-Η καθημερινή καταγραφή και ενημέρωση για τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους συμπολίτες και τους θανάτους από την πανδημία covid-19, δεν ωφελούν στην αντιμετώπιση του νέου κύματος. Τα κρούσματα κυμαίνονται, πάνω-κάτω, στα δύο χιλιάδες ημερησίως, ο αριθμός των διασωληνώσεων αυξάνεται και οι θάνατοι έχουν σταθεροποιηθεί σε διψήφιο νούμερο. Στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας τα κρούσματα, επίσης, είναι διψήφια, ενώ ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου, Ντίνος Κλειτσιώτης, δήλωσε πως υπάρχει ετοιμότητα για τη φιλοξενία των ασθενών. Φίλτατε διοικητή, αν χαθεί ο έλεγχος, δεν θα είναι αρκετές όλες οι κλίνες του νοσοκομείου για τη διαχείριση της πανδημίας!

-Τι κάνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις όταν αναμένουν αναζωπύρωση μιας δασικής πυρκαγιάς; Λαμβάνουν ορισμένα προληπτικά μέτρα και το κυριότερο, παρακολουθούν συνέχεια τις επικίνδυνες εστίες. Έτσι, αν τυχόν ξεσπάσει νέα πυρκαγιά, θα την ελέγξουν γρήγορα και θα τη σβήσουν.

-Μετά την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας, την περασμένη άνοιξη, η ελληνική κυβέρνηση επαναπαύτηκε και θεώρησε ότι το όπλο της ατομικής ευθύνης, θα λειτουργήσει αποτελεσματικά και στο δεύτερο κύμα. Καλώς έγινε άρση του καθολικού αποκλεισμού και άρχισε η σταδιακή επάνοδος στην «κανονικότητα», ωστόσο δόθηκε η εντύπωση στους πολίτες πως ο καθολικός εγκλεισμός είναι οριστικά παρελθόν. Γι’ αυτό, σήμερα, υπάρχει αντίδραση και δυσαρέσκεια για την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις.

-Εν τω μεταξύ, ο ύπουλος εχθρός συνέχισε να μεταδίδεται και το φθινόπωρο έχει διασπαρθεί σε όλη την κοινότητα (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων). Η κυβέρνηση λειτουργεί, πλέον, όπως αντιμετωπίζεται μία πυρκαγιά, η οποία τείνει να γίνει ανεξέλεγκτη και απειλεί να φτάσει σε κατοικημένη περιοχή. Η ένταση των ανέμων είναι υψηλή, τα μέσα κατάσβεσης περιορισμένα και οι επικεφαλής της επιχείρησης προσεύχονται να αλλάξει η διεύθυνση, ή να μειωθεί η ένταση του ανέμου, για να μην καταστραφούν περιουσίες και υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.

-Κανείς δεν εξηγεί στους πολίτες γιατί έγινε η μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα και ποιες είναι οι κύριες εστίες υπερ-μετάδοσης. Το σημαντικότερο, επίσης, τι έγινε και ποια μέτρα λαμβάνονται ώστε οι εστίες υπερ-μετάδοσης να εξαλειφθούν. Φοβούμενη ότι θα χάσει τον έλεγχο της κατάστασης, η κυβέρνηση αποφάσισε τον δεύτερο καθολικό αποκλεισμό, όμως ο εχθρός δεν βρίσκεται προ των πυλών, αλλά μέσα από τα τείχη του φρουρίου! Και γίνεται μάχη σώμα με σώμα για την απόκρουση της χειμερινής επίθεσης, που είναι ισχυρότερη από την προηγούμενη για τη χώρα μας. Πλέον, καταγράφονται περισσότερα θύματα και κρούσματα στους ανθρώπους που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» (νοσηλευτικά ιδρύματα) και στον άμαχο πληθυσμό.

-Όσο καλύτερα κι αν ήταν προετοιμασμένο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα δημόσια νοσοκομεία, για να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η τελική νίκη εξαρτάται από την αποτροπή της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Δεν έχει νόημα να μετράμε κρούσματα και θύματα καθημερινά, ούτε κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στα νοσοκομεία.

-Ούτε είναι λύση, κάθε φορά που θα υπάρχει έξαρση της πανδημίας, να χρησιμοποιείται ως μοναδικό όπλο ο αποκλεισμός στο σπίτι. Έπειτα από τόσους μήνες, έχουμε περισσότερη γνώση και την εμπειρία του πρώτου αποκλεισμού, αλλά φαίνεται πως δεν αξιοποιούμε τα στοιχεία αυτά, για να αλλάξουμε την στρατηγική στον πόλεμο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ