-Υπήρξε εποχή, που στην πόλη της Καβάλας λειτουργούσαν περισσότερα από είκοσι δημοτικά σχολεία! Για μία πόλη που έχει πληθυσμό γύρω στους 60.000 κατοίκους, ο αριθμός των είκοσι και πλέον δημοτικών σχολείων είναι, κατά την άποψη μας, υπερβολικός. Με την πάροδο των ετών, ο αριθμός μειώθηκε και σήμερα τα δημοτικά σχολεία είναι λιγότερα από είκοσι μέσα στην πόλη.

-Δεν είναι μόνο ότι μειώθηκαν οι γεννήσεις, γεγονός που προβληματίζει έντονα όλη την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη. Είναι και η φθίνουσα πορεία που έχει ο μόνιμος πληθυσμός της πόλης. Την τελευταία δεκαετία και περισσότερο από την περίοδο της οικονομικής ύφεσης, μετανάστευσαν αρκετοί Καβαλιώτες σε άλλους τόπους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η πλειοψηφία είναι νέοι άνθρωποι, που μπορούν να εργαστούν και να δημιουργήσουν οικογένεια. Η Καβάλα δεν τους πρόσφερε αυτές τις δυνατότητες και έφυγαν για να τις βρούνε αλλού.

-Υπεύθυνο για την μετανάστευση αυτή, είναι αποκλειστικά το πολιτικό προσωπικό σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο. Αλήθεια, πόσους Έλληνες και Ελληνίδες έφερε πίσω στην πατρίδα, τα τελευταία πέντε έτη, η κυβέρνηση από την αλλοδαπή; Με ποιο τρόπο ενθάρρυνε τους κατοίκους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης να μετακινηθούν και να ξαναζωντανέψει η περιφέρεια; Ο απολογισμός, δυστυχώς, είναι απογοητευτικός. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες που φεύγουν στο εξωτερικό, δεν επιστρέφουν στην πατρίδα. Δημιουργούν οικογένειες και προσφέρουν στις ξένες κοινωνίες. Αλλά και στο εξωτερικό, τα ελληνικά σχολεία αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα και λειτουργούν χάρη στην στήριξη των ελληνικών κοινοτήτων.

-Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει στόχος να σταματήσει η συγκέντρωση του πληθυσμού στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, ούτε να αντιστραφεί η δημογραφική συρρίκνωση. Στην Καβάλα φτάσαμε να λειτουργούν σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με διακόσιους και λιγότερους μαθητές! Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης πρέπει να δώσει στην δημοσιότητα τα αριθμητικά στοιχεία, για να μάθει η τοπική κοινωνία σε ποιες περιοχές χρειάζεται ενίσχυση της προσπάθειας.

-Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης δεν χαράσσει την δημογραφική και μεταναστευτική πολιτική. Με βάση τα αριθμητικά δεδομένα, προσαρμόζει την λειτουργία των σχολικών μονάδων ώστε να είναι βιώσιμες και να παρέχουν την καλύτερη εκπαίδευση στους μαθητές και τις μαθήτριες. Δεν είναι υποβάθμιση της (παρεχόμενης) εκπαίδευσης η μετατροπή ενός σχολείου από 6θέσιο σε 5θέσιο, ή να γίνει σύμπτυξη των τμημάτων των τάξεων. Η υποβάθμιση είναι, να λειτουργούν σχολικές μονάδες «στα χαρτιά». Πως μπορεί να υπάρξει ευγενής άμιλλα μεταξύ των μαθητών, σε ένα σχολείο με 150 και 200 μαθητές;

-Ο σύλλογος των κατοίκων της παλιάς πόλης «Το Κάστρο» διαμαρτύρεται εντόνως, γιατί πριν από 14 έτη έπαψε να λειτουργεί το 1ο δημοτικό σχολείο, γιατί ο πληθυσμός της συνοικίας μειώθηκε στους 1.530 κατοίκους, γιατί το 1/5 των κατοίκων είναι αλλοδαποί και γιατί τα 2/5 των κατοίκων είναι ηλικιωμένοι. Μη μας πείτε, αγαπητά μέλη του συλλόγου, ότι για την πληθυσμιακή συρρίκνωση της συνοικίας, είναι αιτία το κλείσιμο του ενός εκ των δύο δημοτικών σχολείων. Είναι αστείο να θεωρείτε κάτι τέτοιο σοβαρό λόγο που δεν είναι, πλέον, ελκυστική η κατοίκηση της παλιότερης συνοικίας της Καβάλας. Θυμόμαστε την διαμαρτυρία γονέων όταν έκλεισε το 1ο δημοτικό σχολείο, πως θα μετακινούνται τα παιδιά τους στο 7ο δημοτικό σχολείο! Πόση απόσταση χώριζε τα δύο σχολεία; Είναι μεγαλύτερη από ένα χιλιόμετρο;

-Ευθύνεται η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την μείωση του πληθυσμού της παλιάς πόλης, για το 1/5 των ξένων κατοίκων και για τα 2/5 των ηλικιωμένων; Γιατί οι νέοι άνθρωποι εγκατέλειψαν την παλιά συνοικία και δεν επιστρέφουν σ’ αυτή να αγοράσουν, ή και να νοικιάσουν σπίτι; Εάν απαντηθούν τα ερωτήματα αυτά, μετά μπορούν να αναζητηθούν ευθύνες σε άλλους παράγοντες.

-Υ.Γ. Στην παλιά πόλη της Καβάλας λειτουργεί δημοτικό σχολείο και Γυμνάσιο, άρα υπάρχει κίνητρο για τα νέα ζευγάρια να κατοικήσουν εκεί. Δεν καταλαβαίνουμε, επομένως, γιατί διαμαρτύρεται ο σύλλογος των κατοίκων;

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ας επιτρεψουν τους γονεις καποιων παιδιων που αντιδρουν να τα πανε στο σχολειο της Αγιας Βαρβαρας. (Υπαρχει αλλο σχολειο πιο κοντα;) Αλλα οταν οι τωρινοι ηλικιωμενοι κατοικοι εχουν κανει την Παναγια Airbnb δεν ειναι αξιο αποριας που φθασαν εκει που εφθασαν τα πραγματα. Προσωπικα καλυτερα να κανουν ενωση σχολειων παρα ενωση ταξεων. Το τελευταιο ειναι σπασμωδικο μετρο και το κανεις σε κανα χωριο η κωμοπολη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ