- Ο οικισμός των παλιννοστούντων ομογενών κοντά στο χωρίο Ζυγός, είναι ένα απτό παράδειγμα της λεγόμενης «ενσωμάτωσης» στην τοπική κοινωνία. Φαίνεται πως το ελληνικό κράτος, διαχρονικά, αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο τους πρόσφυγες. Μετά την καταστροφή της Μικράς Ασίας, στην πόλη της Καβάλας δημιουργήθηκαν οι προσφυγικές συνοικίες των «Πεντακοσίων» και των «Χιλίων», δηλαδή κατασκευάστηκαν κατοικίες ομοιόμορφου τύπου, στις οποίες φιλοξενήθηκαν οι ξεριζωμένοι από την ανατολική Θράκη, την Κωνσταντινούπολη, τον Πόντο, τη Σμύρνη κ.λπ.
- Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, επίσης, χιλιάδες ομογενείς εγκατέλειψαν τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες και ήρθαν στην Ελλάδα. Μερικοί από αυτούς έφτασαν στην Καβάλα. Το ελληνικό κράτος, πάλι, κατασκεύασε οικισμούς, όπως αυτός στο Ζυγός, για να τους στεγάσει. Στην πράξη, ωστόσο, δημιούργησε «γκέτο», τα οποία όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Κοινότητας, Ντέμης Κοτσακίδης, εγκαταλείφθηκαν από την κεντρική διοίκηση.
- Είναι πραγματικότητα και συγχρόνως θλιβερό, ότι οι οικισμοί αυτοί δεν έχουν διοικητική οντότητα! Δηλαδή, δεν είναι Κοινότητες, επομένως δεν έχουν τοπικό συμβούλιο και «φωνή» στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης. «Δεν υφίσταται Κοινότητα Νέου Ζυγού», είπε ο Ντέμης Κοτσακίδης. Είναι λογικό, λοιπόν, να έχει εγκαταλειφθεί, όσον αφορά την κατασκευή των υποδομών που πρέπει να έχει ένας οργανωμένος και σύγχρονος οικισμός, όπως δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, όμβριων υδάτων, ηλεκτροφωτισμού και οδικό.
- Έχουμε την εντύπωση, ότι με το υπάρχον καθεστώς, ο οικισμός των παλιννοστούντων ομογενών θα βρίσκεται στον «αέρα». Και ότι, οι διοικήσεις του Δήμου Καβάλας θα «έχουν δεμένα τα χέρια», για να μπορέσουν να εντάξουν οποιοδήποτε έργο υποδομής σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Είναι τυχαίο, άραγε, ότι καμία διοίκηση του πρώην Δήμου Φιλίππων, δεν έκανε κάποιο τέτοιο έργο; Εκείνο που πιθανόν έγινε, είναι κάποιες παρεμβάσεις «μπαλώματα», που δεν έλυσαν τα προβλήματα. Πολύ φοβούμαστε, ότι το ίδιο θα κάνει και η σημερινή διοίκηση του Δήμου Καβάλας, αφού δεν υφίσταται νόμιμος οικισμός!
- Το ζήτημα, επομένως, πρέπει να λυθεί νομοθετικά. Η κυβέρνηση να ανακηρύξει τους οικισμούς στους οποίους κατοικούν οι παλιννοστούντες ομογενείς σε νέες Κοινότητες και οι συμπολίτες αυτοί, να αποκτήσουν όλα τα δικαιώματα των κατοίκων των Κοινοτήτων. Στη συνέχεια, να ενταχθούν οι Κοινότητες αυτές σε πρόγραμμα, για τη χρηματοδότηση των έργων υποδομής.
- Καλούμε τον δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη, να αναλάβει την πρωτοβουλία και να ζητήσει από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) και το Υπουργείο Εσωτερικών, να αρχίσουν τη διαδικασία «νομιμοποίησης» των οικισμών παλιννοστούντων ομογενών. Έτσι, η Καβάλα θα συμβάλλει στην επίλυση ενός πανελλήνιου προβλήματος και θα πιστωθεί την επιτυχία. Θα συμφωνήσουμε με τον Ντέμη Κοτσακίδη, ότι: «Εάν ο οικισμός γινόταν «ανεξάρτητο χωριό», τα πράγματα θα ήταν καλύτερα». Είναι ευχάριστο, που κάποιος έδειξε ενδιαφέρον.
Ο Κ-ΤΥΠΟΣ χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη και ταχύτερη περιήγησή σας. Με την πρόσβαση σας στο k-tipos.gr αποδέχεστε την χρήση.OKΠερισσότερα
Ο δήμος Φιλίππων επί δημαρχίας Κωταϊδη Ελευθέριου μελέτησε και κατασκεύασε εξωτερικό δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων και επί δημαρχίας Τσαταλμπασίδη Λάζαρου μελέτησε και κατασκεύασε νέο δίκτυο ύδρευσης και δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων για όλο τον οικισμό του Νέου Ζυγού.
Προφανώς, τα έργα αυτά δεν είναι αρκετά, γιατί η κατάσταση που περιέγραψε ο πρόεδρος της Κοινότητας Ζυγού, είναι πολύ δύσκολη έως τριτοκοσμική. Ωστόσο, ο οικισμός πρέπει να γίνει “ανεξάρτητος” και ισότιμος με τις υπόλοιπες Κοινότητες, για να γίνει πιο ουσιαστικές παρεμβάσεις, που θα εξασφαλίσουν όλες τις απαραίτητες υποδομές.