Πολλές φορές έγινε συζήτηση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Καβάλα, με την εγκατάλειψη καπναποθηκών από τους ιδιοκτήτες τους. Προχθές μάλιστα ήρθε στη δημοσιότητα το ζήτημα με την προσπάθεια του Δήμου Καβάλας να αγοράσει δυο, υπό κατάρρευση καπναποθήκες, προκειμένου να τις αξιοποιήσει για το καλό των δημοτών. Η τιμή ήταν ιδιαίτερα συμφέρουσα και η τράπεζα η οποία τις πούλησε στον Δήμο Καβάλας, δεν έκανε κανένα σκόντο, δηλαδή σίγουρα δεν την έπιασε κορόιδο η Δήμητρα Τσανάκα.
Προφανώς, οι ειδικοί συμβούλεψαν την τράπεζα να τις ξεφορτωθεί όσο όσο, γιατί κανείς άλλος δεν έχει ενδιαφέρον να τις αξιοποιήσει. Είναι γνωστό, ότι οι καπναποθήκες αυτές έχουν κριθεί διατηρητέες από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και για τα εξωτερικά τους χαρακτηριστικά και για τα εσωτερικά τους. Αυτό, από μόνο του έχει προβλήματα, για διάφορους λόγους. Ένα πρόβλημα είναι το ότι οι καπναποθήκες στους ορόφους, έχουν χαμηλό ύψος, γιατί αυτό απαιτούσε η αποθήκευση και η επεξεργασία των καπνών.
Αυτός ήταν και ο λόγος που η εφορεία αυτή, απαγόρευσε την λειτουργία των καπναποθηκών πίσω από το Εργατικό Κέντρο που τις είχαν διαμορφώσει οι ενοικιαστές τους, σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης. Είχαν κόψει τα ξύλινα πατώματα του δευτέρου ορόφου, για να «ανοίξει» ο χώρος, αλλά έτσι έκαναν απαγορευμένη παρέμβαση στα διατηρητέα στοιχεία. Νομίζουμε ότι ανάλογο πρόβλημα θα αντιμετωπίσει και ο Δήμος Καβάλας, όταν αποφασίσει να αξιοποιήσει αυτές τις καπναποθήκες. Μπορεί, όμως, να γίνει παρέμβαση στο Υπουργείο Πολιτισμού για να λυθεί νομοθετικά το ζήτημα.
Αφού, υπάρχουν οι καπναποθήκες του Δήμου στην πλατεία Καπνεργάτη, ως δείγμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, γιατί πρέπει να καταδικαστούν σε ερήμωση και μη αξιοποίηση και όλες οι άλλες εγκαταλειμμένες καπναποθήκες; Να επιτραπούν οι αναγκαίες μόνο παρεμβάσεις (με νόμο) στο εσωτερικό των κτιρίων αυτών, για να δημιουργηθούν κατάλληλες συνθήκες για την σύγχρονη χρήση τους. Είναι πολύ μεγάλο αυτό το ζήτημα, και ο χώρος ενός σχολίου (σημειώματος) δεν είναι αρκετός για να εξαντληθεί μια τέτοια συζήτηση.