Ο συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Καβάλας, με επικεφαλής τον Χρήστο Ποτόλια, απέστειλε δελτίο Τύπου, για την αρνητική κατάσταση που υπάρχει στην οδό Ζαλόγγου στην Καβάλας, όπου δημιουργήθηκε μία εστία μόλυνσης. Το δελτίο Τύπου αναφέρει τα εξής: «Μετά από πρόσκληση κατοίκων της οδού Ζαλόγγου, επισκεφθήκαμε την περιοχή, όπου διαπιστώσαμε ότι, από διαρροή νερών ύδρευσης, ή αποχέτευσης, δεν γνωρίζουμε, έχει δημιουργηθεί εστία μόλυνσης από τα λιμνάζοντα νερά επί του οδοστρώματος.
Η απαράδεκτη κατάσταση που διαπιστώσαμε χρονολογείται εδώ και πολύ καιρό, κατά τα λεγόμενα των κατοίκων (διαθέτουν σχετική αλληλογραφία που μας παρουσίασαν), με αποτέλεσμα να αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία (δυσοσμία, κουνούπια κ.ά.). Επί πλέον, αποτελεί και αιτία ατυχημάτων σε πεζούς και αυτοκίνητα, λόγω της ολισθηρότητας που προκαλούν τα λιμνάζοντα νερά επί του οδοστρώματος.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε από το σημείο του προβλήματος με τον πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., τον οποίο καλέσαμε να έρθει επί τόπου για να διαπιστώσει το πρόβλημα, μας δήλωσε ότι το γνωρίζει και ότι στο χρόνο που ανέλαβε τα καθήκοντά του, δεν μπορεί να διορθώσει αυτά που δεν έκαναν οι προηγούμενοι, τα πολλά προηγούμενα χρόνια. Μας δήλωσε, επίσης, ότι γίνονται έργα και ότι η κατάσταση και στο συγκεκριμένο σημείο θα τακτοποιηθεί. Επειδή, όμως, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία επείγει για άμεση παρέμβαση, επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, για να επιληφθεί του θέματος και να κρίνει με αυτοψία για την έκταση του κινδύνου. Για λόγους τάξης μας ζητήθηκε να κάνουμε γραπτή αναφορά, την οποία και κάναμε, αναμένοντας τις ενέργειες της.
Θεωρούμε ότι, η Δ.Ε.Υ.Α.Κ., συνολικά οι Υπηρεσίες του Δήμου, πρέπει να μεριμνήσουν άμεσα τόσο για την οριστική αποκατάσταση των διαρροών, κυρίως όμως, μέχρι αυτές να πραγματοποιηθούν, να επιληφθούν την καθημερινή καθαριότητα του σημείου και την καθημερινή απομάκρυνση των νερών.
Θεωρούμε, όμως, ότι οι εκτεταμένες βλάβες σε ύδρευση και αποχέτευση των δικτύων της πόλης μας, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της πολιτικής που θέλει αυτές της Υπηρεσίες να λειτουργούν με το απαράδεκτο καθεστώς της ανταποδοτικότητας. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων χρειάζεται μία άλλη πολιτική, που θα βρίσκεται σε διαρκή σύγκρουση με την επικρατούσα των ανταποδοτικών υπηρεσιών.
Για το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης χρειάζονται κρατικά κονδύλια για σοβαρές και εκτεταμένες παρεμβάσεις. Οι διάφορες διοικήσεις Δήμου και Δ.Ε.Υ.Α.Κ. χαρακτηρίζονται από «ανικανότητα» να πορευτούν σ’ ένα τέτοιο δρόμο διεκδικήσεων από το κεντρικό κράτος και όχι από ανικανότητα, όπως αποκαλούνται μεταξύ τους, για τη διαχείριση του απαράδεκτου καθεστώτος το να πληρώνει ο εργαζόμενος δύο και τρεις φορές για το ίδιο πράγμα. Νερό και αποχέτευση δημόσια αγαθά που δεν θα πωλούνται, μόνο στο πλαίσιο ενός κεντρικού σχεδιασμού με λαϊκό έλεγχο μπορούν να επιτευχθούν».