• Είχαμε την εντύπωση, ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και οι Υπηρεσίες της, είναι συνεργάτες με τους διευθυντές και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων. Όταν, επομένως, κάποιος θεωρεί τον άλλο συνεργάτη, δεν απευθύνεται προς αυτόν με τη λέξη «απαιτώ». Το ύφος της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου Καβάλας, μετά την έναρξη της σχολικής περιόδου (κι αυτό έχει σημασία), είναι τουλάχιστον απαράδεκτο. «Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου Καβάλας απαιτεί απ’ όλους τους αρμόδιους φορείς και Υπηρεσίες και χωρίς προηγούμενες ενέργειες γνωστοποίησης και υποβολής αιτημάτων από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων και τους συλλόγους διδασκόντων αυτών, την άμεση παρέμβασή τους για τις παρακάτω ενέργειες, στις οποίες είναι υποχρεωμένες να έχουν ήδη προβεί στο πλαίσιο των καθηκόντων τους…», αναφέρει η πρώτη παράγραφος της ανακοίνωσης.
  • Απ’ όσο γνωρίζουμε, τα όποια προβλήματα σχολικής στέγης καταγράφονται από τις σχολικές επιτροπές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλας, έπειτα από συνεργασία των προέδρων τους με τους διευθυντές των σχολείων. Εν συνεχεία, οι πρόεδροι των σχολικών επιτροπών τα μεταφέρουν στην Τεχνική Υπηρεσία κι εκείνη τα ιεραρχεί, αναλόγως με τη σοβαρότητα και την οικονομική δυνατότητα που έχει ο Δήμος Καβάλας να ανταποκριθεί στην επίλυση τους.
  • Πρώτη φορά μαθαίνουμε, ότι τα αιτήματα υποβάλλουν οι σύλλογοι διδασκόντων και γονέων και κηδεμόνων των σχολείων. Δηλαδή, άλλα αιτήματα υποβάλλουν οι διευθυντές και άλλα οι προαναφερθέντες σύλλογοι προς τον Δήμο Καβάλας; Οι Δήμοι είναι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) και έχουν ένα κύρος. Δεν είναι οι «κλητήρες», από τους οποίους οι προϊστάμενοι απαιτούν να κάνουν «θελήματα».
  • Για την επίλυση των προβλημάτων υπάρχει μία διαδικασία, την οποία πρέπει να σέβονται όλοι και να συνεργάζονται. Όταν τηρείται η διαδικασία αυτή, η επίλυση κάθε προβλήματος μπορεί να δρομολογηθεί πιο εύκολα και υπεύθυνα. Η αντιμετώπιση των αιρετών και των υπηρεσιακών παραγόντων, από τους πολίτες, ως «υπηρετών», δεν θα επισπεύσει την επίλυση των προβλημάτων.
  • Αντί, λοιπόν, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου Καβάλας να απαιτεί από τους αρμόδιους φορείς και Υπηρεσίες, για τις ενέργειες τους στην τακτοποίηση ορισμένων ζητημάτων, έπρεπε να ενημερωθεί από τους διευθυντές των σχολείων ποια αιτήματα υπέβαλαν (εγκαίρως) προς τις σχολικές επιτροπές του Δήμου.
  • Χωρίς ενημέρωση, δεν είναι δυνατό οι επικεφαλής των σχολικών επιτροπών, να γνωρίζουν όλα τα προβλήματα των σχολικών μονάδων, ώστε να τα προωθήσουν προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Καβάλας. Δεν είναι δυνατό, επίσης, να υπάρχει αστυνόμευση όλων των σχολείων, κατά την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών, ακόμα κι αν κινητοποιηθεί όλη η δύναμη της Τροχαίας Καβάλας και της δημοτικής αστυνομίας. Γι’ αυτό, άλλωστε, έγινε η διανομή των ενημερωτικών φυλλαδίων από την Ελληνική Αστυνομία, την ημέρα του αγιασμού, για να μάθουν οι γονείς πέντε βασικά πράγματα, για την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών τους, προς και από το σχολείο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ