Νέα ελπίδα, για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αποτελεί ο νόμος (4483/2017) που αφορά στην πληρωμή των (πάσης φύσεως) οφειλών των δημοτών προς τους Δήμους (Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης). Την περίοδο της κρίσης αυξήθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των συμπολιτών που έχουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, μεταξύ αυτών και οι υποχρεώσεις προς τους Δήμους. Ένα μεγάλο ποσό των οφειλών αυτών, μάλιστα, έχει παραγραφεί, με αποτέλεσμα οι Δήμοι να στερούνται μιας σημαντικής πηγής εσόδου για τη λειτουργία τους και για την υλοποίηση της πολιτικής τους.

Η ψήφιση της νέας ρύθμισης έγινε δεκτή με ανακούφιση, όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο αντιδήμαρχος Δήμου Καβάλας, Ηλίας Καλανταρίδης, ο οποίος είπε ότι: «Επιτέλους, έχουμε τον σχετικό νόμο που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και ανέμεναν εναγωνίως οι δημότες. Αυτό που χρειάζεται, τώρα, είναι να προβάλλουμε τη ρύθμιση αυτή, για να την μάθουν όσοι περισσότεροι γίνεται».

Η ρύθμιση περιλαμβάνει αρκετές ευνοϊκές διατάξεις, πρόσθεσε ο Θωμάς Χατζηγιάννης, προϊστάμενος του Ταμείου του Δήμου Καβάλας, με σημαντικότερη αυτή που αφορά τα μισθώματα δημοτικών ακινήτων. Δηλαδή, οι συμπολίτες που έχουν οφειλές ενοικίων καταστημάτων που ανήκουν στον Δήμο, μπορούν να ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση. Επίσης, συζητιέται η ένταξη στο νόμο (άρθρο 52) των οφειλών προς τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.).

Με την εφάπαξ καταβολή της (ληξιπρόθεσμης) οφειλής παραγράφονται όλες οι προσαυξήσεις. Εάν γίνουν δόσεις, επίσης, υπάρχει κλιμακωτή μείωση των προσαυξήσεων (80% για 24 δόσεις, 70% για 48 δόσεις, κ.λπ.). Ιδιαίτερα σημαντικό, ακόμα, είναι, ότι οι οφειλέτες που καταβάλλουν ένα ποσοστό της οφειλής, μπορούν να «ξεμπλοκάρουν» τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) τους. Συγκεκριμένα, για χρέος έως 5.000 ευρώ πρέπει να καταβληθεί το 5% και για χρέος έως 10.000 ευρώ το 10%. Οι οφειλέτες που δεν θα πληρώσουν τρεις διαδοχικές δόσεις, παύουν να απολαμβάνουν των ευνοϊκών διατάξεων της ρύθμισης. Να σημειώσουμε, τέλος, ότι ο νόμος αφορά οφειλές που θα καταστούν ληξιπρόθεσμες έως τις 30 Νοεμβρίου 2017, ωστόσο δεν περιλαμβάνονται παλιές κατασχέσεις. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ