- Η πολιτική παρέμβαση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τις περισσότερες φορές, δεν έλυσε τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν το λαοφιλέστερο άθλημα. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, προκάλεσε διόγκωσή τους, ή δημιουργία νέων. Η διαπίστωση αυτή αποτυπώνεται στο ακόλουθο απόσπασμα της ανακοίνωσης των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών (Π.Α.Ε.) του πρωταθλήματος της λεγόμενης Football League (Β΄ εθνικής κατηγορίας), την οποία υπέγραψε και διοίκηση της Π.Α.Ε. Α.Ο. «Καβάλα» 1965: «Η κρίση γεννά ευκαιρίες, μία ευκαιρία είναι να διορθωθεί, άμεσα, το αποτυχημένο μοντέλο των SL2 και FL υπό την παρούσα μορφή του».
- Οι διοικήσεις των 12 από τις 14 Π.Α.Ε. του πρωταθλήματος ζητούν από την Πολιτεία και την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.), να γίνει νέα αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών της Super League 2 και της Football League παραθέτοντας τις αδυναμίες που αναδείχτηκαν με τη διακοπή των πρωταθλημάτων λόγω της πανδημίας με τον κορονοϊό.
- Δυστυχώς, η προσέγγιση που κάνουν αφορά την πλευρά της επιχειρηματικότητας και όχι την αναβάθμιση του ελληνικού ποδοσφαίρου. «Οι Π.Α.Ε. των μικρότερων κατηγοριών, που αποτελούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του κλάδου και τον μαζικότερο εργοδότη των Ελλήνων ποδοσφαιριστών, πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν σ’ ένα πλαίσιο, που θα τις επιτρέπει να είναι βιώσιμες, να κάνουν πραγματικές επενδύσεις, αναπτυξιακό προγραμματισμό και να παράγουν έσοδα, όχι μόνο χρέη. Χωρίς υγιείς και βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, είναι καταδικασμένο σε ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση, αφερεγγυότητα και μηδενικό μέλλον», αναφέρει, ακόμα, η κοινή ανακοίνωση.
- Η δική μας άποψη είναι διαφορετική. Θεωρούμε ότι στις μικρότερες κατηγορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν πρέπει να υπάρχουν Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες, ούτε «λίγκες» που διαχειρίζονται τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τις χορηγίες και οποιαδήποτε άλλη πηγή χρηματοδότησης. Επαγγελματική πρέπει να είναι, μόνο, η υψηλότερη κατηγορία, στην οποία θα λειτουργεί «κοινοπραξία» των Ανωνύμων Εταιρειών. Έως τη δεύτερη τη τάξει εθνική κατηγορία, τα σωματεία πρέπει να είναι ερασιτεχνικά. Και στις ομάδες θα αγωνίζονται μόνο γηγενείς ποδοσφαιριστές. Ο νόμος Μποσμάν μπορεί να ξεπεραστεί με μία άτυπη συμφωνία μεταξύ των ερασιτεχνικών σωματείων.
- Τη διαχείριση των πρωταθλημάτων θα έχει, αποκλειστικά, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, η οποία θα συνάπτει τις συμφωνίες με τους τηλεοπτικούς σταθμούς, τους χορηγούς και τους διαφημιζόμενους. Και θα κατανέμει τα έσοδα δίκαια προς τα σωματεία, με την μορφή επιχορήγησης, για να καλύπτουν τις βασικές λειτουργικές τους ανάγκες, όπως είναι οι μετακινήσεις, η συντήρηση και βελτίωση των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, τις μετεγγραφές ποδοσφαιριστών κ.λπ.
- Όταν εξυγιανθεί η βάση, σε μερικά έτη θα γίνει καλύτερη και η κορυφή της πυραμίδας που είναι η επαγγελματική κατηγορία (Super League). Τα ερασιτεχνικά σωματεία που επιθυμούν να αγωνιστούν στη συγκεκριμένη κατηγορία, θα γνωρίζουν εκ των προτέρων τις προϋποθέσεις και τους όρους, για να ιδρύσουν μία βιώσιμη Π.Α.Ε. Κι επιτέλους, πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο κάθε έτος να γίνεται αναδιάρθρωση, ή συζήτηση για αναδιάρθρωση των κατηγοριών και να οριστεί ένα σύστημα διεξαγωγής των πρωταθλημάτων με ορίζοντα δεκαετίας το μίνιμουμ.
Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ Πόσα αποτυχημένα μοντέλα, ακόμα, θα εφαρμοστούν, για να αναβαθμιστεί το ελληνικό ποδόσφαιρο;