– Η νύχτα της Δευτέρας 9 Ιανουαρίου και η Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017, θα είναι οι πιο δύσκολες σ’ αυτή την “επιδρομή” του χιονιά στην Ελλάδα και ειδικότερα στο Νομό Καβάλας. Όπως συμβαίνει σε όλη τη χώρα, κάποιες περιοχές στο Νομό Καβάλας αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα και περισσότερα προβλήματα σε σύγκριση με κάποιες άλλες. Ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας των Δήμων έχει κινητοποιηθεί και δίνει μεγάλη μάχη, για να αποφευχθούν τα χειρότερα μετά τη ραγδαία επιδείνωση του καιρού.
– Οι πολίτες πρέπει να δείξουμε υπομονή και συνεργασία με τον μηχανισμό αυτό, που διαθέτει πενιχρά μέσα και προσωπικό, για να αντιμετωπίσει ένα πολύ ακραίο καιρικό φαινόμενο. Για την ακρίβεια δύο ταυτόχρονα ακραία φαινόμενα, την έντονη χιονόπτωση και την ασυνήθιστα χαμηλή θερμοκρασία. Ο συνδυασμός τους δυσχεραίνει πολύ το έργο των δυνάμεων Πολιτικής Προστασίας, γι’ αυτό και χρειάζεται η βοήθεια των πολιτών. Με ποιο τρόπο; Ακολουθώντας τις οδηγίες που ανακοινώνονται και αφορούν στη λήψη προληπτικών μέτρων.
– Ο παγετός που θα επικρατήσει τις επόμενες ώρες, είναι πολύ επικίνδυνος και δεν πρέπει να υποτιμηθεί από κανέναν και καμία. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα των χωρών που αντιμετωπίζουν κάθε χειμώνα, σχεδόν, ανάλογα καιρικά φαινόμενα, τα οποία, όπως φαίνεται, άρχισαν να πλήττουν και περιοχές με το λεγόμενο μεσογειακό κλίμα! Νομίζουμε ότι αυτή η κατάσταση, θα γίνει ένα καλό “μάθημα” για το μέλλον, που είναι πιθανόν να ζήσουμε και πιο ακραία φαινόμενα. Δυστυχώς, οι μεταβολές στο παγκόσμιο κλίμα είναι έντονες και επηρεάζουν όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πλανήτη.
– Το βάρος της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κακοκαιρίας “σηκώνουν”, όπως και στην προσφυγική κρίση, οι Δήμοι. Μερικοί ήταν προετοιμασμένοι, αλλά όχι για τέτοια ένταση (και διάρκεια) των φαινομένων. Μερικοί άλλοι, όμως, πιάστηκαν (εντελώς) απροετοίμαστοι. Όπως οι νησιωτικοί Δήμοι, αφού σε ορισμένα νησιά δεν είχαν δει ποτέ χιόνι, αλλά τις τελευταίες ημέρες “σκεπάστηκαν”, απ’ άκρη σ’ άκρη, στην κυριολεξία! Αυτές οι περιοχές εμφανίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, αφού δεν υπάρχουν τα μέσα και το προσωπικό στην τοπική αυτοδιοίκηση, για να “πολεμήσει με αυτό τον εχθρό”.
– Το κύμα χιονιά και παγετού, είναι ένα καλό “crash test” για τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας των Δήμων. Η δοκιμασία που διέρχονται οι τοπικές κοινωνίες, θα καταδείξει τις ελλείψεις, τις αδυναμίες, τις ατέλειες του συστήματος, αλλά και τις δυνάμεις των ανθρώπων να ξεπερνούν τις δυσκολίες. Θεωρούμε ότι στο εξής, οι τοπικές κοινωνίες δεν πρέπει να περιμένουν πολλά από την κεντρική διοίκηση. Αλλά, να βασίζονται στην τοπική αυτοδιοίκηση και στις δυνάμεις τους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ