεός μας στον ευλογημένο τόπο μας και ιδιαίτερα στο μυροβόλο νησί της Θάσου, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ