-Ο Κωνσταντίνος Χήτας, βουλευτής Θεσσαλονίκης του κόμματος «Ελληνική Λύση», επιχείρησε να αναδείξει στην Βουλή των Ελλήνων, με την ερώτηση που κατέθεσε, το ζήτημα του οικονομικού οφέλους που έχουν αλλοδαποί, κυρίως Βούλγαροι, ιδιοκτήτες ακινήτων στο παραλιακό μέτωπο πριν και μετά τον ποταμό Στρυμόνα, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα ακίνητα για βραχυχρόνια εκμίσθωση.

-Είναι άδικο, αναφέρει ο βουλευτής, οι Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων προς βραχυχρόνια εκμίσθωση να φορολογούνται για τα έσοδα αυτά και για την ακίνητη περιουσία που κατέχουν, ενώ οι αλλοδαποί δεν φορολογούνται. Και κάλεσε τον αρμόδιο υπουργό, να ζητήσει από τις Υπηρεσίες του ελληνικού κράτους να κάνουν έλεγχο σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως η παραλία Οφρυνίου.

-Δεν ξέρω, καρντάσια, πως μπορεί να αποδειχθεί στην πράξη, ότι ο αλλοδαπός που αγόρασε μία κατοικία στην παραλία Οφρυνίου, την εκμεταλλεύεται για βραχυχρόνια εκμίσθωση σε συμπατριώτες του. Μπορεί να ισχυριστεί ότι παρέχει την κατοικία που αγόρασε σε φίλους του, για να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές. Χωρίς να παίρνει χρήματα. Διότι, η οικονομική συναλλαγή, αν υπάρχει τέτοια, δεν γίνεται σαφώς επί ελληνικού εδάφους. Και χωρίς αποδεικτικό στοιχείο.

-Οι Έλληνες που μεταβίβασαν τις κατοικίες σε αλλοδαπούς, νόμιζαν ότι οι αγοραστές θα τις χρησιμοποιήσουν ως θερινές κατοικίες για εκείνους. Δεν σκέφτηκαν ότι, τα σπίτια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως πηγή εσόδου από τους αγοραστές. Έχουν μερίδιο ευθύνης, επομένως και οι Έλληνες που πούλησαν τα σπίτια στους αλλοδαπούς, για το φαινόμενο της φοροδιαφυγής που αναφέρει ο βουλευτής Θεσσαλονίκης.

-Το ελληνικό κράτος, επίσης, έχει μερίδιο ευθύνης, γιατί μπορούσε να δώσει κίνητρο στους Έλληνες ιδιοκτήτες των ακινήτων, αντί να τα «ξεφορτωθούν», να τα αξιοποιήσουν (τουριστικά) προς δικό τους και του κράτους οικονομικό όφελος. Με νόμιμη και διαφανή διαδικασία. Για να αποτραπεί η φοροδιαφυγή και ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, να μην αντιμετωπίζεται ως φοροφυγάς.

-Πράγματι, το ζήτημα έχει πάρει διάσταση στην βόρεια Ελλάδα, αλλά δεν βλέπω να υπάρχει διάθεση από τους Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων και την κεντρική διοίκηση, να «συμμαζέψουν» την κατάσταση. Επομένως, ο Κ. Χήτας δεν θα πάρει απάντηση από τον υπουργό, η οποία θα είναι ικανοποιητική στην ερώτηση που κατέθεσε. Ειλικρινά, περιμένει ο υπουργός να δώσει εντολή να γίνει έλεγχος στις τουριστικές περιοχές για τέτοια καταλύματα;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ