• Κάτοικοι του Αμυγδαλεώνα φωτογράφισαν και δημοσιοποίησαν, μάλλον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάδους ανακυκλώσιμων υλικών που ήταν «ξεχειλισμένοι» από υλικά την ημέρα των Χριστουγέννων. Και δήλωσαν, επίσης, ότι εκείνοι κάνουν το περιβαλλοντικό τους χρέος, αλλά η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καβάλας δεν φρόντισε να αδειάσει τους κάδους πριν τις γιορτές.
  • Θα αναφέρουμε ότι ανάλογη εικόνα παρατηρήθηκε και σε γειτονιές της Καβάλας, ωστόσο η κατάσταση εξομαλύνθηκε αμέσως μετά τη διήμερη αργία. Είναι ευχάριστο ότι, οι συμπολίτες εναποθέτουν τα ανακυκλώσιμα είδη στους ειδικούς κάδους μπλε χρώματος. Ωστόσο, εξακολουθούν μερικοί ασυνείδητοι να ρίχνουν μέσα στους κάδους αυτούς και απορρίμματα, παρά τη συνεχή ενημέρωση που γίνεται από την Υπηρεσία Καθαριότητας.
  • Επίσης, οι περισσότεροι συμπολίτες δεν έχουν συμμορφωθεί με τις βασικές οδηγίες, για τις οποίες πάλι έχει γίνει ενημέρωση. Βλέπουμε σε μπλε κάδους ολόκληρα χαρτοκιβώτια, ενώ έχει αναφερθεί ότι τα χαρτοκιβώτια πρέπει να διπλώνονται και να τοποθετούνται εντός του κάδου. Με δύο-τρία μεγάλα χαρτοκιβώτια, λοιπόν, ο κάδος γεμίζει και έτσι εμφανίζει την εικόνα του «ξεχειλισμένου». Ακόμα, έχουμε δει ανακυκλώσιμα υλικά μέσα σε πλαστικές σακούλες δεμένες, που καταλαμβάνουν χώρο κι αυτές. Τα ανακυκλώσιμα υλικά πρέπει να ρίχνονται χύμα μέσα στον κάδο, γιατί αυτό διευκολύνει και τη διαλογή τους. Άλλοι συμπολίτες, που κάνουν το «περιβαλλοντικό χρέος τους», εναποθέτουν δίπλα στους κάδους ανακύκλωσης παλιά έπιπλα, παλιές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και διάφορα άλλα αντικείμενα, που δημιουργούν μία άσχημη εικόνα.
  • Όσον αφορά το πρόγραμμα αποκομιδής των απορριμμάτων και των ανακυκλώσιμων υλικών, είναι συγκεκριμένο. Τις περιόδους των εορτών τροποποιείται, λόγω των αργιών και των αδειών του προσωπικού. Αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν και να το σέβονται οι πολίτες, ώστε να βοηθούν τις ημέρες αυτές να διατηρείται η καλή εικόνα της πόλης και των υπόλοιπων δημοτικών διαμερισμάτων. Γιατί ένας συμπολίτης πρέπει να βγάλει τις σακούλες με τα ανακυκλώσιμα υλικά και τα χαρτοκιβώτια την παραμονή των Χριστουγέννων, ενώ γνωρίζει πως τις επόμενες δύο ημέρες δεν θα περάσει το όχημα να αδειάσει τους κάδους; Δεν μπορεί να κρατήσει δύο-τρεις ημέρες, σε κάποιο χώρο της οικίας του, τις σακούλες, αν ο κάδος είναι γεμάτος, ή «ξεχειλισμένος»;
  • Δεν αρκεί, επομένως, να κάνουμε το «περιβαλλοντικό χρέος» μας, αλλά να λειτουργούμε υπεύθυνα. Υπευθυνότητα σημαίνει, τήρηση των κανόνων που προαναφέρθηκαν και σεβασμός στο αστικό περιβάλλον. Όποιος λειτουργεί με υπευθυνότητα και σεβασμό, έχει δικαίωμα να ασκεί κριτική. Υπάρχουν αρκετοί, όμως, που παραπονιούνται, κριτικάρουν και βγάζουν φωτογραφίες, ενώ δεν εφαρμόζουν τίποτα από τα παραπάνω.
  • Εμείς θα είμαστε εδώ, για να καυτηριάζουμε την ανεύθυνη συμπεριφορά, διότι πρώτα πρέπει να αλλάξουμε την κακή νοοτροπία και μετά να έχουμε απαίτηση από τους άλλους, να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Για την αρνητική εικόνα των «ξεχειλισμένων» κάδων, είτε για τα οργανικά απορρίμματα, είτε για τα ανακυκλώσιμα είδη, δεν ευθύνεται μόνο η Υπηρεσία Καθαριότητας ενός Δήμου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ