-Οι Καβαλιώτες και οι Καβαλιώτισσες έπαψαν να προσμένουν το Cosmopolis festival, το οποίο έπαψε να έχει την δική του, χαρακτηριστική, ταυτότητα και τον χώρο διεξαγωγής (παλιά πόλη). Μετά από την εκλογή του Θόδωρου Μουριάδη στην δημαρχία και την τοποθέτηση του Άλκη Ζοπόγλου στην θέση του «καλλιτεχνικού συμβούλου», το Cosmopolis festival έγινε ένα συνονθύλευμα εκδηλώσεων, που «απλώθηκε» στον χρόνο και τον τόπο. Η χρονική διεύρυνση, δεν πέτυχε τον στόχο να φέρει επισκέπτες στην Καβάλα όλη την διάρκεια του έτους.

-Φέτος, το 2024, η διοργάνωση ανατέθηκε στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.), γιατί στις 31 Δεκεμβρίου 2023 έληξε η «ζωή» της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης «Δημωφέλεια». Η «Δημωφέλεια» είχε την εμπειρία και την τεχνογνωσία στην διοργάνωση του φεστιβάλ. Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θα γίνει η «γέφυρα» για την μετάβαση από την «Δημωφέλεια» στον νέο Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου Καβάλας. Το μόνο που ευελπιστούμε από την «μετάβαση» αυτή, είναι να διασφαλιστεί η συνέχεια του φεστιβάλ και η οικονομική αυτονομία του. Δεν είναι λογικό, το Cosmopolis festival να διοργανώνεται από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

-Το «πείραμα» των τελευταίων πέντε ετών πρέπει να σταματήσει, γιατί θα οδηγήσει στην πλήρη απαξίωση του φεστιβάλ και φοβούμαστε στην κατάργηση του. Κάθε έτος, το ενδιαφέρον για το φεστιβάλ φθίνει στους Καβαλιώτες. Το φεστιβάλ αυτό δημιουργήθηκε, πρωτίστως, για να το αγαπήσουν οι Καβαλιώτες. Οι επισκέπτες συμμετέχουν στην καλοκαιρινή γιορτή της πόλης. Αν απολαμβάνουν το φεστιβάλ οι Καβαλιώτες, θα το απολαύσουν και οι ξένοι. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του φεστιβάλ, ήταν ότι για ένα τετραήμερο ένωνε όλες τις ηλικίες! Το στοιχείο αυτό εξέλειψε, γιατί το κοινό διασπάστηκε. Λόγω της πολυδιάσπασης στις εκδηλώσεις, που έγινε με επιλογή των νέων υπεύθυνων της διοργάνωσης.

-Πάλι καλά, να λέμε! Ο Θόδ. Μουριάδης μπορούσε να καταργήσει το Cosmopolis festival, όπως έκανε ο πολιτικός του μέντορας, Κωστής Σιμιτσής, όταν έγινε δήμαρχος. Αποφάσισε να το προσαρμόσει στην δική του αισθητική για τον πολιτισμό, η οποία, όμως, δεν ταιριάζει με τις επιθυμίες της πλειοψηφίας των Καβαλιωτών. Ο Θόδ. Μουριάδης παρέλαβε έναν πετυχημένο θεσμό, τον οποίο έπρεπε να συνεχίσει να στηρίζει. Δεν χρειαζόταν να τον αλλάξει, παρά μόνο να τον βελτιώσει διατηρώντας την βασική φιλοσοφία του. Λόγω της διαφορετικής αισθητικής του στον πολιτισμό, επίσης, απαξίωσε το Kavala Air Sea Show, που είχε απήχηση στον κόσμο. Και πρόβαλε την Καβάλα παγκόσμια.

-Αναμένουμε να λειτουργήσει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου και να δούμε πως θα «ενσωματωθεί» το Cosmopolis festival. Ευελπιστούμε ότι, δεν θα σημάνει την υποβάθμιση του φεστιβάλ, με την περικοπή στην χρηματοδότηση του. Διατηρούμε την επιφύλαξη, γιατί την προεδρία στον Αναπτυξιακό Οργανισμό θα αναλάβει ο πρώην δήμαρχος, Κωστής Σιμιτσής, ο οποίος, όπως προαναφέραμε, κατάργησε το Cosmopolis festival επειδή ήταν δαπανηρό, αλλά στην πραγματικότητα, επειδή το δημιούργησε ο προκάτοχος του δημαρχιακού θώκου, ο Στάθης Εριφυλλίδης. Άραγε, ο Κωστής Σιμιτσής, θα υπονομεύσει, πάλι, το Cosmopolis festival; Διότι, ασκεί σημαντική επιρροή στον Θόδ. Μουριάδη και θα διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο Οργανισμό μέσα στον Δήμο Καβάλας.

-Ο αντιδήμαρχος με αρμοδιότητα τον πολιτισμό, Απόστολος Μουμτσάκης, είναι πολύ λίγος πολιτικά, για να συναγωνιστεί τον Κωστή Σιμιτσή και να τον κερδίσει, όσον αφορά την επιρροή προς τον δήμαρχο. Αν αποφασίσουν ο Θόδ. Μουριάδης και ο Κ. Σιμιτσής να «τελειώσουν» το Cosmopolis festival, για οποιονδήποτε λόγο, ο Απ. Μουμτσάκης είναι ο τελευταίος που θα ερωτηθεί αν συμφωνεί.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ