-Ο νόμος για την περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, θα αφορά στην αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής των εκλογών του 2023. Δεν θα γίνει τροποποίηση στα γεωγραφικά όρια των Περιφερειών και των Δήμων, όπως έγινε με τον προηγούμενο νόμο «Καλλικράτη». Είχε γίνει μεγάλη συζήτηση, τότε, για τον νέο γεωγραφικό χάρτη των Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας/Θάσου. Υπήρχε προβληματισμός, κυρίως, για την σύσταση του νέου Δήμου Παγγαίου, με την κατάργηση των Καποδιστριακών Δήμων Παγγαίου, Ελευθερούπολης, Πιερέων, Ελευθερών και Ορφανού. Η έκταση του νέου Δήμου, υποστήριζαν οι σκεπτικιστές του εγχειρήματος, θα δημιουργούσε σοβαρά και δισεπίλυτα προβλήματα στην διοίκηση και στην καθημερινότητα. Πράγματι, στα πρώτα «βήματα» του «Καλλικράτη» παρατηρήθηκαν δυσλειτουργίες, ακόμα και πρακτικά εμπόδια, αλλά με την πάροδο των ετών η κατάσταση ομαλοποιήθηκε.

-Την ίδια εποχή, επίσης, έγινε προσέγγιση για την «ενοποίηση» των Καποδιδτριακών Δήμων Καβάλας και Ελευθερών, με σκοπό την σύσταση ενός μεγάλου παραλιακού Δήμου. Επικράτησε η πολιτική σκοπιμότητα και η πρόταση για τον μεγάλο Δήμο Παγγαίου. Δυστυχώς, τα κριτήρια για τις συνενώσεις των Δήμων ήταν άλλα, πλην εκείνων της εξυπηρέτησης των δημοτών, της βιωσιμότητας και της λειτουργικότητας των Καλλικρατικών Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.). Στην περίπτωση του Καλλικρατικού Δήμου Καβάλας έγινε συνένωση δύο Δήμων με διαφορετικά χαρακτηριστικά, των Καποδιστριακών Δήμων Καβάλας και Φιλίππων. Ο πρώτος ήταν καθαρά αστικός Δήμος, με την εξαίρεση των Δημοτικών Κοινοτήτων Νέας Καρβάλης και Λεύκης, ενώ ο δεύτερος ήταν καθαρά αγροτικός.

-Ακούσαμε τον Γιάννη Εριφυλλίδη, γιο του πρώην δημάρχου Καβάλας, Στάθη Εριφυλλίδη, ο οποίος δήλωσε πως αν αποφασίσει να είναι υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του 2023 και καταφέρει να εκλεγεί, θα προτείνει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Δημοτική Ενότητα Φιλίππων, για να αποφασίσουν οι κάτοικοι αν επιθυμούν, ή όχι, να παραμείνουν στον Καλλικρατικό Δήμο. Πρόκειται για μία δήλωση με πολιτική σκοπιμότητα. Ο υιός Εριφυλλίδης θέλει να κερδίσει την συμπάθεια, καταρχάς, των κατοίκων της Δ.Ε. Φιλίππων κι όταν βάλει υποψηφιότητα, την ψήφο τους για να εκλεγεί δήμαρχος στον Καλλικρατικό Δήμο! Κι αφού εκλεγεί, υφαρπάζοντας τις ψήφους των πολιτών της Δ.Ε. Φιλίππων, θα πει πως για να αλλάξουν τα διοικητικά όρια του Δήμου θα αλλάξουν, όχι με δημοψήφισμα, παρά μόνο με νόμο που θα καταργήσει τον «Καλλικράτη».

-Αν ο υιός Εριφυλλίδης θεωρεί «άδικο» να παραμένει η Δ.Ε. Φιλίππων στον Καλλικρατικό Δήμο Καβάλας, ας έκανε την πρόταση για το δημοψήφισμα μετά την εκλογή του. Και βεβαίως, στο δημοψήφισμα αυτό πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι δημότες και όχι μόνο οι κάτοικοι της Δ.Ε. Φιλίππων. Διότι, ο Δήμος είναι ενιαίος και για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως η αλλαγή των διοικητικών ορίων, πρέπει να εκφραστούν όλοι όσοι έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις εκλογές. Οι δημότες του Καποδιστριακού Δήμου Καβάλας, δεν ρωτήθηκαν αν θέλουν την συνένωση με τον Καποδιστριακό Δήμο Φιλίππων. Πάει πολύ να μην ερωτηθούν για τον διαχωρισμό των Δημοτικών Ενοτήτων Καβάλας και Φιλίππων. Μπορεί να υπάρχουν θετικοί στην επανασύσταση του Καποδιστριακού Δήμου Καβάλας, αλλά και αρνητικοί στην «απόσχιση» της Δ.Ε. Φιλίππων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ