Το Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.-Α.Μ.) προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν στον β΄ κύκλο κατάρτισης με θέμα: «Ειδικές εφαρμογές τηλεπισκόπησης στην πεδιάδα και τις λιμνοθάλασσες του Δήμου Νέστου», που διοργανώνεται από το Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) και το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.), στο πλαίσιο του έργου: «PONTOS-Περιβαλλοντική παρακολούθηση της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας με την υποβοήθηση του συστήματος Copernicus». Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Νέστου και με την υποστήριξη του Παραρτήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Μέσω του έργου PONTOS, έξι σημαντικοί φορείς από τέσσερις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας ενώνουν τις δυνάμεις τους, ώστε να εφαρμοστούν σε τοπική κλίμακα καινοτόμες μέθοδοι αξιοποίησης των δεδομένων που παρέχει το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής παρακολούθησης Copernicus και να παραχθούν πληροφορίες, για την βελτιστοποίηση και ενίσχυση της ικανότητας διαχείρισης των περιβαλλοντικών πόρων. Ο τριήμερος κύκλος κατάρτισης απευθύνεται σε στελέχη Περιφερειακών Διοικήσεων, Δήμων, Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και της ευρύτερης δημόσιας διοίκησης, σε νέους επιστήμονες και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, όπως αγρότες, γεωπόνους, στελέχη Τ.Ο.Ε.Β. και αγροτικών συνεταιρισμών, ιδιαιτέρα σε τοπική και περιφερειακή κλίμακα.

Το θεωρητικό σκέλος καλύπτει δύο ημέρες και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Νέστου, ενώ η πρακτική εξάσκηση θα γίνει στην θέση «Τιμάρι», μεταξύ των λιμνοθαλασσών Βάσσοβας και Ερατεινού, στο Δέλτα του Νέστου. Στόχος της ενέργειας αυτής, είναι η διάδοση της χρήσης των προηγμένων μεθόδων και εν γένει η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει το σύστημα παρατήρησης της γης Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε θέματα που αφορούν στην αξιοποίηση της τεχνολογίας δορυφορικής παρακολούθησης για:

-την αποτίμηση της παράκτιας διάβρωσης κατά μήκος της ακτογραμμής του Δέλτα Νέστου και των λιμνοθαλασσών Νέστου και Βιστωνίδας (Δήμοι Νέστου, Τοπείρου, Αβδήρων, Μαρώνειας-Σαπών),

-την συστηματική παρακολούθηση και εκτίμηση του ευτροφισμού στις λιμνοθάλασσες του ποταμού Νέστου και του συστήματος Βιστωνίδας,

-τις δυνατότητες βελτίωσης της χρήσης νερού στην γεωργία μέσω συστημάτων άρδευσης ακριβείας στις καλλιέργειες της πεδιάδας Νέστου.

Η επίσκεψη στο πεδίο θα επιτρέψει την απευθείας γνωριμία και επαφή μεταξύ όλων των συμμετεχόντων και των εμπλεκομένων φορέων σε τοπική κλίμακα, ενώ παράλληλα θα γίνει πρακτική επίδειξη συγκεκριμένων τεχνικών λήψης δειγμάτων και χρήσης επιστημονικών οργάνων σε συνθήκες πεδίου. Το θεωρητικό σκέλος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 και την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022, 10:00-13:00 και η επίσκεψη στο πεδίο την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022, 09:45-16:00, με σημείο εκκίνησης και επιστροφής το Δημαρχείο Νέστου (Χρυσούπολη). Οι διοργανωτές θα φροντίσουν για την μεταφορά προς και από το πεδίο, καθώς και για την σίτιση όλων των εγγεγραμμένων συμμετεχόντων. Για τη συμμετοχή σας απαιτείται εγγραφή. Οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής εφόσον το επιθυμούν. Οι συμμετέχοντες απαιτείται να έχουν φορητό υπολογιστή και εγκατεστημένα τα: QGIS: https://qgis.org/downloads/QGIS-OSGeo4W-3.24.3-1.msi & SNAP: https://download.esa.int/step/snap/8.0/installers/esa-snap_sentinel_windows-x64_8_0.exe. Για την εγγραφή σας ακολουθήστε τον σύνδεσμο: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfFD-3bzP5EMQ9rQSkPmrbh3lyCTfsT6AgZP-lb3uQ92WsE-w/viewform?usp=pp_url.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ