Πρώην συνδικαλιστές της βιομηχανίας λιπασμάτων Καβάλας απευθύνουν το ακόλουθο κάλεσμα προς το τακτικό προσωπικό, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου όπως αναφέρουν, της βιομηχανίας:
Συνάδελφοι,
Όλοι καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες του εχθρικού κλίματος που δημιουργήθηκε και επικρατεί μεταξύ των εργαζομένων της πρώην Β.Φ.Λ. Ασφαλώς και με βεβαιότητα γνωρίζουμε ότι τα αίτια αυτής της δυσάρεστης για όλους κατάστασης, δεν οφείλονται σ’ εσάς αλλά στον συγκεκριμένο επιχειρηματία, οποίος με δόλιο τρόπο και τεχνάσματα, καθώς και με τη βοήθεια ξενόφερτων διευθυντών, θέλει εκβιαστικά να επιβάλλει και στους υπόλοιπους εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπως το πέτυχε μ’ εσάς. Και όλα αυτά, μετά από πενήντα χρόνια εύρυθμης λειτουργίας του εργοστασίου με σωστούς εργασιακούς κανόνες. Δυστυχώς, συνάδελφοι με την προτροπή και την ενθάρρυνση των δύο εκδιωκόμενων από τη διοίκηση του σωματείου δήθεν συνδικαλιστών και έχοντας πλήρη άγνοια του τι σημαίνει «ατομική σύμβαση ορισμένου χρόνου», προσμετρώντας ίσως και τις προσωπικές σας οικονομικές ανάγκες, υποχρεωθήκατε να τις υπογράψετε. Υποχρεωθήκατε να υπογράψετε συμβάσεις μεσαιωνικού χαρακτήρα, που ούτε και οι μεταλλωρύχοι του Λαυρίου δεν θα τις υπέγραφαν. Διαβάσαμε αντίγραφο αυτών των συμβάσεων και φρίξαμε. Κυριολεκτικά δεμένοι χειροπόδαρα.
Επίσης, ένας μεγάλος αριθμός των έκτακτων εργαζομένων, τους οποίους εδώ και χρόνια εκμεταλλεύεται η εταιρεία για ένα κομμάτι ψωμί, θεωρούμε ότι έπρεπε να έχουν ενταχθεί στο μόνιμο προσωπικό, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των εγκαταστάσεων. Και πάλι την ευθύνη για το συγκεκριμένο θέμα (είτε από άγνοια και ανικανότητα, ή και από σκοπιμότητα) τη φέρουν αποκλειστικά και μόνο οι δύο εκδιωχθέντες από τη διοίκηση του σωματείου έστω και καθυστερημένα. Κάκιστα κρατούσαν σε ομηρία τόσα χρόνια τους εξειδικευμένους εκτάκτους, οι οποίοι δεν είχαν τη δύναμη να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν δίκαιη και ίση μεταχείριση.
Σήμερα, δυστυχώς, με τις ευλογίες των δύο προαναφερόμενων λεγόμενων συνδικαλιστών, οι ξενόφερτοι διοικούντες την εταιρεία, σας χρησιμοποιούν σαν δύναμη εναντίον των υπολοίπων συναδέλφων, συγγενών σας, φίλων σας, που βρίσκονται έξω από την πύλη του, υπερασπιζόμενοι και τα δικά σας συμφέροντα.
Συνάδελφοι,
Εσείς καλώς, ή κακώς, βρεθήκατε στη δυσάρεστη θέση που είσαστε σήμερα. Οι συνάδελφοί σας έξω άντεξαν και αγωνίζονται για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ
και ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ. Για αξιοπρεπείς παροχές εργασίας σε βαριά χημική
βιομηχανία, μέσα από τη διμερή συλλογική σύμβαση εργασίας, όπως αναφέρεται στον έστω και κουτσουρεμένο οργανισμό κατάστασης προσωπικού. Δεν αγωνίζονται μόνο για τον εαυτό τους, αλλά και για όλους (υπογράψαντες και μη). Πρότασή μας είναι, το διοικητικό συμβούλιο του σωματείου, προκειμένου να έλθει σε συμφωνία με την εταιρεία, να προτάξει: ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΣ και ένταξη στο μόνιμο προσωπικό με συμβάσεις αορίστου χρόνου και οι ΕΚΤΑΚΤΟΙ που καλύπτουν οργανικές θέσεις.
Για τους παραπάνω λόγους, σας καλούμε και σας προτρέπουμε, τιμώντας την μεγάλη διαχρονική ιστορία του σωματείου, σύσσωμοι και με ψυχικό αυθορμητισμό, βρείτε το κουράγιο και ενωθείτε με τους έξω και βροντοφωνάξετε: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΣΚΛΑΒΙΑ. ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.
Ένας, ένας είστε αδύναμοι. ‘Όλοι μαζί, αν ενωθείτε με τους υπόλοιπους, συναδέλφους σας, θα αποτελέσετε τεράστια δύναμη πίεσης, για να λάβει τέλος αυτή η ανωμαλία. Για να λυθεί το θέμα και να επανέλθει η ομαλότητα. Σε μία εβδομάδα το εργοστάσιο να ξαναβρεί τη δύναμή του.
Το ίδιο ισχύει και για τους μηχανικούς της εταιρείας. Αφού δεν το κάνει η διοίκηση κάντε εσείς την αυτοεκτίμησή σας. Προσμετρήστε την επιστημονική σας κατάρτιση. Συνυπολογίστε την αξιοπρέπεια σας. Έναν έναν κατάφεραν και σας εκβίασαν. Υφάρπαξαν την υπογραφή σας. ‘Όμως, όλους μαζί δεν μπορούν να σας αγγίξουν. Όπως καμία βιομηχανία δεν μπορεί να δουλέψει χωρίς εργατοτεχνικό προσωπικό, άλλο τόσο δεν μπορεί να δουλέψει και χωρίς επιστημονικό προσωπικό. Πόσο μάλλον, που εσείς εκτός από τις επιστημονικές σας γνώσεις, διαθέτετε και τεράστια εμπειρία μετά από τόσα χρόνια στο εργοστάσιο. Πρέπει να καταλάβετε ότι, η εταιρεία σας έχει περισσότερη ανάγκη απ’ όσο την έχετε εσείς. Επιτέλους, ενεργήστε ανάλογα. Αρθείτε στο ύψος της περίστασης που αρμόζει σε επιστήμονες. Όλοι μαζί, λοιπόν, για ανόρθωση τόσο της τοπικής, όσο και της εθνικής οικονομίας. Όλοι μαζί, για εξυγίανση στα διοικητικά της εταιρείας.
Το εργοστάσιο δεν στήθηκε για να κερδοσκοπούν οι διάφοροι δήθεν επιχειρηματίες. Στήθηκε για να αυξηθούν οι εργασιακές θέσεις. Για να δουλεύουν οι άνεργοι της περιοχής και όχι οι ξενόφερτοι τυχάσπαρτοι. Αυτό το εργοστάσιο δημιουργήθηκε και για να έχουν ποιοτικό και φθηνό λίπασμα οι αγρότες της πατρίδας μας. Εμπρός, λοιπόν, μαζί με τις γιορτές για τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Καβάλας να γιορτάσουμε και την απελευθέρωση όλων από την εργασιακή σκλαβιά. Τέλος, καλούμε τους φορείς και τους πολιτικούς της περιφέρειας Καβάλας να παρέμβουν αποφασιστικά.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του διευθυντή του προέδρου των «Ανεξάρτητων Ελλήνων», Δημήτρη Νικολάου, παρουσία αντιπροσωπείας του σωματείου εργαζόμενων στην ELFE και του προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων των Χημικών Βιομηχανιών. Στη συνάντηση ήταν παρόντα και μέλη της τοπικής οργάνωσης των ΑΝ.ΕΛ. Νομού Καβάλας και στέλεχος της γραμματείας εμπορίου. Θέμα της συζήτησης, ήταν το μέλλον των Λιπασμάτων και τα προβλήματα των εργαζόμενων από μονομερείς αποφάσεις της διοίκησης της εταιρείας. Ο Δ. Νικολάου, μετά τη λεπτομερή ενημέρωση που είχε, δήλωσε, εκφράζοντας και τον πρόεδρο του κινήματος, ότι στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων για μόνιμη εργασία καταδικάζοντας, ταυτόχρονα, τις μονομερείς και βλαπτικές ενέργειες του εργοδότη εις βάρος τους. Δήλωσε, ακόμα, ότι θα εισηγηθεί στον πρόεδρο να γίνει πλήρης έλεγχος του νομικού πλαισίου που διέπει το επιχειρησιακό πλάνο της εταιρείας με την κατάτμησή της και τη δημιουργία τριών νέων εταιρειών, που έχουν αναλάβει τις δραστηριότητες της επιχείρησης.
Η πρόταση της ELFE να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις αορίστου χρόνου των εργαζόμενων σε ορισμένου χρόνου, καταργώντας κάθε εργασιακό δικαίωμα, είναι καταδικαστέα. Ταυτόχρονα, έγινε εκτίμηση ότι με την απομάκρυνση του εξειδικευμένου προσωπικού ασφαλείας δημιουργείται μεγάλος κίνδυνος ατυχήματος με συνέπειες για τους εργαζόμενους και για την περιοχή.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ