Η Energean Oil & Gas υποδέχτηκε και ξενάγησε στις εγκαταστάσεις της στον «Πρίνο», τη Νέα Καρβάλη και στα κεντρικά γραφεία της στην Αθήνα αντιπροσωπεία της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (Ε.Υ.Κ.), έπειτα από αίτημα της εταιρείας. Την αντιπροσωπεία υποδέχτηκαν ο διευθυντής έρευνας, Τζέιμς Ευσταθίου, ο μηχανικός σχεδίων, Βασίλης Ζένιος και ο τεχνικός σύμβουλος, Δρ. Κωνσταντίνος Νικολάου, οι οποίοι, μαζί με τα μέλη του τεχνικού τμήματος και της ομάδας γεωλογίας και γεωφυσικής, ενημέρωσαν για τα επιχειρηματικά σχέδια της Energean, που βρίσκονται σε εξέλιξη τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Μεταξύ των δύο πλευρών υπήρξε πολύ καλή συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας, για θέματα της έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων.
Η κυπριακή αντιπροσωπεία επισκέφτηκε, ακόμα, το εργοστάσιο επεξεργασίας «Σίγμα» στη Νέα Καρβάλη, όπου έλαβε την απαραίτητη εκπαίδευση από τον εργοδηγό ασφαλείας, Παναγιώτη Δέλκο, ενημερώθηκε για την ιστορία και τη λειτουργία των εγκαταστάσεων και ξεναγήθηκε στη μονάδα από τον διευθυντή εγκαταστάσεων, Κώστα Ιωαννίδη, τον διευθυντή υγείας, ασφάλειας και περιβάλλοντος, Βασίλη Τσέτογλου και τον επόπτη παραγωγής χερσαίων εγκαταστάσεων, Σάββα Δημητριάδη.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στις εξέδρες στον κόλπο της Καβάλας. Συγκεκριμένα, τα στελέχη της Ε.Υ.Κ. επισκέφτηκαν τις εξέδρες «Alpha» και «Δέλτα», όπου ενημερώθηκαν από τον διευθυντή εγκαταστάσεων, Κώστα Ιωαννίδη και τον επόπτη παραγωγής θαλασσίων εγκαταστάσεων, Απόστολο Παπαδόπουλο. Επίσης, μετέβησαν στο γεωτρύπανο «Energean Force», το οποίο εκτελεί το πρόγραμμα γεωτρήσεων στην περιοχή, όπου εκπαιδεύτηκαν από τον υπεύθυνο ασφαλείας, Νίκο Στρόλιο και τον διευθυντή θαλάσσιων εγκαταστάσεων, Dave Madelaine και ξεναγήθηκαν από τον επικεφαλής μηχανικό γεωτρήσεων, Παύλο Αφέντρα και γευμάτισαν σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.
Εκ μέρους της Energean Oil & Gas, ο Δημήτρης Γόντικας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής εταιρείας Kavala Oil, δήλωσε τα εξής: «Είναι περιττό να αναφερθούμε στους αδελφικούς δεσμούς της Ελλάδας με την Κύπρο, ωστόσο υπάρχει ένα ακόμα κοινό σημείο ανάμεσα στην Ε.Υ.Κ. και την Energean. Όπως η κυπριακή εταιρεία έχει πρωτοπορήσει στο άνοιγμα του τομέα υδρογονανθράκων στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, έτσι και η Energean, είναι πρωτοπόρος στην ανάπτυξη των ελληνικών υδρογονανθράκων, με την μοναδική παραγωγή του «Πρίνου», την ανάπτυξη του βεβαιωμένου κοιτάσματος του Κατάκολου και την ερευνητική δραστηριότητα στα Ιωάννινα, ενώ δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Karish και Tanin στη θαλάσσια περιοχή του Ισραήλ, πολύ κοντά στο κοίτασμα «Αφροδίτη» και τα υπό έρευνα οικόπεδα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Είχαμε, λοιπόν, την ευκαιρία, να συζητήσουμε για όλα αυτά τα θέματα, αλλά και να βιώσουν από κοντά οι Κύπριοι συνάδελφοι, την εμπειρία της λειτουργίας μιας πετρελαιοπαραγωγού εγκατάστασης στη Μεσόγειο, σε μία περιοχή που απαιτεί την τήρηση των υψηλότερων προδιαγραφών ασφαλείας και τον απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, την τουριστική δραστηριότητα και την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών».
Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας, μηχανικός έργων, Δρ. Νικόλας Δρουσιώτης, είπε τα εξής: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Energean, για την ευκαιρία που μας έδωσε να συζητήσουμε τις εξελίξεις της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου και για τη φιλοξενία στις εγκαταστάσεις της. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θέλουμε να εκφράσουμε στον κ. Δημήτρη Γόντικα, στον κ. Κώστα Ιωαννίδη και στον συνάδελφο, Δρ. Κωνσταντίνο Νικολάου, για τη συμβολή του στην πραγματοποίηση της επίσκεψης αυτής και, βεβαίως, σε όλα τα στελέχη της Energean για τη συνεργασία και τον χρόνο που αφιέρωσαν. Ήταν, πραγματικά, χρήσιμο για εμάς να εξοικειωθούμε με τη λειτουργία ενός τέτοιου βιομηχανικού συγκροτήματος, ενόψει της ανάπτυξης της παραγωγικής δραστηριότητας στην Κύπρο. Αναμένουμε την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Energean στη Λευκωσία, για να ανταποδώσουμε τη φιλοξενία». Σημειώνεται ότι, στην αντιπροσωπεία της Ε.Υ.Κ. συμμετείχαν και οι: Ευθύμιος Ευθυμίου (γεωφυσικός), Ειρήνη Ελευθερίου και Νικόδημος Νικοδήμου (μηχανικοί έργων).

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ