Το ζήτημα της (επανα)χρησιμοποίησης του “Φιλίππειου” κολυμβητηρίου στο πάρκο Φαλήρου μας απασχολεί συνέχεια, μετά την εγκατάλειψη του από τον Δήμο Καβάλας και τους ναυταθλητικούς ομίλους. Και θα συνεχίσει να μας απασχολεί, όσο η δημοτική αρχή θα δείχνει αναποφασιστικότητα στην επιλογή της νέας χρήσης της παλιάς αθλητικής εγκατάστασης. Η πόλη της Καβάλας δεν έχει πολλές αθλητικές υποδομές, για την εξυπηρέτηση των αναγκών των οργανωμένων σωματείων, αλλά και των δημοτών. Είναι κρίμα, επομένως, αυτές που υπάρχουν να μην αξιοποιούνται.

Το παλιό (ανοικτό) κολυμβητήριο, απέναντι από το κτίριο του Διοικητηρίου Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, μπορούσε να αξιοποιηθεί από την επόμενη ημέρα που σταμάτησε η χρήση του. Δυστυχώς, ο Δήμος Καβάλας δεν είχε εναλλακτική πρόταση, την οποία έπρεπε να είχε ετοιμάσει όσο διαρκούσε η κατασκευή του καινούργιου κλειστού κολυμβητηρίου στο Περιγιάλι. Πιθανόν και να μην ενδιέφερε την τότε δημοτική αρχή η αξιοποίηση του χώρου, που βρίσκεται στη “βιτρίνα” της πόλης, δηλαδή το παραλιακό μέτωπο.

Προσφάτως, ανακοινώθηκε η επίσημη παραχώρηση στον Δήμο Καβάλας τμήματος του πάρκου Φαλήρου. Είναι μία καλή ευκαιρία, λοιπόν, να γίνει η απαραίτητη παρέμβαση στο παλιό κολυμβητήριο. Η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, δήλωσε σε παλιότερη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ότι ο μηχαναλογικός εξοπλισμός βρίσκεται σε κακή κατάσταση, είναι σχεδόν άχρηστος και ότι η δαπάνη για την προμήθεια καινούργιου είναι υψηλή. Με το ζήτημα ασχολήθηκε ο πρώην αντιδήμαρχος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Δημοσθένης Τουλκίδης, ο οποίος, μάλλον, δεν βρήκε κάποια άκρη στην Αθήνα που ταξίδεψε.

Εφόσον το κόστος για την επαναλειτουργία του κολυμβητηρίου είναι υψηλό και δεν βρίσκεται πηγή χρηματοδότησης, θα πρέπει να αναζητηθεί μία λύση χαμηλότερου κόστους και με μικρό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Στο παρελθόν προτείναμε μία τέτοια λύση, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί από τους πόρους του Δήμου Καβάλας.

Η Καβάλα μπορεί να εξελιχθεί, κατά την άποψη μας, σε κέντρο της βόρειας Ελλάδας στα αθλήματα της άμμου και να φιλοξενεί, κάθε καλοκαίρι, πανελλήνιες, διεθνείς και τοπικές διοργανώσεις, οι οποίες θα ενισχύσουν τον αθλητικό τουρισμό. Για παράδειγμα, το διεθνές τουρνουά beach rugby, το οποίο διεξήχθη το περασμένο καλοκαίρι στην παραλιακή οδό Εθνικής Αντίστασης, μπορεί κάλλιστα να διοργανώνεται σε ετήσια βάση στο παλιό κολυμβητήριο, το οποίο διαθέτει όλες τις υποδομές (κερκίδες, αποδυτήρια, τουαλέτες) για τη διεξαγωγή αθλητικών διοργανώσεων. Η επιλογή αυτή, θεωρούμε, θα δώσει μεγαλύτερη δυναμική στο τουρνουά και θα αυξήσει τον αριθμό των συμμετοχών.

Το ίδιο πιστεύουμε ότι θα γίνει με τη διοργάνωση τουρνουά των άλλων αθλημάτων της άμμου, όπως: το ποδόσφαιρο, η χειροσφαίριση, οι ξυλορακέτες και, φυσικά, η πετοσφαίριση. Αυτό που προτείνουμε είναι, να χρησιμοποιηθεί ως “κεντρική αρένα” η μεγάλη υδατοδεξαμενή (πισίνα) μήκους πενήντα μέτρων και να κατασκευαστεί μία μεταλλική κερκίδα, όπως αυτή στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε, στο χώρο που παλιότερα φιλοξενούσε τους κολυμβητές. Τα αποδυτήρια, απ’ όσο γνωρίζουμε, έχουν ανακαινιστεί, πυλώνες φωτισμού (για βραδινά παιχνίδια) υπάρχουν, μπορεί να αντικατασταθεί ο παλιός ηλεκτρονικός πίνακας και να γίνουν κι άλλες τουαλέτες στα δύο κτίσματα που χρησιμοποιούνταν ως γραφεία του κολυμβητηρίου. Πρόκειται για παρεμβάσεις, τις οποίες έχει τη δυνατότητα να μελετήσει η Τεχική Υπηρεσία του Δήμου Καβάλας.

Αλλά, το “στολίδι” του αθλητικού κέντρου, θεωρούμε, θα είναι το δημοτικό αναψυκτήριο στην ανατολική πλευρά. Προτείνουμε να διατηρηθεί η μικρή υδατοδεξαμενή (πισίνα) και να αναπλαστεί ο γύρω χώρος, για να λειτουργήσει ως αναψυκτήριο, το οποίο ο Δήμος θα εκμισθώσει για να έχει έσοδα, ώστε να συντηρεί την εγκατάσταση. Το αναψυκτήριο αυτό θα γίνει “σημείο αναφοράς” για το παραλιακό μέτωπο, από την παλιά προβλήτα των φέρι μπόουτ μέχρι το Φάληρο. Είμαστε βέβαιοι. Ειλικρινά, υπάρχει άλλο αθλητικό κέντρο εντός του αστικού ιστού, το οποίο βρίσκεται μπροστά στη θάλασσα, γειτνιάζει με άνετο χώρο στάθμευσης, με ξενοδοχειακές μονάδες, με το μεγαλύτερο πάρκο της πόλης, με το ωραιότερο τμήμα της παραλίας, με το λιμάνι και απέχει πέντε λεπτά από το κέντρο;

Η μελέτη του έργου μπορεί να γίνει σε ένα μήνα και οι εργασίες έως το επόμενο καλοκαίρι (2019). Όσον αφορά τη δαπάνη, μπορεί να καλυφθεί με χρηματοδότηση του Δήμου Καβάλας, όπως έγινε με τη ριζική ανάπλαση του “Βερούλειου” δημοτικού γηπέδου.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μακάρι να γίνει έτσι όπως τα λες Κώστα. Από τη στιγμή που το κόστος επαναλειτουργίας του κολυμβητηρίου είναι ασύμφορο, τότε η λύση που προτείνεις είναι η καλύτερη αφού στην άμμο μπορείς να οργανώσεις πολλές αθλητικές καλοκαιρινές δραστηριότητες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ