-Θα θέλαμε να υπάρχει μία τακτική, κάθε έτος, ενημέρωση από την Τεχνική Υπηρεσία, ή από τις δημοτικές σχολικές επιτροπές (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) του Δήμου Καβάλας, για τις εργασίες συντήρησης των σχολείων και το κόστος καθεμιάς εργασίας. Ποιες εργασίες γίνονται κάθε καλοκαίρι, πριν από την έναρξη της σχολικής περιόδου, σε όλα τα σχολεία και πόσο κοστίζουν; Υποθέτουμε ότι μία τακτική εργασία, είναι η συντήρηση των καυστήρων πετρελαίου, στα σχολεία που έχουν κεντρική θέρμανση. Πόσο κοστίζει, επομένως, η συγκεκριμένη εργασία; Πενήντα, εκατό χιλιάδες ευρώ, περισσότερο; Διότι, αν υπάρχουν κι άλλες τέτοιες «δαπανηρές» εργασίες, είναι εύλογο ότι δεν επαρκεί η ετήσια χρηματοδότηση των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ, που λαμβάνει ο Δήμος Καβάλας, από την κεντρική διοίκηση, για τις εργασίες συντήρησης των σχολικών μονάδων.

-Κατά την άποψη του νέου αντιδημάρχου, αρμόδιου για θέματα παιδείας, Χριστόδουλου Μιχαλάκη, το ποσό των 300.000 ευρώ δεν είναι επαρκές. Πως θα το αξιολογήσουν αυτό οι δημότες, όταν δεν γνωρίζουν ποιες είναι οι σταθερές εργασίες, ποιες οι έκτακτες και πόσο κοστίζουν; Ο αντιδήμαρχος έκανε μία σύγκριση στην χρηματοδότηση πριν από δέκα-δεκαπέντε έτη, που ο Δήμος Καβάλας επιχορηγούνταν με πολύ μεγαλύτερο ποσό από την Σ.Α.Τ.Α. (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και μπορούσε να διαθέσει περισσότερα χρήματα για τα σχολεία. Στα έτη που μεσολάβησαν, ωστόσο, δεν μειώθηκε μόνο η επιχορήγηση του Δήμου από την κεντρική διοίκηση, αλλά και ο αριθμός των μαθητών και των σχολικών μονάδων. Στην πόλη της Καβάλας λειτουργούσαν γύρω στα είκοσι δημοτικά σχολεία, μερικά συστεγάζονταν βεβαίως, ενώ σήμερα είναι λιγότερα. Και αυτό φαίνεται στις παρελάσεις για τον εορτασμό των εθνικών επετείων της 25ης Μαρτίου 1821 και της 28ης Οκτωβρίου 1940.

-Επίσης, στο χρηματικό ποσό που λαμβάνει ο Δήμος Καβάλας για τα σχολεία, υποθέτουμε πως περιλαμβάνονται και τα λειτουργικά έξοδα (πληρωμή λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνίας, ύδρευσης, αναλώσιμων ειδών, κ.λπ.). Πρέπει ο αντιδήμαρχος παιδείας να αναφέρει, ποιο είναι το συνολικό ποσό αυτών των δαπανών σε κάθε σχολική περίοδο. Νομίζουμε ότι σε ποσοστό, υπερβαίνει την δαπάνη για την συντήρηση των καυστήρων πετρελαίου. Αλλά, σίγουρα η δαπάνη για το ηλεκτρικό ρεύμα, την ύδρευση και τα αναλώσιμα είδη, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από εκείνη πριν από δέκα-δεκαπέντε έτη, όταν τα σχολεία ήταν μεγαλύτερα (σε αριθμό μαθητών) και περισσότερα.

-Εμείς δεν θεωρούμε χαμηλό ποσό τις 300.000 ευρώ ετησίως για την συντήρηση, μόνο, των σχολείων στον Δήμο Καβάλας. Ένα σχολείο, όσο παλιό κι αν είναι το κτήριο που στεγάζεται, δεν χρειάζεται κάθε έτος βάψιμο (εσωτερικά και εξωτερικά), στεγανοποίηση στην οροφή, αλλαγή των κουφωμάτων, επισκευή των υδραυλικών, αντικατάσταση των λαμπτήρων κ.λπ. Εκτός κι αν σε κάθε σχολική περίοδο γίνονται εκτεταμένες φθορές στο κτήριο. Αν γίνονται φθορές με υπαίτιους τους μαθητές και τις μαθήτριες, οι διευθυντές των σχολείων πρέπει να ζητούν την αποκατάσταση, με δαπάνη των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων. Και όχι με την επιβάρυνση του «ταμείου» του Δήμου Καβάλας.

-Θεωρούμε πως υπάρχει περιθώριο για «εξορθολογισμό» των δαπανών συντήρησης και λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Κι αν υπάρχουν κτήρια πολύ παλιά, τα οποία απαιτούν σημαντικά χρηματικά ποσά, κάθε σχολική περίοδο, για την συντήρηση τους, η δημοτική Αρχή πρέπει να σχεδιάσει, είτε μία γενναία (ενεργειακή) αναβάθμιση, όπως έγινε με το 12ο δημοτικό σχολείο, είτε την κατασκευή καινούργιων κτηρίων. Θεωρούμε πως η αναφορά του Χρ. Μιχαλάκη στην υποχρηματοδότηση του Δήμου Καβάλας, είναι μία δικαιολογία για τις χαμηλές προσδοκίες από την δημοτική Αρχή στην σχολική στέγη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ