- Το πρώτιστο μέλημα, κατά την ταπεινή μου άποψη, των Δήμων και των σωματείων εθελοντών που ασχολούνται με το μείζον θέμα των αδέσποτων ζώων, πρέπει να είναι η μείωση και η εξάλειψη του φαινομένου.
- Πολιτισμός, καρντάσια του φιλοζωικού σωματείου «Αίσωπος», δεν είναι να περπατάνε οι κάτοικοι και οι επισκέπτες σε μία πόλη χωρίς ανεξέλεγκτα και αφρόντιστα αδέσποτα ζώα, αλλά σε μία πόλη χωρίς καθόλου αδέσποτα ζώα συντροφιάς!
- Στην πόλη της Καβάλας, δυστυχώς, δεν συναντάμε μόνο μερικές μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά αγέλες ζώων! Γεγονός, που οξύνει το πρόβλημα, γιατί μία αγέλη ζώων δεν μπορεί να ελεγχθεί.
- Επομένως, η προσπάθεια όλων αυτών που ασχολούνται με το ζήτημα, είτε επειδή έχουν «υποχρέωση» από το νόμο (Δήμοι), είτε με εθελοντικό χαρακτήρα, πρέπει να στοχεύει στη ρίζα του προβλήματος, που είναι η εγκατάλειψη των ζώων συντροφιάς.
- Όσα χρήματα κι αν δαπανηθούν, για στειρώσεις, αποπαρασιτώσεις, ηλεκτρονική σήμανση, σίτιση, φάρμακα, κ.λπ., όσο θα υπάρχουν συμπολίτες που εγκαταλείπουν ζώα, οι πόλεις θα παρουσιάζουν αυτή τη θλιβερή τριτοκοσμική εικόνα.
- Από την άλλη πλευρά, οι Δήμοι έχουν σαφώς υποχρέωση, εκ του νόμου, να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων. Όμως, έχουν υποχρέωση να μεριμνούν και για την ασφάλεια των πολιτών και ιδιαίτερα εκείνων, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα ζώα και ειδικότερα τους σκύλους.
- Πως, όμως ένας Δήμος, θα βάλει τάξη και θα ελέγξει τον αριθμό των αδέσποτων ζώων, όταν μερικοί φιλόζωοι συμπολίτες σιτίζουν ανεξέλεγκτα τα ζώα αυτά; Γιατί στα σημεία της σίτισης σχηματίζονται αγέλες και όπως προανέφερα, είναι δύσκολο να ελεγχθεί μία αγέλη ζώων που προσπαθούν να επιβιώσουν. Χρειάζεται, λοιπόν, η υπεύθυνη αντιμετώπιση του ζητήματος απ’ όλους τους εμπλεκόμενους, χωρίς διάθεση «εισαγγελικού» ελέγχου και αντιπαράθεσης.
Ο Κ-ΤΥΠΟΣ χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη και ταχύτερη περιήγησή σας. Με την πρόσβαση σας στο k-tipos.gr αποδέχεστε την χρήση.OKΠερισσότερα