«Το (ελληνικό) Σύνταγμα λέει στο σχετικό άρθρο, ότι οι βουλευτές έχουν απεριόριστο δικαίωμα γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση», δήλωσε ο Γιώργος Παπαφιλίππου, με αφορμή την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, που ζήτησε ο Αλέξης.
Ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., επίσης, συνέδεσε την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, με την έγκριση της συμφωνίας που υπογράφηκε στις Πρέσπες, για την μετονομασία του κράτους των Σκοπίων, σε Δημοκρατία της «Βόρειας Μακεδονίας». «Η ψήφος εμπιστοσύνης, συναρτάται άμεσα με τη θετική ψήφο για τη συμφωνία των Πρεσπών», είπε.
Συγνώμη, καρντάσι Γιώργο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ψήφος κατά συνείδηση. Αλλά ψήφος σύμφωνα με την κομματική γραμμή. Εάν ένας βουλευτής έχει επιφυλάξεις, ή διαφωνεί με τη συμφωνία που υπογράφηκε στις Πρέσπες, επειδή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, οφείλει να ψηφίσει «πακέτο» και τη συμφωνία; Τι νόημα, δηλαδή, έχει το σχετικό άρθρο του Συντάγματος περί απεριόριστου δικαιώματος γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση των βουλευτών;
Ως δικηγόρος στο (πρώην) επάγγελμα μπορείς να ερμηνεύεις όπως σε βολεύει τους νόμους. Όμως, το Σύνταγμα είναι ξεκάθαρο και δεν επιτρέπεται να ερμηνεύεται κατά το δοκούν. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Όποιος (βουλευτής) στηρίζει την κυβέρνηση παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης σ’ αυτή. Κι όποιος συμφωνεί με το κείμενο των Πρεσπών, θα ψηφίσει θετικά. Εάν συμπίπτουν αυτά τα δύο, δεν είναι επειδή πάνε «πακέτο» οι ψήφοι.
Αν η πλειοψηφία των βουλευτών, δεν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είναι προφανές ότι δεν θα φέρει προς κύρωση τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Η συζήτηση για τη συμφωνία είναι μία άλλη διαδικασία. Αν θεωρεί ο Αλέξης ότι η καταψήφισή της είναι «μομφή» προς την κυβέρνηση, τότε ας προκηρύξει εκλογές, για να ανανεώσει την λαϊκή εμπιστοσύνη, παρά να συνεχίζεται το «θέατρο σκιών» στο Κοινοβούλιο. Ποια, όμως, λαϊκή εμπιστοσύνη να ανανεώσει, όταν δεν έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, ότι μπορεί να κερδίσει τις εκλογές;